Musorujsag
Élő Eredmények

Politikai okokból bukhatja az EL-döntőt az Arsenal sztárja

m4sport.hu
Se nem sérült, se nem eltiltott, mégsem valószínű, hogy Henrikh Mkhitaryan pályára léphet az Arsenal színeiben a Chelsea elleni Európa-liga-döntőben.

A második számú európai klubsorozat idei fináléját május 29-én Bakuban rendezik, az örmény állampolgárságú középpályás Azerbajdzsánba utazása pedig biztonsági kockázattal járna, így valószínűleg nem utazik el a csapattal a döntőre.

Henrikh Mkhitaryan (Fotó: EPA/Will Oliver) Henrikh Mkhitaryan (Fotó: EPA/Will Oliver)

Örményország és Azerbajdzsán viszonya évtizedek óta ellenséges. A két ország között a túlnyomórészt örmények lakta, de azeri fennhatóság alatt álló Hegyi-Karabah miatt 1988-ban kipattant konfliktus 1991-ben hadüzenet nélküli, 30 ezer halottat követelő háborúvá terebélyesedett, az 1994-es tűzszünet óta Karabah de facto független, végső jogállásáról azonban nem született egyezség.

A 30 esztendős támadó beutazásához az azeri kormány engedélyére lenne szükség, az Arsenal pénteki tájékoztatása szerint a klub az Európai Labdarúgó Szövetségtől szeretne garanciát kapni Mkhitaryan biztonságára, és aggódik amiatt, hogy a helyszín lehetetlenítheti el egyik alapembere részvételét az EL-döntőben.

Mkhitaryan biztonsági okokból már októberben sem tartott az Arsenallal, amikor a londoniak az azeri Qarabag vendégeként léptek pályára – és nyertek 3–0-ra – a csoportkörben. De a Dortmund játékosaként sem utazott el Azerbajdzsánba, a Gabala ellen 2015-ben 3–1-re megnyert csoportmérkőzésen sem vett részt.

Az örmény válogatott csapatkapitánya a mostani szezonban 24 bajnokin és 11 Európa-liga mérkőzésen lépett pályára az Arsenalban, ezeken összesen hat gólt szerzett és 7 gólpasszt adott.

További tartalmak