Három alaptörvényre szolgált bizonyítékkal az NB I 20. fordulója

Tudjuk, tudjuk: 22-en játszanak és a végén a németek nyernek. De Gary Lineker halhatatlan bölcsessége mellett is létezik számos törvényszerűség a labdarúgásban, ezek közül háromra szolgált remek példával az NB I. 20. fordulója.

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Érdekességekből nem volt hiány, a forduló legjobb meccsét a Mezőkövesd és az MTK játszotta, az utolsó pillanatban dőlt el az Újpest–Ferencváros derbi, egymás után második hazai vereségét szenvedte el a Vidi, végre gólt és pontot szerzett idegenben a Haladás, mégis mélyült a szakadék a tabella alján, a Puskás Akadémia pedig a bajnok legyőzése után kikapott Radoki János vezetőedző második mérkőzésén.

OTP Bank Liga, 20. forduló
Budapest Honvéd-Puskás Akadémia FC 2–1 (2–0)
Paksi FC-Szombathelyi Haladás 1–1 (1–0)
Mezőkövesd Zsóry FC-MTK Budapest 2–3 (1–1)
MOL Vidi FC-Diósgyőri VTK 1–2 (1–2)
Kisvárda Master Good-Debreceni VSC 3–0 (2–0)
Újpest FC-Ferencváros 1–1 (0–1)

Törvény I.: A labdabirtoklás önmagában kevés a sikerhez

A 20. fordulóban két együttes jutott 60%-os labdabirtoklás fölé, amely az NB I-et tekintve erősen az átlag fölött van.

A sereghajtó Haladás a Paks ellen birtokolta közel kétszer annyit a labdát (62%), egy fontos, de kevésnek tűnő pontot szerzett ezzel Horváth Ferenc együttese. A Puskás Akadémia szintén 62%-os labdabirtoklása pontot sem ért a Kispest ellen.

A hétvégén az MTK, a Honvéd és a Diósgyőr is úgy nyert, hogy kevesebbet birtokolta a labdát, míg a Ferencváros is átengedte a kezdeményezést és csak az utolsó pillanatokban kapott gól miatt foghatta a fejét.

A számok persze arra is utalhatnak, hogy az NB I. jelenlegi mezőnyében hatékonyabb reaktív, mintsem proaktív futballt játszani.

Törvény II.: a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat

Közhely, de nagyon is igaz. Az OTP Bank Liga 20. fordulójában a Puskás Akadémia (19), a Vidi (15) és a Debrecen (14) próbálkozott a legtöbb lövési kísérlettel, de tették mindezt rettenetes hatékonysággal.

Puskás Akadémia: 32% (19/6)
MOL Vidi FC: 20% (15/3)
DVSC: 21% (14/3)

Mi a közös bennük? Mindhárom csapat vereséggel zárta a hétvégét.

Nézzük az ellenfeleket: a Felcsútot legyőző Honvéd 8 kísérletből 3-szor találta el a kaput (38%), ebből kettő gól született. A Vidi otthonából három ponttal távozó DVTK 10 kísérletből 4-szer találta el a kaput (40%), ebből kettő gól született, a Debrecent meglepő különbséggel legyőző Kisvárda 11 kísérletből 6-szor találta el a kaput (55%), ebből három gól született. Tehát mindhárom esetben a kevesebbet, de pontosabban próbálkozó csapat szerezte meg a győzelmet, ezzel is bizonyítva, nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.

Törvény III.: Nyerd meg a párharcokat, és megnyered a meccset

A 20. fordulóban százalékban mérve a Ferencváros (54%), a DVTK (54%), az MTK (53%) és a Kisvárda (53%) nyerte meg legnagyobb arányban a párharcokat aktuális ellenfelével szemben, és a zöld-fehérek kivételével, akiket csak azért soroltunk ide, mert egy 93. percben kapott góllal bukták a három pontot, győzelemnek örülhettek.

A futball a pozíció és a kikényszerített hibák játéka, az összesített végeredménynél beszédesebb az ellenfél tréfelén nyert párharcok aránya, nem meglepő, hogy mind a négy említett együttes jobbnak bizonyult ellenfelénél.

Kisvárda 42%–32% Debrecen
Mezőkövesd 33%–39% MTK
Vidi 24%–35% DVTK
Újpest 24%–41% Ferencváros

Az adatok forrása: InStat