Musorujsag
Élő Eredmények

A női vb miatt változtattak a PL-videobíró szabályain

m4sport.hu
A Premier League bírói testületének határozata szerint a 2019/20-as szezonban a videobíró nem vizsgálja majd a kapusok esetleges szabálytalan helyezkedését a tizenegyesrúgásoknál.
(fotó: EPA/Jerry Lampen) (fotó: EPA/Jerry Lampen)

Egy új szabály értelmében a kapusoknak már nem kettő, viszont legalább az egyik lábukat a gólvonalon kell tartani (vagy pontosan a vonal felett, ha épp ugranak) a tizenegyes elvégzéséig. A Franciaországban zajló női labdarúgó-világbajnokságon már három tizenegyest is újrarúgattak emiatt, mivel a videobíró minden esetben észreveszi, ha valami nem stimmelt és jelzi a játékvezetőnek.

A Premier League vezetése csütörtökön úgy határozott, hogy ebben a szituációban csak a pályán tartózkodó játékvezető hozhat ítéletet – írja a BBC, de hozzáteszik, a szabályt a szezon közben akár módosíthatják is.

Az angol élvonalban egyébként a 2019/20-as szezontól használják először a bírók videós segítségét.

Mi történt a női vb-n?

Skócia úgy esett ki a tornáról, hogy a csoportkör harmadik fordulójában rendezett Argentína elleni mérkőzésen, 3–2-es vezetésnél Lee Alexander kapus a hosszabbítás perceiben kivédett egy büntetőt, de nem volt mindkét lába a gólvonalon, ezért újrarúgatták, másodikra pedig bement Florencia Bonsegundo kísérlete, 3–3 lett a vége, Argentína reménykedhet, a skótok elköszöntek.

Franciaország szintén úgy győzte le 1–0-ra Nigériát, hogy a videobíró egy hasonló eset miatt újrarúgatott egy kivédett büntetőt a 79. percben, a másodikból pedig három pontot érő gól lett, az afrikaiak továbbjutása pedig veszélybe került.

A Jamaica ellen 5–0-ra nyerő olaszok szintén újrarúghattak egy tizenegyest a kapus szabálytalan mozgása miatt.

Az új szabály, pontosabban a videobírós alkalmazás ellen több jelenlegi játékos és szakértő felszólalt a nő vb-n történtek után, mondván, egy kapus szempontjából szinte lehetetlen megfelelni ezeknek a szabályoknak és eddig is a rúgó játékos kapott több segítséget, ha a videobíró minden büntetőt visszafúj, esélyük sem lesz.

További tartalmak