Az x-faktor küldheti padlóra a Fradit - A Böde bőrébe bújt védő kevés

A Ferencváros újabb döntetlenjével meglehetősen távol került az OTP Bank Liga bajnoki címétől. Úgy néz ki, a csatárok kapu előtti határozatlanságát nem kompenzálhatja Európa egyik leggólerősebb védője.

Budapest, 2018. május 19. A ferencvárosi Stefan Spirovszki, Lovrencsics Balázs és Leandro (b-j) az OTP Liga 31. fordulójában játszott Budapest Honvéd - Ferencváros bajnoki labdarúgó-mérkőzésen a kispesti Bozsik Stadionban 2018. május 19-én. A mérkőzés 1-1-es döntetlennel ért véget. MTI Fotó: Czagány Balázs Az újabb iksz földre vitte a fradistákat (fotó: MTI/Czagány Balázs)Való igaz, a Ferencváros a hétvégén Kispesten ugyanúgy nem jött ki jól egy kérdéses játékvezetői ítéletből, ahogy korábban a Videoton otthonában sem. Ez azért is fontos, mert mindkét meccs döntetlenre végződött, azzal pedig a IX. kerületben tele a padlás. Az elmúlt hat fordulóban ötödször osztozott meg a pontokon a Doll-legénység, a bajnokság során pedig 11-edszer. Egy bajnoki címre törő együttesnek ez nem fér bele. És van itt még valami, amit nem lehet a kedvezőtlen körülményekre fogni.

Tavasszal idegenben nem nyert meccset a Fradi. Négyszer ikszelt, a Diósgyőrtől kikapott. A német tréner már akkor arra panaszkodott, hogy vendégként nem nyújtják azt a játékot, mint otthon. Pedig a vezetést nem egyszer kaparintották meg, csak nem jól sáfárkodtak vele. Ha csak kétszer megtartják előnyüket (és nem csak idegenben, a Vasas ellen a Groupamában a 90. percben szereztek vezetést, mégsem nyertek), az élről várnák az utolsó két fordulót, így azonban hárompontos hátrányban követik a legnagyobb riválisukat, holott a téli szünetről visszatérve még ugyanekkora előny tudhattak magukénak. Igaz a Videotonnál nem fáj senki feje holmiféle elherdált pontokért, ugyanis nem akadt belőle egy sem.

Fradi pontleadások

A sok botlás háttere bizonyára összetett, de több, mint jelzésértékű, hogy középhátvéd Miha Blazic lépett elő első számú gólfelelőssé. Az pedig nem ígér sok jót, ha a csatárok gólcsapja befagy. Márpedig a sok kihagyott helyzet teremti meg a lehetőségét, hogy egy-egy bírói sípszó a lehető leghangsúlyosabbá váljék. Emlékezhetünk, a Fehérvár ellen Varga Roland hibázott a kapu torkában, és Böde Dánieléknek a Bozsik Stadionban sem egy alkalma adódott lezárni a találkozót.Azért is említettük név szerint a két támadót, mert ők szállították eddig a gólokat. Varga 17 találattal még mindig a góllövőlista élén áll, ám tavasszal négyet tett hozzá a korábbi 13-hoz, az utóbbi négy meccsen egyet sem. Böde a második félévet kezdte ellenállhatatlanul, hat meccsen nyolcat hintett, azóta újabb hat összecsapás telt el teljes csendben. Kontrasztos, hogy Blazic hét gólnál jár, ebből négyszer az utolsó öt találkozón ért oda.

Védőt ennyire kimagasló gólszámmal alig-alig találni az őszi-tavaszi rendszerű európai ligákban. Mindössze Levszki Szófia cseh bekkje, David Jablonsky szerzett többet a Fradi szlovénjánál, de Bulgáriában már vége az idénynek, azaz még be lehet fogni vagy akár meg is előzni.

A legeredményesebb védők Európa élvonalaiban:

David Jablonsky (Levszki)8 gól248 perc/gól
Miha Blazic (FTC)7 gól296 perc/gól
Mateusz Wieteska (Górnik)7 gól434 perc/gól
Naldo (Schalke)7 gól437 perc/gól

 

 

 

 

 

Meghökkentő, hogy a középső védő Miha Blazic (fehérben) a Fradi legveszélyesebb góllövőjévé vált (fotó: MTI/Czagány Balázs)Csatártársai dekoncentráltsága miatt a védő góljai azonban többször is csak döntetlent értek. Márpedig nagy igazság, ha sok a döntetlen, kevesebb a győzelem – és a bajnokságban pontegyenlőség esetén a több győzelem rangsorol. Ebből következően a Videoton vasárnap a Honvéd legyőzésével bebiztosíthatja a bajnoki címét, igaz amennyiben a Fradiban benne marad az x-faktor, akkor már aranyérmesként lép pályára.

Az ezúttal vasárnap rendezett 32. játéknap valamennyi mérkőzését az m4sport.hu élőben közvetíti, az M4 sporton 17:30-tól az FTC–Diósgyőr, 19:30-tól a Videoton – Budapest Honvéd találkozó kerül képernyőre.