Musorujsag
Élő Eredmények

Gera Zoltán bejelentette visszavonulását

m4sport.hu
Pontot tett több mint két évtizeden át tartó profi pályafutására Gera Zoltán, az eddigi utolsó magyar labdarúgó, aki európai kupadöntőben szerepelt. Csütörtökön Faceboook-oldalán bejelentette: visszavonul a labdarúgástól.

„A búcsú mindig fájó, és bár a szívem, mint mindig, most is vinne még – ezért is húztam ilyen sokáig a döntést –, de a testem már többször jelzett ez elmúlt időkben: elég! – írta Gera közösségi oldalán – Karrierem során sok mindent elértem, amire büszke vagyok, de a leginkább annak örülnék, ha életem eddigi filmje példaként szolgálna a jövő labdarúgóinak, és az ő szüleiknek: ahogy a pályán nincs elveszett labda, úgy nincs elveszett élet a fociban sem.”

A 97-szeres válogatott játékos hozzátette, nem fog elszakadni a labdarúgástól. „Most pedig egy új időszak kezdődik, de a focitól biztosan nem szakadok el. Hiszem, hogy valamiben segítségére tudok lenni labdarúgásunknak, a pályán kívül is.”

(fotó: MTI/Illyés Tibor) (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A 39 éves Gera Pécsen nevelkedett és lett profi labdarúgó, 2000-ben a Ferencvároshoz igazolt, majd két-két bajnoki cím és Magyar Kupa-siker után 2004-ben Angliába, a West Bromwich Albionhoz szerződött, amellyel 2008-ban másodosztályú bajnok lett, a Guardian a Championship legjobb játékosának választotta. Ezután a Fulham igazolta le, a londoni klubbal 2010-ben Európa Liga-döntőt játszott, a szurkolók a csapat legjobbjának választották ebben az idényben. 2011-ben visszatért a West Bromhoz, de sérülései miatt már nem tudta visszanyerni korábbi formáját.

(fotó: MTI/EPA/GERRY PENNY) (fotó: MTI/EPA/GERRY PENNY)

2014-ben hazatért, ismét a Ferencváros labdarúgója lett, amellyel 2016-ban megszerezte harmadik magyar bajnoki címét, ebben az idényben – 37 évesen – az NB I legjobbjának választották. A 2017/2018-as szezon szinte egészét sérülés miatt kihagyta, júliusban három bajnokin lépett pályára, a Balmazújváros elleni idényzárón 12 percet kapott.

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd) (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A magyar válogatottban 2002-ben mutatkozott be „Gerzson”, 2004-ben Lothar Matthäus, az akkori szövetségi kapitány a magyar futball legnagyobb kincsének nevezte. Összesen 97 alkalommal lépett pályára címeres mezben és 26 gólt szerzett. Kulcsjátékosa volt a 2016-os Európa-bajnokságra kijutó válogatottnak, a selejtezők során Finnország ellen a kijutás szempontjából sorsdöntő gólt szerzett, de az Eb-n is eredményes volt, a portugáloknak lőtt találatát a szurkolók a torna legszebbjének választották, ráadásul a magyar válogatott legidősebb, az Eb-k történetének második legidősebb gólszerzője lett.

(fotó: MTI/EPA/Robert Ghement) (fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Háromszor választották az év labdarúgójának Magyarországon (2002, 2004, 2006), pályafutása során összesen 634 mérkőzésen 136 gólt szerzett.

Az M4 Sport egy összeállítással tiszteleg Gera Zoltán előtt a játékos legjobb pillanataiból:

További tartalmak