Musorujsag
Élő Eredmények

Egyetlen tényező befolyásolja Gera jövőjét

m4sport.hu
Gera Zoltán sérülése miatt több mint tíz hónapig nem lépett pályára, az NB I szombati, utolsó fordulójában tért vissza a Ferencváros csapatába. Az újrakezdés semmiképpen nem ismeretlen az utóbbi húsz év legjobb magyar labdarúgója számára.

Köztudott, hogy a nemzeti csapatban 97 mérkőzésen 26 gólt szerző játékos pályafutása nem szokványosan indult.

„Volt egy kihagyásom, egy három-négy éves időszak, amikor egyáltalán nem foglalkoztam a focival – emlékezett vissza a Ferencváros középpályása az M4 Sport7fő című műsorának adott interjúban. – Nem voltam egy ma született bárány, elég rossz közegbe kerültem, teljesen elszakadtam a futballtól.”

Az elfecsérelt évek után 16 évesen kezdte el újra a játékot, és ekkor döntötte el, hogy profi labdarúgó szeretne lenni.

„Abban az időszakban szerencsére minden úgy alakult, olyan emberek vettek körül és támogattak, hogy haladtam a célom felé, annak ellenére, hogy nagyon sok lemaradásom volt” – mondta Gera, hozzátéve, hogy emlékszik, még futni is alig tudott, olyan vékony volt. „Fájtak a lábaim, az ízületeim, de türelmesek voltak velem, látták a bennem lévő potenciált, a tehetséget, és szerencsére jól alakult a pályafutásom.”

Észlelve a problémákat, próbált változtatni, de nem sikerült neki, csak akkor, amikor – ahogy fogalmaz – isten megtalálta őt. „Édesapám elvitt egy istentiszteletre, onnantól éreztem a változást az életemben” – emlékezett.

A profi karrierjét Harkányban kezdte, 19 évesen került a másodosztályú Pécshez, amellyel 2000 tavaszától az NB I-ben szerepelt, nyáron pedig már a Ferencvárost erősítette. A zöld-fehérekkel már az első idényében bajnoki címet szerzett, majd 2006-ban és 2016-ban ezt megismételte.

„A 2001-es hullámzó szezon volt, ősszel eléggé szenvedtünk, váratlan vereségek jöttek. Mindössze annyi maradt meg abból az idényből, hogy Szűcs Lajos nagyon jól védett. A második idényem, a Garami Józsi bácsi-féle nagyon emlékezetesre sikeredett, hiszen az utolsó meccsen dőlt el, hogy bajnokok leszünk, akkor már Pintér Attila volt az edző.”

A két évvel ezelőtti aranyéremre így emlékszik a ferencvárosi játékos: „annyira nem volt izgalmas, hiszen magasan vezettünk, tulajdonképpen már januárban is bajnokok voltunk.”

Az angliai évek viszont élénken élnek Gerában, ezekről szívesen mesél. Van is mit, hiszen a West Bromwich Albionnal az első idényében bentmaradt az élvonalban, beválasztották a Premier League idényének álomcsapatába, gólt szerzett többek között a Chelsea, a Manchester United és a City, valamint a Tottenham ellen. A 2010-es évben oroszlánrészt vállalt abban, hogy a második angol csapata, a Fulham bejutott az Európa Liga döntőjébe. Tíz év után, 2014-ben tért vissza Magyarországra.

„Nagyon örültem annak, hogy kikerültem és abban a futballközegben játszhatok. Az volt a motivációm, hogy ameddig lehet, maradhassak, hiszen azt a futballt nem lehet összehasonlítani a magyarral, sem a játék minőségét, sem a mérkőzések hangulatát. Nem éreztem semmilyen nyomást magamon, élveztem, hogy ott vagyok, csináltam a dolgomat.”

Tudta, hogy ha hazatér, akkor csakis Fradihoz.„Nem megbántva a többi csapatot, ez hasonlít leginkább a nyugat-európai közeghez. Nekünk van a legtöbb szurkolónk, gyönyörű szép stadionunk van. Aki itt játszik, nagyon meg kell ezt becsülnie, hiszen a régi körülményeket nem lehet összehasonlítani a mostaniakkal.”

Adódik a kérdés, hogy a 39 éves labdarúgó meddig folytatja a játékot, és mihez kezd, ha befejezi a futballt.

„Hogy az ember mit akar, az egy dolog, de vannak külső tényezők is, az én szempontomból ez az egészség. Ha az egészségem bírja, szeretnék még egy vagy két évet játszani” – árulta el. Hozzátette, hogy szeretné kipróbálni magát edzőként, a focitól semmiképp nem szeretne elszakadni.

További tartalmak