Musorujsag
Élő Eredmények

Rossi megszokta már, hogy kapitányként jobbára csak beszél a fociról

M4 Sport
Ahhoz képest, hogy egészen az utolsó pillanatig nem gondolta, hogy valóban kinevezik szövetségi kapitánnyá, és azzal együtt, hogy csupán mintegy három hetet dolgozhatott együtt a játékosokkal, Marco Rossival kétségkívül fejlődési pályára állt a válogatott az esztendő második felében. Az M4 Sportnak adott nyilatkozatában az összegzésen túl az ünnepek is szóba kerültek.

Annak ellenére, hogy már Georges Leekens kinevezése előtt jelöltként emlegették, nem tartotta valós lehetőségnek, hogy a magyar válogatottat vezetheti.

„Amikor felmerült a nevem, noha még csak szóbeszéd szintjén, már arra nagyon büszke voltam, de tényleg nem gondoltam arra, hogy ez valósággá válhat. Ráadásul akkor klubedzőként dolgoztam, és úgy éreztem, hogy ennek nincs realitása” – vallotta meg az olasz szakember, hogy kishitűen ítélte meg a helyzetét.

Mivel eddig mindig klubcsapatokat edzett, szokatlan helyzetbe került, mert a folyamatos munka helyett csupán pár napot dolgozhat együtt a kiválasztottjaival.

Marco Rossi megszokta már, hogy kevés időt tölthet a játékosaival (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Tényleg különbözik a kettő. Állandóan csak beszélek a fociról… – ironizált. – A viccet félretéve, egy klubban az edzőnek van ideje a közös munkára. Minden nap látja a játékosait, egy időben tud külön a játékosokra és a csapat taktikájára is fókuszálni. Szövetségi kapitányként eddig összesen körülbelül három hetet tudtunk együtt dolgozni a válogatottal. De azt el kell mondanom, hogy már ennyi idő alatt bebizonyították a játékosok, hogy intelligensen, magabiztosan futballoznak. Ezek a visszajelzések nekem is bizakodásra adnak okot a jövőre nézve.”

Azt sem sajnálja, hogy tétmeccseken kellet megkezdenie a munkát. Inkább lehetőségként élte meg, és örömmel látta, hogy a finnekkel keretbe foglalt hat meccs alatt előrelépett a válogatott.

„A Nemzetek Ligája fontos sorozat volt nemcsak nekünk, hanem az ellenfeleknek is, hiszen tétmeccseken léphettek pályára a csapatok, a sorozat ráadásul esélyt teremtett arra, hogy innen is ki lehessen jutni az Európa-bajnokságra. Sajnos nem sikerült az első helyet megszereznünk.De amit a játékban visszakapott az általa elvártakból, amiatt már nem volt csalódott. „Az első, finnek elleni meccstől az utolsó szintén ellenük vívott összecsapásig sokat fejlődött a csapat. Ha őszinte akarok lenni, akkor egy olyan meccset tudok mondani, ahol nem voltam elégedett a látottakkal: az idegenbeli, észtek elleni összecsapás volt az – de ez már elmúlt.”

Kapitányként folyamatosan szemrevételezi az élvonalbeli mezőnyt. A két kiemelkedő együttes, a Ferencváros és a Vidi közül az előbbit véli a bajnokság legnagyobb esélyesének. „De ez azért is van, mert a Vidi nemzetközi porondon is szerepelt” – szögezte le mindjárt. A fehérváriak Európa Liga-menetelését a válogatott szempontjából is fontosnak ítéli meg. „Előny, hogy a Vidi játékosai európai kupamérkőzéseket játszanak rendszeresen, hiszen a válogatottban is kamatoztathatják azt a tudást, azt a tapasztalatot, amit ezeken a mérkőzéseken gyűjtenek.  Hiszen tudjuk, hogy a nemzetközi meccsek tempója gyorsabb, mint a hazaiaké. Az UEFA által indítani kívánt új sorozat is jó lehet, ha a kisebb futballnemzeteknek mint a magyar is, lehetőséget biztosít arra, hogy minél több klub ott lehessen az európai porondon.”

Mielőtt megkezdődne a 2019-es erőltetett menet, az egy évbe sűrített Eb-selejtező sorozat, Rossi szülőhazájában tölti az év végét. A karácsony esti programja a jól bevált formulát követi.

„Az egész család együtt ünnepel majd Olaszországban, a fiam és a lányom is ott lesznek. Egy közös vacsorát tartunk minden évben, nem is kicsit. Este nyolctól éjfélig gyakorlatilag folyamatosan eszünk. De nem ez a lényeg, hanem hogy együtt vagyunk családdal és megéljük az ünnepet. A család, a magánélet mindennél fontosabb számomra, a profi pályafutás csak ezután jön. Hiszen csak akkor megy jól a munka, ha a hátország segíti az embert. Én nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy profi labdarúgóként, most pedig már edzőként azt csinálom, amihez értek, és ami a legfontosabb, hogy amit szeretek.”

Ugyanakkor a hazánkban eltöltött időszak is sokat jelent számára, így Magyarország is közel került a szívéhez. Amit már régebb óta rendszeresen hangoztat is.

A jövőévi kívánságát ki sem mondta, annyira magas labdának érezte, nem akarta lecsapni. „Nagyon könnyű a válasz. Szerintem mindenki tudja, hogy edzőként mit szeretnék jövőre elérni. De ami nagyon fontos: boldog karácsonyt és boldog új évet mindenkinek!” köszönt el jó kívánságaival magyarul Marco Rossi.

 

További tartalmak