Musorujsag
Élő Eredmények

Szinte még bárki lehet gólkirály a magyar bajnokságban

Szinte még bárki lehet gólkirály a magyar bajnokságban

m4sport.hu
Nagyon érdekesen alakul az OTP Bank Liga góllövőlistája. Huszonegy forduló elteltével öten állnak az élen nyolc-nyolc találattal. Mindez az jelenti, a bajnokság legeredményesebb játékosai körülbelül három meccsenként szereznek egy gólt.

Nagyon visszafogottnak nevezhető szám. Kuttor Attila, a Mezőkövesd mestere viszont elégedetten szemlélheti a gólvágók listáját, hiszen az öt nyolcgólos között két játékosa is szerepel:

8 gólosok: Stefan Drazic, Molnár Gábor (Mezőkövesd), Holender Filip (Honvéd), Davide Lanzafame (FTC) és Marko Scepovic (MOL Vidi)

7 gólosok: Danilo (Honvéd), Varga Roland (FTC) és Josip Knezevic (Puskás Akadémia)

Érdekes a nagyobb ligák góllövőit megnézni, a Bundesligát és a portugál bajnokságot azért érdemes külön kiemelni, mert a magyar élvonalhoz hasonló szakasznál tartanak (21-22 mérkőzést játszottak a csapatok).

A magasabban jegyzett ligák mesterlövészei:

Franciaország: Mbappé (PSG) – 18 gól / 22 forduló után – 7-en szereztek legalább 10 gólt.
Anglia: Mo Szalah (Liverpool) – 17 gól / 26 forduló után – 14-en tíz fölött.
Spanyolország: Lionel Messi (Barcelona) – 22 gól / 24 forduló után – 7-en tíz fölött.
Olaszország: C. Ronaldo (Juventus) – 19 gól / 24 forduló után – 7-en tíz fölött.

Fotó: EPA/Alessandro Di Marco Fotó: EPA/Alessandro Di Marco

A Serie A-nál azért érdemes egy picit megállni, mert ott is nagyon érdekesen alakul a lista. A nyáron bajnokságot is váltó Cristiano Ronaldónak picit lassan indult be a bajnokság, de mára egyértelműen vezére a Juventusnak és bebizonyította, hogy a kőkemény és fegyelmezett védőket termelő olaszföldön is megállja a helyét.

Ami külön szembeötlő, hogy Olaszországban új oldaláról is megismerhettük a portugál klasszist. Amellett, hogy gólkirályjelölt, a Milan középpályása, Suso mellett a legtöbb gólpasszt is ő osztotta ki.

A góllövőlista második helyén az a lengyel Krzysztof Piatek áll 17 góllal, akit a Milan nem egészen egy hónapja szerzett meg a Genoától, utolsó négy mérkőzésén a Rossoneri mezében hatszor volt eredményes. Ha ilyen ütemben termeli a gólokat, könnyen lehet, hogy hamarosan megelőzi a Juve csillagát.

Németország: Luka Jovic (Frankfurt) – 14 gól / 21 forduló után – 10-en tíz fölött.
Portugália: Dyego Sousa (Braga) – 14 gól / 21 forduló után – 5-en tíz találat fölött.

Ezeket a számokat nézve az OTP Bank Liga legjobbjai jelenleg hatgólos lemaradásban vannak, ami nem kevés. Az elmúlt szezonban az akkor még kispesti – most már a Ferencvárost erősíti – Davide Lanzafame nyerte a góllövők versenyét, 18-szor rezegtette meg az ellenfelek hálóját. Akkor, 21 forduló után 12 találatnál tartott, ezzel a második volt a 13 találatot jegyző ferencvárosi Varga Roland mögött.

Amikor 2017-ben Eppel Márton lett a legeredményesebb 16 góllal, 21 forduló után 9 találatnál tartott, a bajnokság utolsó harmadában szépen termelte a gólokat.

Érdemes arra is egy pillantást vetni, hogy az elmúlt 15 évben kik és mennyi találattal lettek a magyar bajnokság gólkirályai.

Az elmúlt 15 év gólkirályai a magyar bajnokságban (Forrás: wikipédia) Az elmúlt 15 év gólkirályai a magyar bajnokságban (Forrás: wikipédia)

A jelenlegi termelékenység alapján 12-13 gól is elég lehet ahhoz, hogy valaki a bajnokság végén gólkirály legyen, ami nem túl nagy szám (hacsak valaki a bajnokság utolsó harmadában meg nem táltosodik, mint két éve Eppel). Utoljára 1963-ban Tichy Lajosnak (Budapesti Honvéd SE) volt elég 13 gól, hogy a pontvadászat legeredményesebb játékosa legyen, viszont ezt 13 forduló alatt érte el. Abban az idényben 14 csapat indult a bajnokságban és csupán egy mérkőzést játszottak egymás ellen. Nem elképzelhetetlen, hogy ezt a negatívcsúcsot idén beállítják vagy megdöntik a játékosok, 33 mérkőzés alatt.

Idén még akár az is megtörténhet, hogy egy hátvéd végezzen a lista élén, mondjuk a MOL Vidi belsővédője, Juhász Roland, aki eddig 4 találatnál tart, nincs vészesen messze az élbolytól. Simán elmondható, hogy még legalább húszan esélyesek arra, hogy gólkirályok legyenek.

Juhász Roland gólöröme a Vidi–Újpest bajnokin 2018. november 21-én (Fotó: m4sport.hu) Juhász Roland gólöröme a Vidi–Újpest bajnokin 2018. november 21-én (Fotó: m4sport.hu)

Tizenkét forduló még előttünk áll, a játékosok még megtalálhatják a góllövő csukát.

Borítókép: Molnár Gábor (Fotó: m4sport.hu)

További tartalmak