Musorujsag
Élő Eredmények

Dárdai: Egy edzőnek mindig tudnia kell, hogy hol a realitás

m4sport.hu
A magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Bundesliga idei szezonjában szárnyaló Hertha jelenlegi vezetőedzője, Dárdai Pál osztotta meg gondolatait az M4 Sport legújabb műsorában, a Sport7-ben saját helyzetével, a berlini csapattal és a magyar labdarúgás problémáival kapcsolatban.

„Majd a végén derül ki, hogy jobb-e, mert a pontok minősítik a teljesítményt.”

Óvatosan fogalmazott Dárdai a Hertha remek szezonkezdetéről, majd elárulta, nagyon hosszú felkészülési időszak van a hátuk mögött és úgy érzi, „szemre” szebb lett a játékuk és a szakértőktől is pozitív visszajelzéseket kapnak.

„Azért is jobb a Hertha, mert a fiatal játékosok idősebbek lettek, a fiatal játékosok rutint szereztek, meg azért egy Ondrej Duda felépült. Salomon Kalou és Vedad csipkedi magát, hozzák még a szintet, egy Lazaro nagyon jól teljesít, úgyhogy ezek az egyéniségek belenőttek a Bundesligába, kezdenek sztárok lenni a fiatal játékosok és talán ettől vagyunk jobbak.”

A 42 éves szakember a nyári felkészülés során adott egy hét szünetet labdarúgóinak, amely döntés egyedülálló volt a német bajnokság edzői között. „Én voltam az egyetlen tréner, aki bevállalta ezt. Ha nem jöttünk volna jól ki ebből, biztos kaptam volna a kemény kritikákat, hogy butaságot csináltam. Beszéltem a pszichológussal, beszéltem a fitnessedzőkkel, a tréneri stábbal és meggyőztem a játékosokat, hogy ez most nem egy dorbézoló szabadság, hanem menjenek el a családjukkal nyaralni.”

„Egy edzőnek mindig tudnia kell, hogy hol a realitás.”

A 42 éves szakember meghallgatja a kritikákat, azonban túl sokat nem szokott ezzel foglalkozni, mivel ha dicsérik, ha kritizálják, úgy érzi, minden esetben túlzó irányba megy el a mondanivaló. „Ilyen médiás a történet.”

„Én úgy vagyok vele, hogy elég nekem, amit a menedzser mond, elég, amit az edzőkollégák mondanak, illetve a játékosokkal a párbeszéd, és én abból le tudom szűrni, hogy most jó passzban vagyunk vagy sem. Úgyis csak én tudom, mit kértem a futballistáimtól.”

Dárdai Pál a jelenlegi Bundesliga-klubokat nézve a második leghosszabb ideje foglalkoztatott vezetőedző (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

„A túloldalon sem ülnek hülyék.”

A korábbi magyar kapitány – aki a jelenlegi klubokat nézve a második leghosszabb ideje foglalkoztatott vezetőedzője egy Bundesliga-csapatnak – remek dolognak tartja, hogy több mint száz mérkőzésen ott lehetett a pálya szélén, mivel így hatalmas rutinra tehet szert egy tréner.

„Minél több szituációban vagy benne, annál könnyebben és bátrabban tudsz belenyúlni a következő mérkőzéseken dolgokba” – fejtegette Dárdai a pozitív oldalt, azonban kiemelte, ezzel szemben nagyon nehéz feladat minden évben megújulni ugyanabban a környezetben. „Minden évben valami újjal kell jönni a játékosoknak is, hogy ne unják meg az edzőt. A játékstílusban is sok mindent át kell alakítani, mert ha mindig ugyanazt játsszuk, akkor kielemeznek, hiszen a túloldalon sem ülnek hülyék. Minden nap, minden pillanatban ezért kell élni, dolgozni, hogy talpon maradjál.”

„Valamilyen szinten értéket termelünk.”

A 8. fordulóig a berliniek átlagban két pontot szereztek a bajnokságban, amely a „Hertha mércéjével hatalmas, ez már a felső küszöb”. Dárdai kiemelte, a pontszámok minősítik az együttest, azonban a Herthának nincs annyi pénze, hogy játékosokat vásároljon, ezért a jól működő utánpótlásukban kell kiképezni a labdarúgókat, akiket majd el tudnak adni, vagy beépíteni a csapatba. „Valamilyen szinten értéket termelünk.”

„Ha így nézzük, akkor jól végzem a munkámat, ha pedig a helyezések alapján, akkor voltunk hatodikak, hetedikek, tizedikek, ez egy tisztes helytállás, sőt az Európa Ligával elértük a Hertha szintjén a felső küszöböt. Ha ebbe belecsúszna még egy Bajnokok Ligája vagy egy Német Kupa-döntő valamelyik évben, akkor azt mondom, az a maximum.”

„Ugyanolyan fiatal játékos, mint az összes többi. Ez neki nehéz.”

Mint ismert, Dárdai Pál legnagyobb fia, a 19 éves Palkó már többször pályára lépett a Hertha felnőtt csapatában, a vezetőedzőt azonban nem feszélyezi a helyzet, sőt, úgy érzi, ez igazából a gyerekének nehezebb: „Ez neki nehéz. Ő hogyha hibázik, akkor nagyítóval nézik, ha jól játszik, annak teljesen természetesnek kell lennie, tehát neki a nehezebb, nem nekem.”

Arra nem lát túl sok esélyt, hogy mindhárom fia egy csapatban játsszon, amelynek ő az edzője, mivel a legkisebb Dárdai még csak U13-as korosztály, így legalább 5-6 év, hogy belőle labdarúgó legyen. „Azt nem bírom, ki van zárva szerintem.”

Dárdai: „Otthon valahogy kihalt a társadalomból, hogy megyünk meccsre” (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

„Otthon valahogy kihalt a társadalomból, hogy megyünk meccsre.”

Németországban egy családnak hétvégi programot jelent bajnokira menni, azonban Dárdai úgy érzi, ez Magyarországon már kihalt. „A szurkolói kultúra valamikor megvolt Magyarországon, ott is hétvégi program volt meccsre menni jó szájízzel, jó kedvvel, örömmel. Otthon valahogy kihalt a társadalomból, hogy megyünk meccsre.”

Nosztalgiázott a régi időkből, amikor édesapja Beremenden edzősködött és az egész falu kivonult minden hétvégén az aktuális bajnokira, azonban ez már elmúlt, „valamiért ez el lett rontva”. Dárdai hangsúlyozta, a Bundesligában minden klubnál 6-8 ember csak azzal foglalkozik, hogyan tudna minél több jó kedvű embert a stadionokba csábítani, majd hozzáfűzte, a 15 óra 30 perces kezdősípszó nagyon kedvező a gyerekes családoknak Németországban.

„Dzsudzsák Balázst szerettem volna hozni annak idején.”

A Hertha vezetőedzője jelen pillanatban nem lát esélyt arra, hogy egy magyar játékost Berlinbe csábítson, pedig szokott érdeklődni a hazai utánpótlásedzőknél: „Valamilyen szinten Dzsudzsák Balázst szerettem volna hozni annak idején, tudtam, mire számíthatok tőle, de nem sikerült. Mindig szoktam kérdezni az utánpótlásedzőket az MLSZ-nél, de nekem még senki nem mondta azt, hogy őt biztos viheted. Nagyon szívesen segítek egy magyar játékosnak és el is hozom, de nem volt ilyen.”

 

A beszélgetés második feléről szóló cikkünket ITT találja.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Dárdai sziporkázott, válaszán jót nevettek az újságírók
A Hertha szombaton a listavezető Dortmund otthonába látogat a Bundesliga 9. fordulójában, a berliniek magyar vezetőedzője, Dárdai Pál pedig szemmel láthatóan jókedvűen várja, hogy összecsaphasson korábbi mesterével, a neki már játékos korában nagy tréneri jövőt jósló Lucien Favre-al.
Külföldi futball