Musorujsag
Élő Eredmények

Vidi- kontra Malmö-esélyek: elég lesz-e a bűvös 73 százalék?

m4sport.hu
Nagy lehetőség kapujába ért a MOL Vidi: amennyiben kiharcolja kedden a továbbjutást a Malmö elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn, biztosan bebocsájtást nyer valamelyik európai sorozta csoportkörébe. Összeszedtünk négy-négy tényezőt pro és kontra, amely befolyásolhatja a párharc kimenetelét.

A BL harmadik selejtezőköréből továbbjutó csapatok máris elkönyvelhetik, hogy ősszel feszített program vár rájuk. Rosszabb esetben az Európa Liga sűríti a ritmust, a leendő rájátszást sikerrel letudva pedig maga a bevételkánaánnak számító BL. Ezért is különösen nagy a tét a Malmőt fogadó Vidinek. Hogy előzetesen miben bízhatnak a felek, azt alább igyekeztünk összegezni.

epa06933504 Malmo's Eric Larsson (R) and Vidi's Istvan Kovacs in action during the UEFA Champions League third qualifying round, first leg, soccer match between Malmo FF and Vidi FC at Malmo New Stadium in Malmo, Sweden, 07 August 2018.  EPA/Andreas Hillergren/TT SWEDEN OUT Kovács Istvánék 1-1-es előnyből indulnak (fotó: EPA/Andreas Hillergren)

A Vidi továbbjutása mellett szól:

  • • Az 1-1-es odavágó több szempontból is magyar csapatos őszt érhet. Először is, mert ebben az évtizedben amikor csak idegenben kezdett és betalált a Vidi, egyszer sem hullott el a visszavágón. Korábban a BL-ben a New Saints (0-1) és a Dudelange (1-1), az EL-ben a Slovan (1-1), a Nomme Kalju (0-3), valamint a Bordeaux (2-1) otthonából tért haza minimum fontos jelzővel illethető góllal. Sőt, ha egy párharcban idegenben is eredményes volt a Vidi, akkor mindössze a Midtjylland ellen húzta a rövidebbet.
  • • Ráadásul az 1-1-ről folytatódó nemzetközi párharcokból döntő fölénnyel kerülnek ki győztesen a vendégként kezdők. A Stats Zone 2016-os meglehetősen alapos felmérésére nyugodtan támaszkodhatunk. Ebből kiderül, az első felvonásos döntetlenek alapból az otthonuktól távol helytállókat hozza jó helyzetbe, és az esély csak nő a lőtt gólok számával. Szóval az 1-1 valójában markáns előnyt jelent a Vidinek: a vizsgálat alapján 766 alkalomból 561-szer ért továbbjutást, azaz az esetek  73 százalékban. És a BL egyenes kieséses szakaszát (tehát nem a selejtezőket, azaz ez még nagyon messze van, de adathalmaznak remek) vizslatva is ez a bűvös 73 százalék jön ki: 26-ból 19-szer. Leegyszerűsítve durván négyből háromszor talpon maradást ér az 1-1-es idegenbeli nyitás.
  • • Úgy néz ki, belakták a Pancho Arénát a fehérvári játékosok, ugyanis az EL-playoffban a Partizantól elszenvedett verés óta, vagyis tíz nap híján egy éve veretlenek. Igaz a nyári két selejtezős győzelmen túl ez a sorozat a hazai bajnokságra korlátozódik, de 22 meccs az mégis csak 22 meccs, amely 16 győzelemből és 6 ikszből épül fel.
  • • Marko Nikolic az általa legideálisabbnak vált tizenegyet küldheti pályára, azaz nem kell semmilyen kompromisszumot kötnie a meccsterve kialakításához. Malmőben a keret egyik legnagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkező tagját, Huszti Szabolcsot sárga lapjai miatt nélkülözni kényszerült, ezúttal azonban sem eltiltás, sem sérülés nem csökkenti a variációs lehetőségeit.

A Vidi ellen szól:

  • • Az EL csoportköre ugyanúgy mindössze egyszer jött össze a svédeknek, ahogy a fehérváriaknak, a BL-é viszont már kétszer, négy, illetve három éve jutottak el oda, ahová most is igyekeznek. És az ezzel járó nemzetközi tapasztalat bizony hiányzik a mieinktől.
A Malmö rutinja elhomályosítja a Vidiét (fotó: EPA/Andreas Hillergren)
  • • A júniusban kinevezett német vezetőedző Uwe Röslerrel egyszer sem szenvedett még vereséget a svéd bajnok. Eddig valamennyi selejtezős eredménye minimum hosszabbítást érne kedd este. Kolozsváron például olyan eredményt ért el (0-1), mely ezúttal is elegendőnek bizonyulna, holott a CFR-nél igencsak BL-álmokat kergetett.
  • • Pluszban Röslerrel mindig betaláltak legalább egyszer, összességében 18-szor. Eddig tíz alkalommal dirigálta a Malmőt, és vendégként minduntalan győzelemre is vezette. Közben a védekezésre sem lehet panasza, átlagban két meccsenként szed be egyet a csapata, márpedig a Vidi ezen már túl van.
  • • Az első találkozón megsérülők közül Arnor Traustason otthon maradt, Rasmus Bengtsson viszont ismét játékra jelentkezik. ahogy, és ez még döntő faktorrá válhat, Carlos Strandberg is. A mozambiki felmenőkkel rendelkező 22 éves csatár az odavágót kihagyta, de hogy a hiánya éreztette-e hatását az átütőerő nélkül próbálkozó társain, az a visszavágón dől el. Mindenesetre nem elhanyagolható a tény, hogy négy BL-selejtezőn háromszor betalált, plusz még egyet előkészített. A Cluj ellen is ő döntött. A tavaszi-őszi rendszerű svéd ligában hat góllal áll, míg tavaly a bajnoki címet érő gól is a nevéhez fűződik.

A MOL Vidd – Malmö visszavágó 20 órától rendezik, az M4 Sport 19:20-kor kezdődő műsorát az m4sport.hu is élőben közvetíti. 

További tartalmak