Musorujsag
Élő Eredmények

Van der Sar építhetné újjá a Manchester Unitedet

The Telegraph
A The Telegraph szerint Edwin van der Sar lenne a tökéletes jelölt a Manchester United újonnan létrehozandó sportigazgatói posztjára. A leendő sportigazgatóval szemben az a klub elvárása, hogy Ole Gunnar Solskjaer vezetőedzővel szorosan együttműködve hosszútávú átigazolási stratégiát dolgozzon ki.

A lap cikkének szerzője, James Ducker úgy véli, a Vörös Ördögök keddi, sima barcelonai veresége nem volt meglepetés, az MU ugyanis nincs felkészülve arra, hogy tartósan csúcsteljesítményt nyújtson. A szakértő szerint új játékosok szerződtetése önmagában nem tudja megoldani a problémákat az Old Traffordon, a rendszerszintű bajokat is orvosolni kell, amelyek hozzájárultak a kaotikus átigazolási stratégiához.

Edwin van der Sar gyerekekkel szelfizik a hollandiai Doetinchemben 2019. április 3-án (Fotó: EPA/Piroschka van de Wouw) Edwin van der Sar gyerekekkel szelfizik a hollandiai Doetinchemben 2019. április 3-án (Fotó: EPA/Piroschka van de Wouw)

A The Telegraph cikke szerint a Manchester Unitedet újjá kell építeni, a klub előtt pedig rendkívül fontos nyár áll, amelynek során létre kell hozni egy sportigazgatói posztot. Az MU-nak olyan emberre van szüksége, aki tisztában van a klub kultúrájával, de rendelkezik azzal a szakértelemmel, amely a rövid- és hosszútávú átigazolási stratégiához szükséges, és aki az első csapatot és az akadémiát egyaránt szem előtt tartja a tervezéskor. Márpedig erre a szerző szerint nincs alkalmasabb ember Edwin van der Sarnál.

A klub korábbi kapusa hat évet töltött az Old Traffordon, ez idő alatt négy bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját nyert a csapattal. Jelenelg annak az Ajaxnak az ügyvezetője, amelyik a mostani BL-szezon kieséses szakaszában a Real Madridot és a Juventust búcsúztatva jutott elődöntőbe, azaz nagy mértékben neki is köszönhető az amszterdami klub újjáéledése. „A türelem és a megfontolt tervezés mintaképe, amely tökéletes ellentéte a Manchesterben honos, átgondolatlan, kapkodó mentalitásnak” – írja a Telegraph.

Érdekesség, hogy a Juventust Torinóban legyőző Ajaxban nyolc olyan játékos szerepelt, aki pályára lépett az Európa-liga 2017-es döntőjében, amikor a Manchester United – szintén nyolc jelenlegi kerettaggal a soraiban – nyert 2–0-ra. Azóta az amszterdami csapat látványosat fejlődött, míg a Vörös Ördögök megrekedtek.

Amíg a Manchester United százmilliókat égetett el hiába az átigazolási piacon, addig az Ajax olcsón, de körültekintően igazolt, ráadásul a holland csapat Európa egyik leghatékonyabban működő akadémiájára is sikeresen támaszkodik. A cikk szerint a két út közötti különbség tökéletesen megmutatja, hogy mennyire fontos az átfogó stratégia illetve az olyan döntéshozók, akik képesek ezt végre is hajtani.

Edwin van der Sar (fotó: ajax.nl) Edwin van der Sar (fotó: ajax.nl)

A szerző azt írja, hogy akik jól ismerik Van der Sart, azok intelligens, államférfihoz hasonló módon megfontolt emberként jellemzik őt, aki nagyon mélyen érti a futballt és annak rejtelmeit, továbbá Európa-szerte nagy tiszteletnek örvend.

Kérdés azonban, hogy a 48 éves holland exkapus engedne-e a Vörös Ördögök csábításának, nem kizárt ugyanis, hogy jelenlegi, ügyvezetői pozíciójához képest visszalépésnek tartaná a sportigazgatói tisztséget.

Mindeközben a Sun úgy tudja, hogy az új manchesteri pozícióra az egyik jelölt az az Erik Stoffelshaus, aki korábban utánpótlásedző és csapatmenedzser volt a Schalkénál, legutóbb pedig a Lokomotiv Moszkva sportigazgatójaként dolgozott. A 48 éves szakember a lapnak meg is erősítette, hogy megkereste őt az MU, amit nagy megtiszteltetésnek vett.

Stoffelshausnak a gelsenkircheni csapatnál menedzserként szerepe volt többek között Ivan Rakitic szerződtetésében is. A Transfermarkt német futballportál arról számolt be, hogy a Manchester United vezetősége már tárgyalt is a némettel, ugyanakkor megjegyzi, hogy nem ő a favorit a pozícióra.

Az angol sajtó szerint a klubnak házon belül is vannak jelöltjei a sportigazgatói posztra, méghozzá a jelenleg az utánpótlás részleget vezető Nicky Butt, Mika Phelan másodedző, valamint a fejlesztési központot vezető John Murtough.

További tartalmak