Ketten a bajnoki címért, hatan a kiesés ellen

A bajnoki címért már csak két csapat maradt harcban, míg a kiesés elkerüléséért hatan versengenek.

Thomas Doll, a Ferencváros német vezetőedzője  MTI Fotó: Czeglédi ZsoltMár csak hét forduló van hátra a labdarúgó NB I-ből és szinte három részre szakadt a mezőny. Az biztos, hogy a bajnok a Ferencváros vagy a Videoton együttese lesz. A bronzéremért négy csapat (Debrecen, Újpest, Honvéd, Paks) küzd, míg a maradék hat együttes egyértelműen a kiesés elkerüléséért harcol.

Megnéztük, az elmúlt két évben – amióta 12 csapatos az NB I – miként alakult a hajrá, mennyit változott a tabella legeleje és legvége az utolsó hét fordulóban.

Tavaly ilyenkor a Videoton egy ponttal vezetett a Honvéd előtt, és már ekkor sejteni lehetett, hogy a bajnok a két csapat közül kerül ki. Ez végül a Honvéd lett, amely az utolsó fordulóban épp riválisát legyőzve ünnepelhetett. Nem elképzelhetetlen, hogy az idei bajnoki cím sorsa a három forduló múlva esedékes Videoton-FTC rangadón dől el. Két éve nem volt ilyen nagy harc, hiszen a Fradi hét fordulóval a vége előtt már 19 ponttal vezetett és végül fölényesen lett bajnok.

A kiesés szempontjából jelenleg a Vasas helyzete a legrosszabb, de a Mezőkövesd és a Balmazújváros is veszélyeztetett helyen áll. A Puskás, Diósgyőr, Haladás hármas három ponttal vezet az említett két együttes előtt, de nem érezhetik magukat biztonságban. Tavaly a Gyirmót „kilógott” lefelé, de a DVTK, DVSC, MTK hármas harca csak az utolsó fordulóban dőlt el, és a végén a fővárosi csapatnak kellett búcsúznia. Két éve hármas verseny végén a Vasas megmenekült, míg a Békéscsaba és a Puskás kiesett.

Amíg a bajnoki címért folytatott harc egy meccsen múlhat, addig a kiesés szempontjából minden meccs élet-halál az érdekelt csapatoknak. Ez főleg annak fényében tűnik így, hogy még számos összecsapáson találkoznak egymással az érintettek.

A legnehezebbnek a Vasas helyzete tűnik, hiszen a hátralévő hét meccsen öt olyan ellenfelük is lesz, amelyik az első hatban található. Ugyanakkor a Mezőkövesd csak az Újpesttel játszik az elől állók közül, összes többi ellenfele a veszélyeztetett zónában található. A Balmazújváros három riválisával, illetve négy a „felső házhoz” tartozó csapattal találkozik még.