Musorujsag
Élő Eredmények

Szombaton új időszámítás kezdődik a labdarúgásban

m4sport.hu
Szombaton lépnek életbe a labdarúgás módosult szabályai, amelyeket március elején Aberdeenben fogadott el a sportág szabályalkotó testülete, az IFAB. Fontos tudni azonban, hogy bár a változások bevezetésének hivatalos dátuma június 1., a szombati esti BL-döntőt még nem érintik a módosítások, azokat minden bizonnyal a Bajnokok Ligája nyári selejtezőin alkalmazzák majd először „élesben”.
Fellaini kezezése a Manchester United – Young Boys BL-meccsen (Fotó: m4sport.hu) Fellaini kezezése a Manchester United – Young Boys BL-meccsen (Fotó: m4sport.hu)
A játékos büntetendő, amikor a labda érinti a kezét/karját, amennyiben:

– keze/karja a váll magassága felett van (kivéve ha szándékosan játssza meg a labdát), mivel a játékos „kockázatot vállal” azáltal, hogy kezét/karját ebben az általában „nem természetesnek” tekintett helyzetben tartja

– játékos teste természetellenes módon lesz nagyobb, ezáltal sportszerűtlen módon képez nagyobb akadályt azáltal, hogy keze/karja távol kerül a testétől

– kézzel/karral szerez gólt (akár véletlenül is)

– a keze/karja segítségével kerül birtokába/irányítása alá a labda (akár véletlenül is) és gólt szerez vagy gólszerzési lehetőséget teremt

Azonban a fenti esetek kivételével a játékost általában nem kell büntetni, amikor a labda érinti a kezét/karját, amennyiben:

– a labda a saját vagy egy közelben lévő játékos (bármelyik csapatból) testéről pattant le, mivel majdnem lehetetlen kivédeni a labdával történő kontaktust

– a játékos elesik és keze/karja a teste és a talaj közt helyezkedik el támaszként

A Magyar Labdarúgó Szövetség összefoglalója szerint az egyik legjelentősebb módosítás a kezezést érinti, idén nyártól ugyanis a támadócsapat által elkövetett nem szándékos kezezés is bizonyos esetekben büntetendő lesz. A kézzel vagy karral elért gólok a jövőben nem érvényesek függetlenül attól, hogy a játékos véletlenül ért-e a labdához vagy sem. Ugyanez vonatkozik azokra a találatokra, amelyek vétlen kezezéssel induló támadásból születnek.

Bevezetik a sárga és piros lapokat a vezetőedzők és a csapathoz tartozó hivatalos személyek sportszerűtlen viselkedése esetén. Amennyiben pedig a vétkes nem azonosítható, a technikai zónában jelen lévő rangidős edző kapja a büntető kártyát.

A lecserélt játékosnak a jövőben az oldal- vagy alapvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret, „kivéve ha a játékvezető engedélyezi, hogy a felezővonalnál tegye ezt meg gyorsan/azonnal”.

Kirúgás, illetve egy csapat saját büntetőterületén belül megítélt szabadrúgása esetén a labda már az elrúgás pillanatától játékba kerül, azaz megjátszható, mielőtt elhagyná a 16-ost.

További változások a szabadrúgásokkal kapcsolatban, hogy a támadó csapat játékosai nem állhatnak be a sorfalba, legalább egy méter távolságot kell tartaniuk attól. A jövőben egy szabadrúgás akkor is elvégezhető lesz gyorsan, azaz sípszó nélkül, ha a játékvezető sárga vagy piros lapot akar adni, ebben az esetben a szankció a következő játékmegszakításra csúszik át.

A jövőben a 11-eseknél a kapusoknak már csak az egyik lábukkal kell érinteniük a gólvonalat. „Büntetőrúgáskor a kapusnak a kapuvonalon (nem előtte vagy mögötte) kell állnia, de a rúgáskor elég csak az egyik lábának a kapuvonalon (vagy azzal egy vonalban, ha a láb a levegőben van) lennie” – olvasható az MLSZ megfogalmazásában.

Nem váltotta be ugyanakkor a hozzá fűzött reményeket a büntetőrúgások AB–BA sorrendben történő elvégzésének kísérlete. Az IFAB indoklása szerint ugyanis „a labdarúgás alapvetően egy egyszerű sport, ezért a hagyományos AB-AB formátum nem kerül megváltoztatásra.”

Amikor a játékvezetőket érinti a labda, akkor a játék bírói labdával folytatódik, s ezt minden esetben a labdát legutóbb birtokló együttes kapja meg.

A szabályalkotó testület indoklása szerint ugyanis a jelenlegi labdaejtési folyamat gyakran vezet konfrontációhoz vagy „megrendezett” újraindításhoz, amit sportszerűtlenül használnak ki, „például mélyen az ellenfél térfelén belülre rúgják ki a labdát bedobásra”. Az új labdaejtési eljárás „vita nélküli”, azaz a labdát egy játékosnak ejtik le, és minden más játékosnak legalább 4 méter távolságban kell elhelyezkednie. A játék ezután „normál módon” folytatódik, azaz a labdát nem adják vissza az ellenfélnek.

Abban az esetben pedig, ha a játékot úgy állították meg, hogy a labda vagy az utolsó labdaérintés a büntetőterületen belül volt, akkor a labdát a védekező csapat kapusa számára kell leejteni.

További módosítás, hogy a kezdésnél a pénzfeldobást nyerő csapat választhat: a kezdőrúgást végzi el vagy térfelet választ. (Az eddigi szabályok szerint amelyik csapat eltalálta, hogy fej lesz vagy írás, csak arról dönthetett, hogy az első félidőben melyik kapura támad, a „vesztes” fél pedig automatikusan a mérkőzés kezdőrúgását végezhette el.)

Fontos tudni ugyanakkor, hogy bár a változások bevezetésének hivatalos dátuma június 1., a szombat esti Tottenham–Liverpool Bajnokok Ligája-döntőben – amelyet az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetít – még a korábbi szabályok érvényesek. Az UEFA ugyanis úgy döntött, hogy a módosítások bevezetését június 25-ig „felfüggeszti”, azaz várhatóan a BL-selejtezőkön mutatkoznak be „élesben”.

Az IFAB körlevelének magyar fordítása IDE, a szabályváltozásoké IDE KATTINTVA pedig olvasható.

További tartalmak