Az idősebbek tartották bent a Haladást, és továbbra is bíznak bennük

Három mérkőzés, egy szerzett pont, öt rúgott, nyolc kapott gól és két piros lap. Nem éppen ideális idénykezdet, ám a Haladásnál nincs pánikhangulat a szombati Puskás Akadémia elleni hazai mérkőzés előtt. A szombathelyiek visszatérő csatára, a Ferencváros ellen eredményes Gaál Bálint derülátó a folytatást illetően.

„Kaptunk nyolc gólt, az rengeteg, de emellett rúgtunk öt gólt. Abból a nyolc gólból szerintem hat olyan ovis gól, amit mi ajándékoztunk az ellenfélnek. Hogy ha ezeket a hibákat, ki tudjuk küszöbölni, akkor a hétvégén is sikeresek lehetünk. Sok a fiatal játékos, berakják őket, de örömteli, hogy végre magyar játékosok szerepelnek a Puskás Akadémiában. Nagyon tisztelem az ellenfelet, remek játékosok alkotják, de mi azon leszünk, hogy a hétvégén megverjük őket mindenáron.”

Az érthetetlenül sok védelmi hiba és a hátsó alakzat zavarodottságának hátterében, Predrag Bosnjak szerint, a csapat lelki vezére, a belga Stef Wils távozása is állhat.

„Ő tengelyben játszott, aztán irányította a középpályát is, az oldalakat is. Én is 32 éves, rutinos játékos vagyok, de én inkább a szélen játszom, onnan pedig nehéz átszólni a jobboldali középpályásnak. Ő centerpozícióban futballozott, neki könnyebb volt szólni. Nagyon hiányzik Stef játéka és rutinja. Még mindig kell javítani sokat és szerintem fejben dől el minden.”

Király, Halmosi, Priskin, Bosnjak, Schimmer. Mindannyian bőven harmicon túl vannak, a rutint, a tapasztalatot képviselik a hazai mezőnyben. A mai Haladásban, amely az utóbbi években élen járt a fiatal tehetségek csapatba építésében, szinte alig találkozhatunk a jövő magyar reménységeivel.

„Nem választanám két részre a fiatalabb és az idősebb játékosokat. Mindig abból indulok ki, hogy az előírt edzésmunkát ki hogyan végzi el reagált a felvetésre Michal Hipp vezetőedző. – Amikor idejöttem, szinte csak fiatalok játszottak a csapatban, kis túlzással a süllyesztőbe került az együttes. A tapasztaltabb játékosokat mellőzték. Azután lehetőséget adtam nekik, éltek is vele, nagyrészt nekik köszönhető, hogy az élvonalban maradt a Haladás. Természetesen a fiatalok előtt is nyitva áll a kapu, aki a legjobb teljesítményt nyújtja az edzésen és látom, hogy alázattal és motiváltan dolgozik, bejátszhatja magát az első csapatba. Még egyszer mondom, nem azért játszik Király, Bosnjak vagy Schimmer, mert idős és rutinos játékos, hanem mert az egész heti edzésmunkában jobban teljesítenek, mint a fiatalok, ezek alapján rakom össze a kezdőcsapatot.”

A másfél év után Szombathelyre visszatérő Gaál is jól érzékeli a változásokat.

„Hogy ha össze kellene hasonlítanom a másfél évvel ezelőtti ittlétemet és a mostanit, teljesen más a helyzet. Sokkal több fiatalra támaszkodott a klub, most pedig úgy veszem észre, hogy sokkal több a rutinos játékos és a légiós. Ez valamilyen szinten lehet előny is, de ugyanakkor hátrány is. Egy csapat életében  mindig vannak ilyen meghatározó időszakok, az a lényeg, ha sikerül győzelmeket aratnunk, akkor ez a társaság is gyorsan összerázódik és én reális célként egy jó középmezőnyt tudnék kitűzni.”

Az ellenfél, a Puskás Akadémia bizakodva várja az összecsapást.

A Szombathelyi Haladás Puskás Akadémia találkozót szombaton 19:30-tól az m4sport.hu közvetíti élőben.