Musorujsag
Élő Eredmények

Fradi? Vidi? Az elmúlt két szezonban a téli második örülhetett a végén

m4sport.hu
Az OTP Bank Liga 17. fordulójában a Ferencváros győzelmével és a MOL Vidi vereségével eldőlt, hogy a zöld-fehérek telelhetnek a tabella élén. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján összegyűjtöttünk néhány érdekességet, mit jelenthet ez a bajnokság végkimenetelét illetően.

A 2018-as őszi szezon zárófordulójában, december 16-án a Fradi Székesfehérvárra utazik és ez a mérkőzés a bajnoki cím sorsáról is döntő jelentőséggel bírhat. Az M4 Sport és az m4sport.hu természetesen élőben közvetíti a rangadót.

Amennyiben Vidi-győzelemmel zárul az év, a két csapat közötti különbség öt pontra csökkenne, azonban egy vendég siker 11 egységre duzzasztaná az éllovas előnyét, amely kis túlzással – a zöld-fehérek idei formáját nézve – behozhatatlan lenne.

A Ferencváros 12 győzelemmel, 3 döntetlennel és 2 vereséggel, 39 pontot begyűjtve vezeti az OTP Bank Liga mezőnyét. Ez a tény a 2015/2016-os bajnoki cím tükrében mindenképpen bizakodásra adhat okot a ferencvárosi szurkolóknak, akkor ugyanis 24 győzelem, 4 döntetlen és 5 vereség NB I-es trófeát ért a Fradinak. Érdekes hasonlóság továbbá, hogy 2016-ban úgy nyert bajnokságot a Ferencváros, hogy az egész szezon során letaszíthatatlan volt a tabella éléről. Most csupán az első fordulót követően állt rosszabb helyen, akkor a jobb gólkülönbségének köszönhetően a Vidi volt a listavezető.

Felcsút, 2018. május 27. A bajnok Videoton játékosai ünnepelnek, miután 2-0-ra legyőzték a Budapest Honvédot az OTP Liga 32. fordulójában játszott labdarúgó-mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2018. május 27-én. A győzelemmel megszerezte története harmadik bajnoki címét a Videoton labdarúgócsapata. MTI Fotó: Illyés Tibor A bajnok Videoton játékosai ünnepelnek, miután 2-0-ra legyőzték a Budapest Honvédot az OTP Liga 32. fordulójában játszott labdarúgó-mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2018. május 27-én. A győzelemmel megszerezte története harmadik bajnoki címét a Videoton labdarúgócsapata (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Nézzük, mit jelentett az elmúlt években, ha egy csapat a tabella élén telelhetett:

2017/2018 – a Fradi a téli első, a Vidi 3 ponttal lemaradva a második, a bajnokság végén azonban a fehérvári együttes volt a befutó, kétpontos előnnyel lett bajnok.

2016/2017 – a Vidi a téli első, a Honvéd rosszabb gólkülönbségének köszönhetően második, azonban a Kispest lett a bajnok, miután az utolsó fordulóban rendezett bajnoki döntőn 1–0-ra legyőzte és három ponttal megelőzte a Vidit.

2015/2016 – a Fradi a téli első, az Újpest 18 ponttal lemaradva a második, a bajnokság végén 76 pontot begyűjtve a Fradi emelhette magasba a trófeát, 21 ponttal megelőzve az ezüstérmes Vidit.

2014/2015 – a Vidi a téli első, az MTK 8 ponttal lemaradva a második, majd május végén 71 pontjával (és hétpontos előnnyel) a Vidi bezsebelte története második bajnoki címét. (Itt muszáj megjegyezni, hogy még 16 csapatos volt a bajnokság.)

2013/2014 – a Debrecen a téli első, a Vidi négy ponttal lemaradva a második, a bajnokság végén a hajdúságiak diadalmaskodtak 62 pontot szerezve, csupán jobb gólkülönbséggel megelőzve a Győri ETO-t.

Az elmúlt két szezon tehát a télen második helyen álló alakulatnak kedvezett, de mindkét esetben kifejezetten szoros volt az élmezőny a téli szünetben. 2013 és 2016 között a tabella élén telelő csapat a végjátékban is a topon maradt.

Budapest, 2016. április 6. A ferencvárosi játékosok ünnepelnek a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában a Paksi FC ellen játszott mérkőzés után, amelyet 5-2-re megnyertek a Groupama Arénában 2016. április 6-án. Az FTC már az előző fordulóban - hat fordulóval a zárás előtt - megnyerte a labdarúgó OTP Bank Ligát. MTI Fotó: Illyés Tibor A ferencvárosi játékosok ünnepelnek a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában a Paksi FC ellen játszott mérkőzés után, amelyet 5-2-re megnyertek a Groupama Arénában 2016. április 6-án. Az FTC már az előző fordulóban – hat fordulóval a zárás előtt – megnyerte a labdarúgó OTP Bank Ligát (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Nem elhanyagolható tény, hogy az előző idényben még Honvéd-játékosként 18 találattal gólkirály Davide Lanzafame már a Ferencváros színeiben futballozik, 17 fordulót követően nyolcszor vette be ellenfelei kapuját és vezeti a 2018/2019-es góllövőlistát, amelynek első hét helyén három ferencvárosi labdarúgó is szerepel.

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a címvédő MOL Vidi FC játékosai egész ősszel komoly terhelést kaptak, mivel a bajnokság és a Magyar Kupa mellett az Európa-ligában is helytálltak. A Ferencváros elleni rangadót is közvetlenül érinti a kupasorozat, ugyanis három nappal az összecsapás előtt a továbbjutás reményében a Chelsea ellen lépnek pályára Marko Nikolic labdarúgói az El csoportkörének zárófordulójában. Amennyiben a fehérváriak búcsúznak a sorozattól, a Nemzeti Bajnokság tavaszi szezonjában egy élesebb, de mindenképpen kipihentebb Vidire lehet majd számítani, azonban 11 pontos hátrányt semmilyen esetben sem engedhetnek meg maguknak.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Egy helyen az OTP Bank Liga 17. fordulójának összes gólja
Zajlottak az események az OTP Bank Liga 17. fordulójában. A Puskás Akadémia nem bírt a Pakssal, ez <a href="https://www.m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2018/12/08/a-puskas-akademia-menesztette-edzojet/" target="_blank">Benczés Miklós vezetőedző állásába került</a>, a Honvéd sima vereséget szenvedett Debrecenben, az éllovas Fradi ötgólos mérkőzésen gyűjtötte be a három pontot, az Európa-ligában is érdekelt MOL Vidi FC pedig egy Újpest elleni vereséggel „hangolt” a Chelsea-re.
Magyar futball
Így látták az OTP Bank Liga 17. fordulóját a vezetőedzők
Az OTP Bank Liga 17. fordulójának legérdekesebb momentuma, hogy a Puskás Akadémia vezetőedzőjét, Benczés Miklóst menesztették, miután csapata döntetlent játszott hazai pályán a Pakssal. Horváth Ferenc, a Haladás trénere pedig elkeseredetten nyilatkozott az MTK elleni vereséget követően.
Magyar futball