Musorujsag
Élő Eredmények

A lovassport Forma–1-je Budapesten jövő hétvégén

MTI
Jövő héten csütörtöktől vasárnapig az eddigi legrangosabb magyarországi díjugrató versenyt rendezik meg a felújított Nemzeti Lovardában.
Nemzeti Lovarda (Fotó: lovasfoto.hu) (Fotó: lovasfoto.hu)

„Ez a lovassport Forma-1-e. A mostani viadal jelentősebb, mint a korábbiak. Azt szeretnénk, ha ebből hagyomány lenne Budapesten. A helyszín adott a megújult Nemzeti Lovarda révén, melyről 2012-ben a Nemzeti Lovas Stratégia kezdetén még csak álmodtunk” – mondta Budai Gyula, a Magyar Lovassport Szövetség olimpiai felkészülést koordináló bizottságának elnöke a verseny szerdai sajtótájékoztatóján.

A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa egyúttal kifejtette, az a cél, hogy újra legyen magyar lovas az olimpián, s lehetőleg már két év múlva, Tokióban.

Stróbl Dorottya, a sportági szövetség főtitkára ismertette: 26 nemzetből 88 lovas érkezik több mint 200 lóval a magyar fővárosba az eseményre, amelynek kapcsán sportszakmai tanácskozás is lesz.

„Most először rendezünk ötcsillagos versenyt, amelynek összdíjazása 425 ezer euró (136 millió forint)” – árulta el a versenyigazgatóként is dolgozó sportvezető. Egyúttal hozzátette, 13 ilyen versenyt rendeznek a világon, ebből kilenc van Európában, de a másik nyolc a sportág topligás országa.

Díjugrató verseny, Nemzeti Lovarda

Fábiáncsics Gábor, a Nemzeti Lovarda ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy 2016 júliusában a háromcsillagos Nemzetek Díja után kezdődött a létesítmény felújítása, a hivatalos átadásra idén február 24-én került sor, azóta pedig több tesztversenyt rendeztek, de a Tattersall most tér vissza a nemzetközi körforgásba.

„A Nemzeti Lovarda kiürítése volt a legfőbb feladat, melynek köszönhetően 170 üres box áll rendelkezésre, plusz lesznek mobil boxok. Ilyen rangos eseménynél két hétre muszáj elköltöznie az itteni lovaknak, így például az öttusázókénak is” – mondta a Fábiáncsics.

A sportszakmai elvárásokat Szotyori Nagy Kristóf, a hazai szövetség díjugrató szakágának elnöke ismertette: rendezőként húsz magyar lovas indul, ebből öt alkotja a Nemzetek Díjában szereplő csapatot: Hugyecz Mariann, Horváth Balázs, ifj. Szabó Gábor, Krucsó Szabolcs, a tartalék pedig ifj. Kövy András.

„Egy változás van a két éve a háromcsillagos Nemzetek Nagydíján hazai közönség előtt győztes csapatban, de Krucsó Szabolcs az elmúlt évek teljesítményével rászolgált a bizalomra” – mondta a szakember, aki megjegyezte, ilyen összeállításban már indult magyar csapat ötcsillagos versenyen, s akkor ötödik lett.

A négynapos rendezvény két legfőbb eseménye közül a Nagydíjat pénteken 14.30-tól rendezik, míg a nyolc csapatot felvonultató Nemzetek Díját vasárnap 13 órától.

További tartalmak