Musorujsag
Élő Eredmények

Ha Paintsil ellen csinálja, akkor nincs DVTK-piros a 17. másodpercben?

M4 Sport
A tavasszal mélyrepülő, az OTP Bank Ligában csak 11. DVTK-nál jobb formában lévő csapatnak is feladta volna a leckét, hogy kilencven percet emberhátrányban játszva kerülje el a vereséget. Így tovább mélyült a gödör, amikor legutóbb ilyen gyenge szériát futott, csont nélkül kiesett Miskolc büszkesége.

A múlt héten Joseph Paintsil nem esett el, a ziccer kimaradt, a Fradi nem kapott tizenegyest és Pátkai Mátét nem állították ki 10. percben a Videoton elleni rangadón.

Szombaton a diósgyőri Tamás Márk hasonló módon nyúlt Sós Bence után még a tizenhatoson kívül, a villámléptű debreceni engedett a kísértésnek és nem hordta ki lábon az incidenst, a védő 17 másodpercnyi játékot követően pirosat kapott, csapata pedig emberhátrányban küszködhetett tovább a keleti derbin.

Szembetűnő ellentmondás, mennyire másképp ítélték a két egymásra felettébb hajazó mozdulatot a játékvezetők. Lehet csak amiatt, mert teljesen más szögből látták? Bognár Tamás közvetlen közelről engedte tovább az eseményeket Felcsúton, Farkas Ádámnak nem volt lehetősége ennyire akcióközelben lenni. Debrecenben nem egyéni szóló, hanem remek kiugratás nyomán alakult ki a helyzet, ezáltal Farkasnak jóval messzebbről kellett döntenie, és az asszisztense sem segíthette igazán, lévén oldalról is csak az látszódott, hogy Tamás a kezét használva igyekszik az elévágó Sóst kizökkenteni.

Emellett ugye Paintsil talpon maradt, ez pedig ugyancsak olyan szempont, ami befolyásolhatja, harsan-e sípszó. Esetével kapcsolatban már fejtegettük, jól tette-e, mikor nem erősített rá eséssel a megrántására. Olvasóink 85 %-a tizenegyest adott volna a ferencvárosi légiós zaklatásáért, most arra lennénk kíváncsiak, vonnának-e párhuzamot a két szituáció között, és ha igen, milyen végkövetkeztetéssel.

Fernando Fernández, a Diósgyőr edzője túlzónak tartja a piros lapot, mert védőjén nem látta a szándékosságot. Igaz, a döntés helyességét nem befolyásolja, hogy szándékos-e vagy sem, csupán az, szabálytalanság történt-e.

A DVTK végveszélyben

A borsodiak szenvedéseit viszont az sem enyhítené, ha kiderülne, nekik van igazuk. A Vasas pontmentésével immár a vonal alól várják a folytatást. A záró három fordulóra alaposan össze kell szedniük magukat. Kilenc meccse nyeretlenek, zsinórban hatodik vereségüket szenvedték el, tavasszal mindössze egyszer gyűjtötték be mindhárom pontot (még a Fradit verték 2-1-re).

dvtk bajnoki forma

A képen látható listából különösen fájó lehet, hogy a közvetlen riválisok közül a Haladás, a Balmazújváros, a Puskás Akadémia és a Mezőkövesd is duplán faragott a különbségből, és azóta a Balmaz kivételével valamennyi el is lépett.

Majdnem egy évtizedet kell visszarepülni, hogy a DVTK-nál ilyen gyalázatos hatosra leljünk, melyet egyébként még egyetlen más együttes sem produkált a jelen idényben. Nem úgy 2009/10-ben, amikor a Diósgyőr kétszer is belefutott ekkora negatív szériába. Tükörsima kiesés lett a vége, de még akkor sem telt el annyira hosszú idő két győzelem között, mint amennyit ezúttal várnia kell a szurkolóknak. Már amennyiben egyáltalán megszületik az a következő.

Ugyanis a bajnoki címért versenyt futó Ferencváros és Videoton elleni találkozókkal zárul a bajnokság. Előbbihez látogatva, utóbbit fogadva. A vadonatúj stadionban. Ahol a Mezőkövesd belerondított az avatóba, és ahol a jövő héten a Paks vendégszerepel. Ha akkor sem sikerül lendületet venni a véghajrára, kétséget kizáróan kijelenthető, az edzőváltás nem segített a lejtmenet megfékezésében.

A Bódog Tamást váltó Fernando eddig csak vesztes meccsen irányította a Diósgyőrt, ugyanúgy egygólos vereségeken, mint amilyenekkel az elődje búcsúzott.

Fernando DVTK-ja

Elképesztően gyenge forma kell ennyire kiegyenlített mezőnyben – és az NB I., ahol még a két kiemelkedő csapat is ritkán szórja meg a gyengébbeket, az kétségkívül az –hatszor úgy alulmaradni, hogy mindig egy gól dönt. A támadók kapu előtti indiszponáltságát a válogatott Ugrai Roland teljesítménye példázza leginkább, őszi kilenc találatához tavasszal mindössze egyet tett hozzá. A Debrecenben szépítő Bacsa Patriknak ugyan becserélése után fél perc sem kellett a gólhoz, de az ő további feltámadását sem támasztja alá semmi: 2016 augusztusa óta tartó, 26 meccsnyi hallgatás végére tett pontot.

 

Úgy néz ki, a diósgyőri bennmaradás három alappillére tehát:

– ha nem is kedvező, de semmiképp sem sújtó játékvezetői ítéletek,

– Fernando találja meg a legcélratörőbb összeállítást;

– a második pont talán legfontosabb részlete, éles támadójáték, mert állandó hátrányból, létfontosságú gólok hiányában nem fog menni.

Különben akárcsak 2010-ben, ismét az NB II-ben találja magát a DVTK.

További tartalmak