Musorujsag
Élő Eredmények

Tíz év alatt 300 millió fontot keresett az Ajax játékosokon

m4sport.hu
A kinevelt tehetségek, illetve a fiatalon megszerzett és világsztárrá nevelt klasszisok jól hoznak a konyhára.
Több mint százezren köszöntötték a bajnok Ajaxot Amszterdamban. (Fotó: EPA/Robin van Lonkhuijsen) Júniusban több mint százezren köszöntötték a bajnok Ajaxot Amszterdamban. (Fotó: EPA/Robin van Lonkhuijsen)

A holland Ajax labdarúgócsapata mindig is híres volt kiemelkedő utánpótlásképzéséről. Ennek, illetve a jó szemű játékosmegfigyelőknek köszönhetően az elmúlt tíz évben több mint 300 millió fontot keresett a játékoseladásból. Pedig az eladott játékosokból egy igen erős csapatot lehetne összeállítani.

A fiatalok szerepeltetését mindig is előtérbe helyező, de idén így is BL-elődöntőt játszó klubnál csak ezen a nyáron Matthijs de Light és Frenkie de Jong eladásából több mint 130 millió folyt be a klubkasszába. A brit Daily Mail posztonként szedte össze, kikkel keresték a legtöbbet.

A kapus Jasper Cillessenért 2016-ban 12 millió fontot fizetett a Barcelona. A kapus azonban nem tudta kiharcolni magának stabil helyet a kapuban, idén nyáron a Valenciába igazolt. A jobb oldali védőért Gregory van den Wielért 5.4 milliót adott a PSG, míg a már említett de Lightért 67.8 milliót a Juventus. Utóbbit kereste a francia csapat és a Manchester United is, ő azonban a torinóiakat választotta.

Davinson Sanchezt 2017-ben 42 millióért szerezte meg a Tottenham, míg a bal oldali védő Daley Blind 2014-ben akkor került 13.8 millióért a Manchester Unitedhez, amikor honfitársa, Louis van Gaal került a csapat élére. Tavaly igazolt vissza az amszterdamiakhoz.

Luis Suárez még a Liverpool mezében - fotó: EPA/Kieran Galvin Luis Suárez még a Liverpool mezében – fotó: EPA/Kieran Galvin

Anwar El Ghazi azon kevesek egyike, akin nem keresett olyan nagyot a klub, hiszen 2017-ben „csak” 6.3 millió fontért vitte a Lille. Nem úgy Frankie de Jong, akiért a Barcelona 65 milliót tett le az asztalra. Tudásáról mindent elmond, 22 éves kora ellenére az elmúlt három évben 86 alkalommal lépett pályára az Ajaxban. Davy Klaassen 2017-ben került az Evertonhoz 23.6 millió font ellenében, de nem tudott alapember lenni, egy év után továbbállt a Werder Bremenhez.

Justin Kluivert a 2018-ban az akkori BL-elődöntős AS Romához igazolt 15,8 millió fontért, így lemaradt az Ajax idei BL-elődöntőjéről. A támadósorból Arkadiusz Milikért 2016-ban a Napoli 28.8 milliót adott, míg Luis Suarez 22,8 millióért került 2011-ben a Liverpoolhoz. Mondjuk vele az angolok is jól jártak, hiszen három év múlva 64.98 millióért adták tovább a Barcelonának.

További tartalmak