Musorujsag
Élő Eredmények

Bunda miatt a focitól is eltiltanák a Kisvárda házi gólkirályát

Nemzeti Sport/m4sport.hu
A fogadási csalások ügyében eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kisvárda játékosát, H. Zoltánt, akit három évre a labdarúgástól is eltiltottak első fokon – értesült a Nemzeti Sport.

A sportnapilap tudósítása szerint a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a futballista még az Eger játékosaként „háromrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettet” követett el. A játékos védője felmentésért, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Amennyiben az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedik, érzékeny veszteség érheti az OTP Bank Liga utolsó előtti helyén álló Kisvárdát, mivel H. Zoltán volt a csapat őszi gólkirálya.

A Nemzeti Sport hozzáteszi, hogy az első fokon eljáró bíróság a fogadási csalási ügy egri szálának 24 vádlottjából 23-at, köztük két korábbi válogatott játékost is bűnösnek talált. A 24., jelenleg bűnösnek még nem talált vádlott esetében az ítéletet később hirdetik ki.

Az m4sport.hu megkeresésére a kisvárdai klub közölte, az ítélet jogerőre emelkedéséig nem kommentálják az ügyet.

A Fővárosi Törvényszék keddi közleményéből kiderül, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon valamennyi megjelent vádlottat bűnösnek talált, és felfüggesztett büntetéseket szabott ki rájuk az S. R. és 23 társa ellen kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárásban, a 2013-as futball bundabotrányban.

A vádirat szerint a más ügyben már előzetes letartóztatásban lévő III. és IV. rendű vádlottakkal kapcsolatban álló terheltek 2012 második felében megállapodtak egymással, hogy haszonszerzés céljából labdarúgó-mérkőzések eredményeit próbálják jogellenesen befolyásolni. Egyes játékosokat és játékvezetőket megvesztegetve, az így előre megbeszélt eredményekre Ázsiában működő online fogadóirodáknál kötöttek fogadásokat a 2013 márciusa és májusa között lejátszott magyar bajnoki labdarúgó-mérkőzésekre, valamint U19-es magyar bajnokikra vonatkozóan.

Amint a közlemény fogalmaz, a bíróság valamennyi, a vesztegetésben aktívan részt vevő vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Azokban az esetekben, amelyekben bizonyítottnak látta a bűncselekményekkel kapcsolatos vagyongyarapodást, különböző mértékű vagyonelkobzást rendelt el. A vesztegetést elfogadó focisták egy részét a felfüggesztett börtönbüntetés mellett jellemzően két-három évre eltiltotta a hivatásos labdarúgástól, másokat, akik esetében a vesztegetés bűncselekmény nem volt megállapítható, csak az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, próbára bocsátott.

A bíróság indoklása szerint enyhítő körülményként figyelembe vette a beismerő vallomásokat, az idő múlását, a próbára bocsátott vádlottak esetében a fiatal felnőtt korukat, többségük büntetlen előéletét és azt, hogy családjukban többen kiskorú gyermekről gondoskodnak. Súlyosító körülményként értékelte a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottságát.

A bíróság megítélése szerint a vádlottak többségénél – jelen esetben halmazati büntetésül – csak a szabadságvesztés kiszabása jöhetett szóba, de az enyhítő körülményeket figyelembe véve azokat minden esetben felfüggesztette. A közlemény kiemeli, hogy a kiszabott felfüggesztett börtönbüntetéseket a belső arányosság elve alapján szabta ki. Azokat tiltotta el a hivatásos labdarúgástól, akik a futballtevékenységükkel visszaélve, azt manipulálva követték el a vesztegetést halmazatban. Azoknál viszont, akiknél a bíróság megítélése szerint a vesztegetés elfogadása csupán „egyszeri botlás” volt, a próbára bocsátás kiszabását is elegendő és célszerű szankciónak tartotta.

Az ügyészség valamennyi vádlottal kapcsolatban súlyosításért fellebbezett. A megjelent vádlottak és védőik szintén fellebbeztek felmentésért, illetve enyhítésért. A XVI. rendű vádlott nem jelent meg a bíróság előtt és jogi képviselője sem volt jelen. Esetében jövő szerdán hirdet ítéletet első fokon a bíróság.

További tartalmak