Mától sokkal jobban megéri megnyerni a Nemzetek Ligája-csoportot

Az UEFA jelentősen megemelte a Nemzetek Ligájában résztvevő válogatottak jutalmazását – közölte szerdán az Európai Labdarúgó-szövetség.

Lausanne, 2018. január 24. Bemutatják a bajnoki trófeát az első alkalommal kiírt Nemzetek Ligája csapatbeosztásának sorsolásán az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA lausanne-i székházában 2018. január 24-én. A magyar labdarúgó-válogatott a görög, a finn és az észt csapattal mérkőzik a C osztályban a 2018 szeptemberében kezdődő tornán. (MTI/EPA/Jean-Christophe Bott) (fotó: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott)A változás minden divíziót érint. Az eddigi felállás szerint az A ligában szereplő válogatottak 1,5 millió eurót, a B-ben 1 millió eurót, a C-ben 750 ezer eurót, a D-ben 500 ezer eurót kapnak a részvételért, az egyes csoportok győztesei ennek az összegnek a dupláját – egészen eddig.

A szövetség 50%-kal emelte  a jutalmazási pénzösszegeket, azaz a C divízióban, amely a magyar válogatottat is magába foglalja, 750 ezer euró helyett már 1,125 millió euró jár a részvételért, a csoportgyőztesek ennek a duplájára, azaz összesen már 2,25 millió euróra számíthatnak (ez forintban nagyjából 250 millió forintos emelést jelent a győztesnek, 125 millió forintos emelést a C divízió minden résztvevőjének).

Az az A divíziós válogatott, amely megnyeri a sorozatot (a négy csoportgyőztes elődöntő és finálé után dönt a trófea sorsáról) összesen 10,5 millió euróval gazdagodhat.

Összehasonlításképp: ezek az összegek messze elmaradnak a Bajnokok Ligája pénzdíjaitól.

A Nemzetek Ligája első évadja szeptemberben indult, a magyar válogatott egy Finnországban elszenvedett 1–0-s vereséggel, majd Görögország 2–1-es legyőzésével rajtolt, így jelenleg a második helyen áll a C2 csoportban és jó esélye van az első hely megszerzésére, amely a 2020-as Eb kvalifikációját tekintve is fontos.

Telki, 2018. szeptember 3. Marco Rossi szövetségi kapitány a Nemzetek Ligájában 2018. szeptember 8-án Finnország ellen játszó magyar labdarúgó-válogatott edzésén a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzőközpontjában szeptember 3-án. MTI Fotó: Illyés Tibor (fotó: MTI/Illyés Tibor)Marco Rossi együttese októberben Görögországban (péntek, 20.45) majd Észtországban (hétfő, 20.45) folytatja a küzdelmeket, a mérkőzéseket az M4 sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.