Sarri: „A Juventus egy korona; mindenképp engem akartak, ez győzött meg”

Csütörtökön megtartotta első sajtótájékoztatóját a Juventus vezetőedzőjeként Maurizio Sarri, akit vasárnap nevezett meg az öt év után távozó Massimiliano Allegri utódjaként a torinói klub. Az újságírók közvetítésével rengeteg témát érintett a Chelsea-tól érkező, 60 éves szakember, ezekből szemezgettünk cikkünkben.


„Boldog vagyok, hogy itt lehetek. Hogy a személyem forradalmi változás lenne-e a Juventus élén? Nem hiszem.”

„A Nápolyban töltött években mindent kiadtam magamból, ami bennem volt. Ott születtem és gyerekként a klub szurkolója voltam. Az utolsó hónapokban [nápolyi időszakában, 2018 tavaszán – a szerző] kétségeim támadtak és valami azt súgta, véget ért a közös út. Abban a pillanatban, hogy a kinevezték Carlo Ancelottit, minden kérdés tisztázódott bennem.”

„Volt több ajánlatom is, azért mentem Angliába, hogy ne üljek le egy másik olasz csapat kispadjára. A Chelsea-nél fantasztikus tapasztalatokat szereztem, de mindenképpen haza akartam térni. A Juventus olyan mint egy korona a karrieremen. Úgy érzem, mindig tisztelettel viszonyultam mindenkihez és az én utam, az én döntéseim is megérdemlik a tiszteletet.”

„Én nem az amatőr ligákból érkezve ültem le a Juventus kispadjára. Dolgoztam a harmad- másod- és első osztályban, most a Juventusnál. Hosszú utat jártam be, most egy óriásit léptem előre. Sok érzelem van most bennem, de semmi kétségem nincs afelől, hogy a megfelelő helyen vagyok-e.”

„Amikor a Juventus megkeresett, egy nagyon elkötelezett klubbal találkoztam, amely mindenképp le akart szerződtetni engem. Ez volt, ami igazán meggyőzött. Izgalmas szezon előtt állunk a Serie A-ban, meghatározó változások történtek a kispadokon. Conte az Internél, Giampaolo a Milannál, Ancelotti a Napolinál, a rendkívül tehetséges Fonseca a Románál, és egyik nagy kedvencem, De Zerbi a Sassuolónál dolgozik.”

„A Bajnokok Ligája? Azért jöttem, hogy mérkőzéseket nyerjek. A Juventus Olaszországban győzelemre van ítélve, Európában viszont 8-9 klub is BL-t akar és tud is nyerni, óriási a verseny, rendkívül nehéz sorozatról beszélünk.”

„Cristiano Ronaldo? Az elmúlt években számos kiváló futballistával dolgozhattam együtt, a Napolinál és a Chelsea-nél is, de most a világ legjobbját edzhetem, aki minden rekordot megdöntött, ami szembe jött vele. Szeretném, ha velem további rekordokat döntene meg a jövőben.”

„Három éven át minden reggel azzal a tudattal ébredtem, hogy le akarom győzni a Juventust. 110%-ot adtam, ennél többet nem tudok, de nem jártunk sikerrel. Profi vagyok, mostantól minden erőmmel és tudásommal azon leszek, hogy a Juventust vezessem győzelemre.”


„Empoli, Napoli, Chelsea, Juventus. Eddig bárhova érkeztem, szkeptikusan fogadtak és megkérdőjelezték a képességeimet. Az egyetlen módja, hogy meggyőzzem őket, az a győzelem.”

„Hogy áruló lennék? Olyan üzeneteket kaptam korábbi játékosaimtól, ami nem ezt sugallja. Amikor emberek nyilvánosan beszélnek, sokszor az irányítja a szavaikat, hogy hol vannak, és melyik csapatban játszanak.”

„Nem nyertem sok mindent karrierem során, de nem gondolom, hogy az élvezetes futball kizárná a sikert. Ha élvezed, amit csinálsz, sokkal könnyebb győznöd. A futball történelme bizonyítja, különböző edzők különböző filozófiája vezethet sikerre, de fontos, hogy egy edző maradjon hű a saját elveihez, ötleteihez. Hiszem, hogy a gyönyörű futball és a győzelem nem zárja ki egymást, de tudom, hogy nem könnyű feladat véghezvinni.”

„Hogy mindig melegítőben járok? Nem tudom, ez kit zavar, majd beszélek a vezetőséggel. Ha rajtam múlik, nem szeretnék öltönyben a kispadnál állni. Amikor a Juventust képviselem, a klub egyenruháját viselem majd. Az én koromban azt hiszem, a legfontosabb, hogy legyen rajtam ruha.”

„A játékosok személyisége igen változó. Nápolyban mindenki beállt a sorba, ez a csapatjátékot is egy magasabb szintre emelte. A Chelsea-nél egyénileg jobb játékosokkal dolgozhattam, de nagyon különböző karakterek voltak. Míg a Napolinál az egyérintős játék tette vonzóvá a csapatot, a Chelsea-nél a játékosokat az egyéniségükért ünnepelték. A filozófia nem változott, de a megvalósítást a csapatot alkotó karaktereken múlik és azokon, akik meccseket tudnak nyerni.”

„Mit várok a Napoli–Juventus mérkőzéstől? A szurkolók vagy megtapsolnak vagy kifütyülnek, valójában mindkettő a szeretet kifejezése lesz.”

„Amikor bemutattam a Juventus-szurkolóknak? Az egy hiba volt, egy érzelmi túlreagálás, amit 10-15 buta ember provokált ki belőlem. Semmi problémám nincs a Juventus szurkolóival.”

„Higuaín? Még nem beszéltem vele, de ő a Juventus játékosa. Mindenki tudja, hogy kedvelem, de elsősorban a klub vezetőivel kell beszélnem a keretet alkotó játékosokról, hallgatnom kell rájuk, hiszen ők jobban ismerik a játékosokat, mint én. Én nem az az edző vagyok, aki nevekkel teli listát ad le egy átigazolási szezonban, azt persze el fogom mondani, milyen karakterű játékosokra lenne szükségem.”

„Allegri? Egy tekintélyt parancsoló örökséget hagy hátra, rendkívül nehéz véghezvinni, amit ő elért ennél a klubnál, lenyűgöző munkát végzett.”