Marco Rossi: Szerencsénk van, hogy Giggs már nem játszik

Horvátország kiemelkedik a csoportból, de Walesszel és Szlovákiával versenyben lehetünk a csoport második helyéért – véli Marco Rossi szövetségi kapitány.

Marco Rossi az Eb-selejtezők csoportsorsolásán (Fotó: Twitter/MLSZ) Marco Rossi az Eb-selejtezők csoportsorsolásán (Fotó: Twitter/MLSZ)


Vasárnap délben kisorsolták a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait, a magyar labdarúgó-válogatott a vb-ezüstérmes horvátokkal, az Eb-elődöntőbe jutott Walesszel, Szlovákiával és Azerbajdzsánnal került az E csoportba, amelyből az olasz szakember szerint is egyértelmű esélyesei Luka Modricék.

„Horvátország kiemelkedik a csoportunkból, a többi csapat ellen leginkább rajtunk múlik, hogy milyen eredményt érünk el – fogalmazott az mlsz.hu-nak Marco Rossi. – A horvátokat nem kell bemutatni senkinek, a vb-ezüstérmes csapat teljesen más szintet képvisel, mint a csoport többi együttese. Wales esetében nagy szerencsénk, hogy Ryan Giggs nem fog játszani, hiszen már szövetségi kapitány. De a viccet félretéve azt gondolom, hogy a csoport második helyéért velük és Szlovákiával leszünk majd harcban.”

A szövetségi kapitány természetesen tisztában van vele, hogy a szlovákok elleni párharc különös jelentőséggel bír a két ország rivalizálása miatt, és persze neki is pikánsak lesznek ezek a meccsek, hiszen dolgozott Szlovákiában.

„A szlovákokkal egészen biztos nagyon izgalmas, igazi derbit fogunk játszani otthon és idegenben is. Emellett Azerbajdzsánt sem szabad alábecsülnünk, bár az is igaz, hogy ha felkészülten, fejben is tisztán lépünk pályára ellenük, akkor könnyebb dolgunk lehet ellenük, mint a többiek ellen.”

Ryan Giggs walesi és Zlatko Dajics horvát szövetségi kapitány az Eb-selejtező sorsolásán (Fotó. Twitter/HNS-CFF) Ryan Giggs walesi és Zlatko Dajics horvát szövetségi kapitány az Eb-selejtező sorsolásán (Fotó. Twitter/HNS-CFF)


A magyar érdekeltségű mellett még négy csoportba sorsoltak öt-öt válogatottat, további ötbe pedig hatot-hatot. Mindegyikből az első kettő jut ki a kontinensviadalra, melynek 12 ország 12 városa ad otthont, köztük Budapest is, ahol három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor.

„Igazán különleges lesz a 2020-as Eb, a budapesti rendezésnek köszönhetően pedig számunkra még egyedibb, hiszen szinte az otthonunkban rendezik a világ egyik legnagyobb sporteseményét. Azt megígérhetem, hogy a lehető legjobban felkészítem a csapatot a selejtező-mérkőzésekre” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke ugyancsak a helyszínen figyelte a sorsolást, és az mlsz.hu-nak úgy nyilatkozott:

„Magyarország és a magyar szurkolók mindenképpen nyertesei az Eb-nek, mert 2020-ban, az Európa-bajnokság egyik társrendezőjeként Budapest lesz a torna egyik helyszíne, és így a kontinens legjobb csapatai mérkőznek meg a magyar fővárosban.”

Az MLSZ elnöke a sorsolásról elmondta: három olyan csapat is van az E csoportban, amely az elmúlt időszakban sikeresebben szerepelt, mint a magyar válogatott. Csányi Sándor külön kiemelte a vb-ezüstérmes horvátokat, illetve hozzátette: sokat elárul a walesiek erejéről, hogy elődöntősök voltak a legutóbbi Európa-bajnokságon, amelyen egyébként a szlovákok is a nyolcaddöntőig jutottak.

Az Eb-selejtező mérkőzéseit jövő márciusban, júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben dupla fordulók keretében bonyolítják le, az ötcsapatos csoportok résztvevőinek pedig lesz két szabadnapjuk.