Musorujsag
Élő Eredmények

Abramovics eddig 93 millió font bánatpénzt fizetett ki edzőinek

m4sport.hu
Akadt olyan szakember, aki csak hét hónapig irányította a londoni csapatot, mégis 12 milliót kapott leváltásakor.
José Mourinho kétszer is irányíthatta a londoniakat. José Mourinho kétszer is irányíthatta a londoniakat.

Az orosz milliárdos Roman Abramovics 2003 júniusában lett az angol Chelsea FC tulajdonosa. Azóta ötször sikerült angol bajnokságot, ugyanennyiszer FA-Kupát és egyszer Bajnokok Ligáját nyerni a londoni együttesnek. Ez idő alatt tíz edzője volt az együttesnek, José Mourinho kétszer is irányíthatta a csapatot az elmúlt 16 évben. A brit Daily Mail összeállításából kiderül, Abramovics az elmúlt 16 évben 92,9 millió font bánatpénzt fizetett ki azoknak az edzőknek, akikkel idő előtt bontott szerződést. A rekorder Mourinho, akit kétszer is leváltottak, összesen 31 milliós fontot kapott ezért.

Claudio Ranierit 2004. májusában menesztették, senkinek nem jelentett meglepetést, hogy az új tulajdonos új edzővel képzeli el a folytatást, 6 millió fonttal engesztelték ki. Mourinho két bajnoki cím és egy FA Kupa-győzelem után 2007. szeptemberében távozott, ő és stábtagjai összesen 23.1 millió fontot tehettek zsebre.

Avram Grant csak egy szezont volt a klubnál, egy elvesztett Bajnokok Ligája döntő fűződik a nevéhez, szinte rögtön ezután 2008. májusában leváltották, 5,2 millió fontot kapott távozásakor. Luiz Felipe Scolari csak hét hónapot töltött a Chelsea kispadján, jelentősebb eredmény nélkül, 2009. februárjában 12,6 millió fonttal  zsebében távozott.

Carlo Ancelotti a 2009/10-es idényben duplázott, hiszen a PL-t és a FA Kupát is megnyerte, de a következő szezont trófea nélkül zárta, így mennie kellett. 2011. májusában 6 millió fonttal kompenzálták. Andre Villas-Boast úgy küldték el 2012. márciusában, hogy még a BL-ben és az FA Kupában is érdekeltek voltak, de a bajnokságban azért harcoltak, hogy az első négybe kerüljenek. Kilenc hónapi munkája után 12 millióval gazdagabban távozott.

A helyére érkezett Roberto Di Matteóval kétéves megállapodást kötöttek, és májusban megnyerték vele az FA Kupát és a Bajnokok Ligáját. A következő szezonban azonban a csoportból sem jutottak tovább, így az olasznak 2012. novemberében mennie kellett. 10.7 milliót kapott.

Roberto Di Matteo BL-győzelemig vezette a csapatot. Fotó: EPA Roberto Di Matteo BL-győzelemig vezette a csapatot. Fotó: EPA

Rafa Benitezt nem igazán fogadták el a szurkolók liverpooli múltja miatt, igazán nagy eredményt sem tudott felmutatni, 2013. májusában távozott, de mivel amúgy is csak ideiglenes megoldás volt és addig szólt a szerződése, ő nem kapott végkielégítést

Ismét jött Mourinho, akivel 2015-ben bajnokok lettek, a következő szezonban viszont 16 forduló elteltével kilenc vereséggel mindössze egy pontra voltak a kiesést jelentő 16. helytől, így a portugált is felállították, cserébe kapott 8,3 millió fontot, ami neki és munkatársainak járt. A bajnokságot Guus Hiddink fejezte be, és a holland szakember hiába akart hosszútávú szerződést, Abramovics leváltotta őt, kompenzációt ő sem kapott.

Antonio Conte 2018. júliusáig volt a csapat vezetője, ezalatt egy bajnoki cím és egy ötödik hely került a vitrinbe, az olasz zsebébe pedig 9 millió a menesztésekor.

További tartalmak