Megállíthatatlanul robog a kétes hírnév felé Horváth Ferenc

Horváth Ferenc lehet a közelmúlt első olyan edzője, aki két éven belül két csapattal is kiesik az NB I-ből. Igaz volt olyan is, akinek ez egy éven belül két csapattal is sikerült.

Király Gábor: (Fotó: haladasfc.nyugat.hu) Király Gábor, a Haladás legendája (Fotó: haladasfc.nyugat.hu)A Haladás labdarúgócsapata jelenleg utolsó helyen áll az OTP Bank Liga tabelláján. A csapat eddig 10 pontot gyűjtött, lemaradása 12 pont a még bennmaradást jelentő tizedik helytől. Megnéztük, amióta 12 csapatos a bajnokság (2015/16), hogyan álltak az utolsó helyezettek 20 forduló után.

Egy évvel ezelőtt a Mezőkövesd állt az utolsó helyen, de már 17 ponttal rendelkezett. Két éve a Gyirmót csak 14, három éve a Békéscsaba 12 pontot szerzett 20 meccs után. A három csapatból végül csak a kövesdiek tudták kiharcolni a bennmaradást.

Amíg a Békéscsabát és a Gyirmótot Zoran Spisljak és Urbányi István személyében egy ember vezette az egész kieséssel zárult szezonban, addig a Mezőkövesd idény közben váltott és a Radványi Miklós helyett érkező Tóth László, Kuttor Attila kettősnek sikerült kiharcolnia a bennmaradást.

Szombathelyen ebben a szezonban Michael Hipp irányításával kezdődött a szakmai munka, őt szeptemberben a 8. forduló után váltotta Horváth Ferenc. A szlovák szakemberrel egy győzelem és két döntetlen mellett öt vereség volt a mérleg és az addig szerzett öt ponthoz az elmúlt 12 fordulóban ugyanannyit sikerült hozzátennie a csapatnak, így jött össze a jelenlegi 10 pont, ami 12 pontos lemaradást jelent az utolsó bennmaradást érő helytől.

Ekkora hátrányban még soha nem volt csapat 21 fordulót követően, amióta 12 csapatos a bajnokság, de korábban se volt rá igazán példa. Az elmúlt tíz évben a REAC a "csúcstartó", a rákospalotaiak a 2008-09-es szezonban 20 forduló után 13 ponttal voltak lemaradva a bennmaradást jelentő helytől. (A 2011-12-es szezonban a ZTE 10, míg egy évvel később az Eger és a Siófok 11-11 ponttal volt lemaradva.)

Amennyiben a szombathelyiek kiesnek, úgy Horváth Ferenc történelmi tettet hajthat végre, hiszen tavaly a Balmazújvárossal is búcsúzni kényszerült az élvonaltól, így két év alatt két csapattal esne ki.

Ehhez hasonló "bravúrt" az elmúlt tíz évben csak Aczél Zoltán tudott felmutatni, de ő még Horváthot is felülmúlta: tíz éve a REAC mestereként kezdte a szezont, amit a Siófok trénereként fejezett be. Abban a szezonban mindkét csapat kiesett az NB I-ből.