Több ezer jegyet küldtek vissza az UEFA-nak az El-döntő résztvevői

Az Arsenal és a Chelsea összesen mintegy hatezer, a jövő szerdai Európa-liga-döntőre szóló jegyet küldött vissza az Európai Labdarúgó Szövetségnek.

A két londoni egyesület egyaránt hatezer belépőt kapott az UEFA-tól értékesítésre, a bakui fináléra azonban az Ágyúsok csak négyezret, a Kékek pedig még ennél is kevesebbet, csak kétezret tudtak eladni szurkolóiknak, akik – részben a logisztikai nehézségek miatt, részben tiltakozásul – nem hajlandók elutazni Azerbajdzsán fővárosába.

Az Olimpiai Stadion Bakuban (Fotó: EPA/Szergej Dolzsenko) Az Olimpiai Stadion Bakuban (Fotó: EPA/Szergej Dolzsenko)Pedig a két klub mindent megtett annak érdekében, hogy egyszerűbbé tegye az utazást drukkerei számára, a hírek szerint még két-két repülőt is kibéreltek.

Az európai szövetséget több okból is kritika érte az idei finálé helyszíne miatt. Az Arsenal hivatalos panasszal élt az UEFA felé, amiért Bakut választotta. Az Ágyúsok kifejtették: a döntőbe jutott két klub hat-hatezer szurkolója lehet jelen személyesen a bakui stadionban, miközben annak befogadóképessége 68 700 fő. Az Arsenal hangsúlyozta: az UEFA a jövőben legyen tekintettel a szurkolókra, és a döntőt olyan városban rendezze meg, amely a logisztikát illetően könnyebben megközelíthető, mint Baku. A közleményben kiemelték: "ami a mostani szezonban történt, az elfogadhatatlan, és nem szabad megismétlődnie".

Szintén az Arsenalt sújtja, hogy az örmény Henrikh Mhitarjan a hazája és Azerbajdzsán közötti feszült politikai viszony miatt nem utazik el a fináléra. A 30 éves játékos közölte, hogy az utazással járó veszélyek alapos átgondolása után döntött így. „Minden lehetőséget megvizsgálva arra jutottam, meg kell hoznom ezt a nehéz döntést. Nem minden nap van lehetősége egy játékosnak, hogy ilyen mérkőzésen lépjen pályára, így nagyon fáj, hogy nem utazok” – fogalmazott a támadó.


Lucas Torreira és Henrikh Mkhitaryan az Arsenal londoni edzésén 2019. május 21-én (Fotó: EPA/Will Oliver)Mkhitaryan biztonsági okokból már októberben sem tartott az Arsenallal, amikor a londoniak az azeri Qarabag vendégeként léptek pályára – és nyertek 3–0-ra – a csoportkörben. De a Dortmund játékosaként sem utazott el Azerbajdzsánba, a Gabala ellen 2015-ben 3–1-re megnyert csoportmérkőzésen sem vett részt.

Az azeri kormánynak most azzal a problémával kell szembesülnie, hogy hiába nyerte el az El-döntő rendezésének jogát, jelen állás szerint több ezer szék üresen fog maradni.