Musorujsag
Élő Eredmények

Akadt olyan edző, aki nem látta meg a lehetőséget Bernardo Silvában

Akadt olyan edző, aki nem látta meg a lehetőséget Bernardo Silvában

m4sport.hu/Record
Pep Guardiola egyik nagy kedvence a Manchester Cityben, nevelőegyesületében, gyerekkori kedvencében, a Benficában többször is nehéz időszakot élt át. Bernardo Silva a spanyol El Paísnak mesélt arról, hogy miért döntött úgy, hogy szíve klubját a francia Monacóra cseréli, ahonnan pályafutása szédületesen ívelt felfelé, egészen a PL egyik élcsapatáig.

Barnardo Silva 2014-ben igazolt a hercegségi klubhoz, amibe saját bevallása szerint is egy picit beleszakadt a szíve. Úgy érezte, hogy pályafutásának csak a váltás tehet jót, mert sajnálatára nem fért bele a Benfica akkori vezetőedzőjének, Jorge Jesusnak az elképzeléseibe.

„Amikor a Benfica első csapatához csatlakoztam 19 évesen, nagy nehézségekkel küzdöttem. Gyerekként mindig arról álmodtam, hogy a Benficában fogok játszani. A szívem kiválasztott klubja volt, és csak ott képzeltem el magam. Amikor viszont ott voltam a csapatban, azt éreztem, hogy nem kellek az edzőnek” – kezdte a visszaemlékezését a nehéz időkre a City szélsője.

A támadó még azt is bevállalta Jorge Jesus kezei alatt, hogy szélsővédőt játsszon, pedig nem érezte magát jól azon a poszton, de ez sem volt elég álma megvalósításához.

„Nem csak egy szimpla edzésen, egy teljes előszezon alatt játszottam védőt, leginkább felkészülési meccseken. Azzal a céllal mentem fel az első csapatba a Benfica B-ből, hogy kiverekszem magamnak a helyet a keretben, és igenis játszani fogok. Az edző viszont nem számolt velem. Az egész előszezont végigjátszottam baloldali védőként, majd egyetlen bajnokin léphettem pályára. A szezon végén közölte velem, hogy szeretné, ha még egy évre visszamennék a B-csapatba. Úgy éreztem, hogy ez nem megoldás számomra. Megértettem, hogy nekem mennem kell és szerencsére lehetőséget kaptam Monacóban. Ott az első idényemben a harmadik helyen végeztünk, a Bajnokok Ligájában pedig a negyeddöntöig jutottunk. Olyan játékosok mellett tanulhattam, mint Tiago, Carrasco, Moutinho, Ricardo Carvalho vagy Fabinho. Ezt és a Benfica B-t összehasonlítva nem kérdés, hogy jól döntöttem” – emlékezett vissza a Franciaországba igazolására a portugál támadó középpályás.

Arról is beszélt, hogy olykor azt is a csodával határosnak ítélte, hogy egyáltalán szeretett csapata első keretéig eljutott, mert gyerekként nem vették komolyan a termete miatt. Ehhez képest most a Premier League-ben játszik, annak is az egyik legjobb csapatában.

„Sokszor kínozzák a kétségek az embert. Például akkor, amikor 14-15 éves vagy, és nem kapsz játéklehetőséget. Sokszor a kispadról néztem a csapatom meccseit, mert alacsonyabb voltam, mint a többiek. Ilyenkor elgondolkodsz, hogy vajon képes leszel-e megvalósítani álmaidat. Amikor már a B csapat keretéig is eljutottam, akkor elkezdtem elhinni, hogy talán mégis lehet belőlem, profi labdarúgó. Azt viszont elképzelni sem tudtam, hogy egyszer a Premier League-ben fogok játszani, pláne ebben a Manchester Cityben. A legjobb döntés volt annak idején, hogy a Monacóba igazoltam. Emberként és labdarúgóként is ott lett belőlem felnőtt” – mondta a Guardiola Cityjének egyik legtöbbet pályára lépő játékosa.

Borítókép: London, 2019. március 30. Bernardo Silva, a Manchester City játékosa ünnepel, miután gólt szerzett a Fulham ellen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2019. március 30-i mérkőzésén a londoni Craven Cottage stadionban. MTI/AP/Alastair Grant

További tartalmak