Musorujsag
Élő Eredmények

Öt érdekesség az Európai Szuperkupa döntője elé

M4 Sport
Szerda este a Bajnokok Ligája képviseletében a Liverpool, az Európa Ligáéban a Chelsea lép pályára az UEFA Szuperkupa döntőjében. Az inkább névértéken, mintsem presztízsben rangos trófea sorsáról határozó találkozó azért tartogat néhány érdekességet, melyeket öt pontba szedtünk.

A Liverpool–Chelsea Európai Szuperkupa-finálét szerdán 20:30-tól élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu.

Az olaszok és a spanyolok után harmadik nemzetként sajátítják ki a Szuperkupát az angolok. Az 1972-ben útjára induló történetében egészen 1990-ig kellett várni házidöntőre, akkor még oda-visszavágós formában a Milan a Sampdoriát verte, három évadra rá viszont a felfüggesztett Marseille helyett beugróként kikapott a Parmától. E két olasz belviszály után ötször döntöttek egymás közt a spanyolok, kétszer a Real Madrid, egyszer-egyszer pedig a Sevilla, a Barcelona és az Atlético Madrid nyert. Az ideit is beleszámítva az elmúlt hat évben ötödször láthatunk kvázi bajnokit a fináléban.

epa07771334 Soccer fans in front of the Besiktas Park stadium in Istanbul, Turkey, 13 August 2019.  Liverpool FC will face Englsih Premier League rivals Chelsea FC in the UEFA Super Cup final soccer match in the Besiktas Park stadium in Istanbul on 14 August 2019.  EPA/ERDEM SAHIN (fotó: EPA/ERDEM SAHIN)

2005 óta várták Angliában a sikerre, mondhatnánk úgy is, a Liverpool visszatérésére, mivel azóta a Manchester United és a Chelsea egyaránt kétszer próbálkozott, de minduntalan hiába. Hogy érezzük mekkora idő ez a 14 év, néhány név a ‘Pool akkori csapatából: Josemi, Hamann, Zenden, Morientes; a CSZKA Moszkva leküzdéséhez pedig a csereként beálló Djibril Cissé szállította a gólokat. Az már biztos, az angol klubok neve mellé behúzható a kilencedik Európai Szuperkupa-strigula, amellyel utolérik az olaszokat, a spanyolok tizenöt győzelmétől még messze járnak.

Amitől leginkább kuriózumnak tekinthető a szerdai meccs, az az, hogy először vezet női játékvezető férfi nemzetközi kupában. Annyi kiegészítéssel, hogy Nicole Petignat 2004 és 2009 között három UEFA Kupa-selejtezőben már ténykedett. A nyári női világbajnokság döntőjét is dirigáló francia Stéphanie Frappart-nak, és a honfitárs Manuela Nicolosivel és az ír Michelle O’Neill-lel teljes hölgytriónak az egyik legfoglalkoztatottabb – és talán leginkább megosztó – férfi kollégájuk, Cüneyt Çakır asszisztál a kispadoknál. Frappart egyébként áprilisban Amiens–Strasbourg találkozón már a Ligue 1-ben is új fejezetet nyitott női bírófronton.

Stephanie Frappart (fotó: EPA/UEFA via Getty Images / ALEX CAPARROS)

Bármily furcsa, Jürgen Klopp felteheti a német edzőket a térképre. A roppant sikeres futballnemzet hiába termelt ki megannyi nagynevű egyéniséget, Szuperkupa-győztest még egyet sem. Dettmar Cramer – kétszer is – és Ottmar Hitzfeld a Bayernnel, Udo Lattek a Barcelonával, Otto Rehhagel a Werder Bremennel járt pórul, ezúttal Klopp próbálja meg kiköszörülni a csorbát. Ha összejön, a Liverpool a negyedik négyszeres győztes lesz, a Realt utolérve, eggyel elmaradva a Barcától és a Milantól.

Jürgen Klopp (fotó: EPA/ERDEM SAHIN)

Frank Lampard a Chelsea játékosaként kétszer is lepattant a Szuperkupáról, hamarosan kiderül, edzőként nagyobb szerencsével jár-e. Vele szemben szélsője lassan belefárad a győzelmek számlálásába. Pedro lényegében két szempontból is befoghatja a kupa csúcstartóit. Négyszer csak Arie Haan, Paolo Maldini és Daniel Alves emelhette magasba a trófeát, a spanyol 2009, ’11 és ’15 után (valamennyit a Barcával) gyűjtheti be az újabbat. Három döntőben pedig csak Haan talált be. Pedro kettővel a nyomában, specialitása a hosszabbításban dönteni, első alkalomra laposabb meccsen az egyetlen (–Sahtar 1-0), a harmadiknál a kilencedik góllal (–Sevilla 5-4) mondta ki a végső szót.

További tartalmak