Musorujsag
Élő Eredmények

MLSZ: Nem volt mérlegelési lehetőség az újpesti stadionbezárás ügyében

mlsz.hu/m4sport.hu
Nem mérlegelhetett az MLSZ az Újpesttel szemben hozott szankciókat illetően – áll a honi labdarúgó-szövetség honlapján.
Fradi-Újpest kvíz (Fotó: MTI) (Fotó: MTI/m4sport.hu)

„A rasszizmussal és az etnikai diszkriminációval szemben az UEFA szabályozása alapján kell eljárnia az MLSZ-nek. Ezen cselekmények az európai szövetségnél a legszigorúbb elbírálás alá esnek, így ezekre az esetekre a zéró tolerancia elve érvényes a kontinens minden futballpályáján” – jegyzi meg a szövetség honlapja, amelyen (és a Fegyelmi Szabályzat 40. paragrafusában) az áll, hogy „első előfordulás esetén szektorbezárás, minden további esetben stadionbezárás az egyedüli kiszabható büntetés”.

Mivel az Újpest szurkolói a Vidi elleni, november 21-i idegenbeli és a december 8-i, hazai bajnoki találkozón is megszegték a szabályt, az MLSZ-nek nem volt mozgástere az ügyben, kénytelen volt stadionbezárással bünteti a lila-fehér klubot, amely így jelen állás szerint a 20. fordulóban zárt kapuk mögött fogadja a Ferencváros gárdáját.

MLSZ-címer (Fotó: boon.hu) (Fotó: boon.hu)

A szövetség szerint a szabályt, illetve az esetleges büntetést „számos alkalommal kommunikálta a klubok és a szurkolók felé, így mindenkinek tisztában kellett lennie azzal, hogy e cselekmények előfordulása milyen büntetéshez vezet”.

Az MLSZ továbbá megjegyzi, „ugyanez az UEFA-gyakorlat érvényesül majd a magyar válogatott 2019-es Eb-selejtezőin, ami azt jelenti, hogy például a szlovákok, vagy Szlovákia szidalmazása esetén az MLSZ zárt kapus büntetésre számíthat. Mivel Magyarország visszaeső, így várhatóan több mérkőzést magyar nézők nélkül kellene megrendeznie ez esetben a szövetségnek.”

Az MLSZ honlapján megjelent állásfoglalás ide kattintva olvasható.

További tartalmak