Huszti: Nem félek, hogy ne tudnék az NB I-ben húzóember lenni

A Videoton labdarúgócsapatának új igazolása, a 34 éves Huszti Szabolcs úgy érzi, ha egészséges, akkor a Videoton, sőt az NB I. meghatározó játékosa tud lenni, és több mint egy évtizednyi külföldi karrier után is nagyon motiválja a magyar bajnoki cím, valamint a nemzetközi kupaporond.

Huszti Szabolcs hosszú távú szerződést írt alá az OTP Bank Liga második helyén álló Videotonnal. A 34 esztendős középpályást utoljára több mint 12 éve láthatták a szurkolók az NB I-ben, amikor a magyar bajnokság 2004/05-ös szezonjában második helyen végzett a Ferencvárossal.

Azóta több külföldi klubban játszott, leginkább pedig Németországban tette le a névjegyét, ahol a Bundesligában szereplő Hannover színeiben (két részletben összesen öt szezonon át szolgálta a klubot) minden sorozatot figyelembe véve 154 mérkőzésen 43-szor köszönt be az ellenfelek kapujába, mindemellett pedig 44 gólpasszt is kiosztott. Az Eintracht Frankfurtnál is alapember volt, akárcsak az orosz élvonalban szereplő  Zenitben, vagy a kínai első osztályban játszó Csangcsun Jatajban.

A múlt nyáron azonban meg kellett műteni a térdét, a rehabilitáció miatt pedig sok időt töltött Magyarországon.

„Ekkor keresett meg a Vidi. Beszéltem Kovács Zoltánnal (sportigazgató) és Marko Nikoliccsal (vezetőedző) is, meghallgattam őket, de elsőre arra gondoltam, hogy nem térek haza. Később aztán sok „apró” dolog megváltoztatta a véleményem. Kovács Zoltán is rengetegszer kereste a menedzseremet, Vladan Filipovicsot, Marko Nikolics külön felvázolta nekem a terveket, Juhász Rolival is sokat beszélgettem, Danko Lazovics is felhívott, Garancsi Istvánnal is leültünk és mindenki biztosított arról, hogy a Vidinek komoly céljai vannak.”


Huszti Szabolcs hazatért és a Videoton csapatánál folytatja pályafutását (Fotó: vidi.hu) Huszti Szabolcs hosszú távra tervez a Videotonnál (Fotó: vidi.hu)A szakmai indokok mellett azonban a család érdeke is azt kívánta, hogy Huszti Magyarországon maradjon.

„Otthon is beszéltünk erről a lehetőségről a feleségemmel. Van egy négyéves kislányom, aki óvodába jár, a kisfiam is kétéves, őket sem szeretném már ide-oda költöztetni. Hosszú távú szerződést írtam alá, úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam.”

A Videotonban nem ismeretlen közegbe csöppen majd az 51-szeres válogatott középpályás, Juhász Roland barátsága mellett az OTP Bank Liga egyik legjobb játékosának, Danko Lazovicnak a személye is sokat nyomott a latba.

„Roli volt az egyetlen, aki nyilvánosan is mellettem állt a csapattársaim közül akkor, amikor edzőkkel vagy bárkivel összetűzésem volt. Nagyon régóta ismerjük egymást, már az U15-ös válogatottban is együtt játszottunk, majd ugyanakkor debütáltunk az A-válogatottban is. Ez egy nagyon régi barátság, örülök, hogy most klubszinten is közös célokért küzdhetünk. Danko is felhívott, majd találkoztunk személyesen is, mielőtt aláírtam a szerződésem. A Zenitnél három évig játszottunk együtt, az ő személye is számított a döntésemnél.”


Huszti Szabolcs (Fotó: EPA/Ronald Wittek) Huszti Szabolcs a Németországban tökélyre csiszolt mentalitásával érkezik Fehérvárra  (Fotó: EPA/Ronald Wittek)Ha tehetné, Huszti nyilván már az OTP Bank Liga február 24-i tavaszi rajtján (kizárólag az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben a meccseket) pályára lépne, műtött lába miatt viszont türelmesnek kell lennie.

„Természetesen van egy kis lemaradásom, még nem tudok a csapattal edzeni, de a következő hetekben azért dolgozom majd, hogy ne legyen semmi probléma a későbbiekben. Általánosságban jól érzem magam. Három napig vizsgáltak az orvosok, minden rendben volt, szóval nagy meglepetés biztosan nem ér majd senkit. Olyan állapotban van a lábam, amilyennek ebben a fázisban lennie kell. Apró céljaim vannak most. Első körben az, hogy majd a csapattal tudjak edzeni, utána pedig természetesen, hogy minél jobban segíteni tudjam a klubot a pályán. Végül pedig szeretném megnyerni a bajnokságot, ugyanúgy, ahogy mindenki más a csapatnál. Ezért jöttem ide, ki kell mondani, hogy a Vidinek az aranyérem a célja.”

A középpályás ugyan már 34 esztendős, de úgy érzi, a kora nem lehet gátja annak, hogy meghatározó játékosa legyen a fehérvári csapatnak és az NB I-nek.

„Erre azt tudom mondani, hogy 2016-ban másfél év kínai légióskodás és két hónap szünet után igazoltam Frankfurtba. Az Eintrachttal elmentem edzőtáborba Abu-Dzabiba, megcsináltam a felkészülést, majd végigjátszottam kezdőként a tavaszi idényt. Illetve, hogy teljesen pontos legyek, az edzőváltás után egy meccsen a padon voltam, de utána megint ott voltam a pályán. Nem magamat akarom ezzel reklámozni, de szerintem azt mindenki tudja rólam, hogy amikor játszom, akkor mindig a maximumot igyekszem nyújtani. Hosszú szünet után nem könnyű elkapni a fonalat, nehéz éve volt a csapatnak, ádáz küzdelem folyt a kiesés ellen, de végül sikerült az osztályozón kiharcolni a bennmaradást, szóval elérte a célját az együttes. Amiért igazoltak, annak úgy érzem, megfeleltem, hiszen az akkori új igazolások közül én játszottam a legtöbbet. Ha egészséges vagyok, nem félek attól, hogy ne tudnék az NB I-ben húzóember lenni, bízom benne, hogy a Vidit is hozzásegítem a céljai eléréséhez.”

Fotó: vidi.hu Huszti Szabolcsot több mint 10 évnyi külföldi karrier után éhes a sikerre (Fotó: vidi.hu)Sokan úgy gondolhatják, egy hosszú évekig külföldön játszó magyar labdarúgó csak „levezetni” jön haza, Huszti azonban igazi győztes mentalitású játékos, akiben nagyon is lobog még a harci tűz.

„Nekem alapvetően fontos a győzelem és fontos az is, hogy a csapattársaim is a maximumot nyújtsák. Itt most nem csak a mérkőzésekre, hanem az edzésekre is gondolok. Mindig is ilyen voltam, de Németországban aztán végképp magamévá tettem ezt a mentalitást. Próbálom így nevelni a gyermekeimet is. Természetesen motivál a magyar bajnoki cím, aranyérmet szeretnék nyerni a Vidivel! A Fradiban nevelkedtem, 15 percre pedig bemutatkozhattam abban a 2000/01-es szezonban, amikor első lett a csapat, de azt a bajnoki címet nem teljesen érzem magaménak. Igazából Sopronban (a 2003/04-es szezonban kölcsönben szerepelt a csapatban)váltam NB I-es és válogatott játékossá. Oroszországban Dankóval azért sikerült két bajnoki címet és egy kupát is nyernünk együtt, bízom benne, hogy hasonló sikerek összejönnek a Vidivel is és a hazai eredmények után majd a nemzetközi porondról is beszélgethetünk majd.”

Az OTP Bank Liga tavaszi küzdelmeit február 24-től élőben követhetik nyomon az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.