Bojkottálta a Koszovó elleni meccset, kirúgták a montenegrói kapitányt

Menesztették a montenegrói labdarúgó-válogatott szerb szövetségi kapitányát, Ljubisa Tumbakovicot, mivel bojkottálta csapata pénteki Európa-bajnoki selejtezőjét Koszovó ellen.

epa07634741 (FILE) - Montenegro's head coach Ljubisa Tumbakovic before the UEFA EURO 2020 qualifier soccer match between Montenegro and England in Podgorica, Montenegro, 25 March 2019 (reissued on 08 June 2019). Montenegro's football federation (FSCG) announced in a statement to have sacked Serbian head coach Tumbakovic after he refused to be in charge of the National soccer team in the UEFA Euro 2020 qualifying match against Kosovo on 07 June 2019.  EPA/BORIS PEJOVIC *** Local Caption *** 55081761 Tumbakovicnak az állásába került a bojkott (Fotó: EPA/BORIS PEJOVIC)


A nemzeti együttest 2016-tól irányító Tumbakovic nem volt ott a kispadon az 1-1-es döntetlennel zárult podgoricai találkozón. A mérkőzést két Szerbiában született montenegrói futballista, a Crvena zvezdában játszó Filip Stojkovic és Mirko Ivanic is kihagyta.

A montenegrói szövetség vezetése egyhangúlag szavazta meg a 66 éves Tumbakovic menesztését „a kellemetlen meglepetés és a szerződésében foglalt szakmai kötelezettségek megszegése” miatt.

Koszovó 2008-ban szakadt el Szerbiától, majd 2014-ben a nemzetközi szövetség (FIFA) engedélyezte, hogy Koszovó nemzetközi mérkőzéseket játsszon FIFA-tagországok csapataival, de az eredményeket hivatalosan nem ismerték el.

2016 májusában az európai szövetség (UEFA) és a FIFA is felvette tagjai közé Koszovót, amelyet Szerbia viszont nem ismer el önálló államként, és - sikertelenül - a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) meg is támadta Koszovó UEFA-tagságát.