Musorujsag
Élő Eredmények

Él a remény: a magyar válogatott hazai pályán legyőzte Észtországot

M4 Sport/MTI
A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte az észt csapatot a Nemzetek Ligája C osztályának csütörtöki játéknapján, így versenyben maradt a második hely megszerzéséért.

A mérkőzés összefoglalója:

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 5. forduló:
Magyarország-Észtország 2-0 (1-0)
Groupama Aréna, 7000 néző, v.: Enea Jorgji (albán)
gólszerzők: Orbán (8.), Szalai (69.)
sárga lap: Pátkai (63.), illetve Pikk (23.), Anier (49.), Antonov (62.)
Magyarország: Dibusz Dénes – Baráth Botond, Willi Orbán, Kádár Tamás, Korhut Mihály – Nagy Ádám, Pátkai Máté – Kalmár Zsolt (Kleinheisler László, 84.), Kovács István, Nagy Dominik (Dzsudzsák Balázs, 65.) – Szalai Ádám (Böde Dániel, 76.)
Észtország: Mihkel Aksalu – Taijo Teniste, Madis Vihmann, Joonas Tamm, Artur Pikk – Artjom Dmitrijev, Ilja Antonov – Henrik Ojamaa (Sergei Zenjov, 60.), Konstantin Vassiljev (Ats Purje, 82.), Siim Luts (Sander Puri, 77.) – Henri Anier

A sikerrel a magyarok nem végezhetnek a biztos kiesést jelentő negyedik helyen, mert az így már mindenképpen az észteké, ennek ellenére a bennmaradás még nem dőlt el, mivel a négy csoport legrosszabb harmadikja szintén egy osztállyal lejjebb folytatja.

A magyar csapat egyúttal versenyben maradt a második pozícióért, de annak megszerzésére kicsi az esély, mert ahhoz vasárnap egy újabb magyar győzelem mellett a görögöknek hazai pályán ki kellene kapniuk az észtektől.

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre:

A második helynek azért van jelentősége, mert a Nemzetek Ligájának mind a négy osztályából négy-négy olyan csapat lehetőséget kap az Európa-bajnoki részvétel kivívására, amely sikertelenül zárta a jövőre kezdődő Eb-selejtezőket, de a C osztályban ehhez reálisan minimum másodikként kellene zárni a négyesben.

A magyarok vasárnap a már biztos csoportgyőztes, és így feljutott finneket fogadják a zárófordulóban és csak abban az esetben szerezhetik meg a második helyet, ha győzelemmel zárják a csoportkör a görögök pedig kikapnak az észtektől.

Szalai és Willi Orbán, a két gólszerző és Dzsudzsák, a válogatottsági örökrangsor harmadik helyezettje (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A mérkőzésről

A kilencfokos hidegben kezdődött összecsapáson Dibusz Dénesnek már az ötödik percben komoly védést kellett bemutatni egy jobb oldali észt szöglet után. Az első magyar lehetőségre nyolc percet kellett várni, a hazaiak viszont gólra váltották a sarokrúgásukat Willi Orbán révén, aki harmadik mérkőzésén első találatát szerezte a nemzeti együttesben. Négy percre rá kis híján meglett a második magyar találat, az észt kapus, Aksalu rossz felszabadítását követően a Tallinnban betaláló Nagy Dominik csavart az üres kapu felé, ám a kapus időben visszaért.

A gól után néhány percig még tartott a magyar lendületet, Kalmár vállalkozott szóló után lövésre, majd kissé visszavett a tempóból a hazai csapat, amelyet a kispad mellől ezúttal az eltiltott Marco Rossi szövetségi kapitányt helyettesítő másodedző, Cosimo Inguscio irányított. A játék továbbra is nagyrészt az észt térfélen zajlott, ám az időnként látványos magyar támadások nyomán komoly veszélyhelyzet nem alakult ki a vendégek kapuja előtt a szünetig.

A második játékrész kezdetén a nézőtérről a székely himnusz szólt, a magyar válogatott pedig Orbán veszélyes fejesével indított, de Aksalu bravúrral hárított. A visszatérő és így a 97. szereplésével a válogatottsági rangsor harmadik helyére feljövő Dzsudzsák Balázs 25 perccel a lefújás előtt kapott lehetőséget a lassan csordogáló mérkőzésen. Röviddel ezután kettőre növelte előnyét a magyar válogatott, a Tallinnban duplázó Szalai jó helyzetfelismerése ért gólt. A biztos vezetés tudatában még nyugodtabban játszott a házigazda, az észt együttes pedig a második játékrészben nem veszélyeztetett, így a magyar válogatott megszerezte második sikerét a Nemzetek Ligájában.

A találkozón sárga lapot kapott Pátkai Máté, aki így eltiltás miatt vasárnap a finnek elleni zárómérkőzésen nem léphet pályára.

Cosimo Inguscio, a magyar labdarúgó-válogatott másodedzője a találkozót követően elmondta, elsősorban annak örül, hogy végre nem kapott gólt a csapat.

„Azt láttuk a játékosoktól, amit a felkészülés során elterveztünk. Az ellenfélnek egyetlen lehetősége volt, megérdemelt győzelmet arattunk, minden játékos a legjobbját nyújtotta” – fűzte hozzá a szakember, aki megjegyezte, nem vállaltak különösebb kockázatot, megbecsülték helyzeteiket, melyekből rögtön az elsőt gólra váltották.

Martin Reim, az észt labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy a magyar csapat ezen estén minden tekintetben jobb volt és megérdemelten nyert. Hozzátette, sérülések miatt a szokásosnál „rövidebb” volt a kispadjuk, emiatt is volt alacsonyabb színvonalú a játékuk.

Nemzetek Ligája, C2-es csoport
Magyarország-Észtország 2-0 (1-0)
gól: Willi Orbán (8.), Szalai (69.)
Görögország-Finnország 1-0 (1-0)
gól: Granlund (25., öngól)

A csoport állása:
1. Finnország 5 4 – 1 5-1 12 pont – feljutott a B osztályba
2. Görögország 5 3 – 2 4-4 9
3. Magyarország 5 2 1 2 7-6 7
4. Észtország 5 – 1 4 3-8 1 – kiesett a D osztályba

Korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 8.):
Finnország-Magyarország 1-0
Észtország-Görögország 0-1
2. forduló (szeptember 11.):
Magyarország-Görögország 2-1
Finnország-Észtország 1-0
3. forduló (október 12.):
Görögország-Magyarország 1-0
Észtország-Finnország 0-1
4. forduló (október 15.):
Finnország-Görögország 2-0
Észtország-Magyarország 3-3
További program:
6. (utolsó) forduló (vasárnap):
Magyarország-Finnország, Groupama Aréna 20.45
Görögország-Észtország, Athén 20.45

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="1134220"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2018/11/D__YT201811150412-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak