Hat európai bajnokságban is jobban megy a tiki-taka, mint a La Ligában

Egy hétfőn megjelent tanulmány szerint hat pontvadászatban, közte nem kis meglepetésre a finn, a svéd és a török élvonalban is átlagosan rövidebb passzokkal „operálnak” a csapatok, mint a spanyol bajnokságban, azaz a La Ligában, míg a klubok rangsorában a finn bronzérmes is felfért a dobogó legalsó fokára.

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) eheti kutatásában Európa 35 bajnokságát és az azokban szereplő csapatokat vette szemügyre az alapján, hogy átlagosan hol milyen hosszúságú passzokkal járatják a labdát a játékosok.

A klubok rangsorában a szurkolók nagy része talán gondolkodás nélkül a tiki-taka kvázi megteremtőjét, a Barcelonát, vagy a játékstílust Manchesterben meghonosító Pep Guardiola Cityjét tippelné az élre, ám a statisztikák alapján Párizs a rövid passzok fővárosa.

A PSG labdarúgói átlagosan 15,85 méterre passzoltak a szezon során, a katalán csapat 16,31 méterrel „csak” a második a listán, míg a történelmi triplát összehozó manchesteriek csupán a hetedik helyre férnek fel (17.24 m). Ott van a dobogón a Chelsea (16.65 m), amely a finn első osztályban harmadik helyen álló FC Honkával osztozik a bronzérmen, és a nagycsapatok közül top tízes az Ajax, a Dortmund, a Real és a Napoli is.

passzok
A lista másik végén javarészt brit bajnokságokban szereplő csapatokat találunk (kivétel a Getafe), ahogyan a pontvadászatok rangsorában is a skót első- és az angol másodosztály (Championship) a sereghajtó, ami nem csoda a helyi focihagyományok ismeretében.

Ami ennél jóval nagyobb meglepetés, hogy a rövid passzos játék otthonát, a spanyol bajnokságot hat liga is megelőzi. Valószínűleg már arra sem sokan fogadnának, hogy a francia, olasz, vagy az angol élvonalban jobban kedvelik a rövid passzokat, arra meg aztán pláne, hogy a finn NB I. a Ligue 1-el holtversenyben az élen végez, valamint hogy még a svéd és a török bajnokság is beelőzi a La Ligát.

A vasárnap véget ért OTP Bank Liga egyébként a középmezőnyben, a 19. helyen áll.
passzok bajnokságok