Musorujsag
Élő Eredmények

Itt a titok, mitől kapott szárnyra az NB I-ben a Kisvárda és a Diósgyőr

Itt a titok, mitől kapott szárnyra az NB I-ben a Kisvárda és a Diósgyőr

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Meglepetésre az NB I. 10. helyén álló Diósgyőr nyolc bajnoki óta veretlen, a 11. Kisvárda pedig a magyar élvonal legjobb formában lévő csapata. De vajon mi változott a két együttes játékában a gyenge szezonkezdethez képest? Úgy tűnik, a siker kulcsa elsősorban a megnyert párharcokban keresendő.

A nyáron ifjabb Tajti József személyében új sportigazgató került a DVTK-hoz, a csapat viszont finoman szólva is beragadt a rajtnál, első négy bajnokiján úgy maradt nyeretlen, hogy csupán egy pontot szerzett. Az ötödik fordulóban, a Haladás ellen aztán megszületett az első győzelem, de kiderült, rengeteg munka vár még Fernando Fernandez együttesére, amely ezt követően sorozatban hét meccsen maradt nyeretlen az NB I-ben, így a 13. fordulónak az utolsó előtti, azaz kiseső helyről vágott neki a Diósgyőr, a szurkolók pedig érthetően nagyon csalódottak voltak. Miskolcon viszont a magyar példával ellentétben a sportigazgató és az edző mellett is kitartottak, és úgy tűnik, az áldozatos munka meghozza gyümölcsét.   

A Puskás Akadémia elleni győzelem új korszakot nyitott az együttes életében, amely október 27-e óta (4­–1-re kapott ki az együttes a Fraditól) nyolc bajnokit vívott meg veretlenül (5 győzelem, 3 döntetlen), így jelenleg 10. helyen, éppen a vonal felett áll.

A csapat sikere több dolog együtthatója, de ahogy korábban is írtuk, a többi közt a kapu előtti határozottság is döntő tényező lehet.

A Diósgyőr három bajnokit játszott a 2019-es évben (DVTK–Honvéd 2–1, MOL Vidi – DVTK 1–2, DVTK–Mezőkövesd 1–1), a legutóbbi kettőt pedig megnyerte, s ha ezeket vesszük górcső alá, kiderül, a miskolciak a 20. és a 21. fordulóban is sokkal jobban használták ki a helyzeteiket, mint korábban.

A bajnok MOL Vidi ellen idegenben 3 lehetőségéből kettőt gólra (67%) váltott Fernando Fernandez együttese, a Honvédnak pedig 5 helyzetből kétszer köszöntek be (40%), azaz jóval felülmúlták szezonbeli átlagukat, mely alapján a diósgyőri helyzetek 27%-ból lesz gól (3,7 helyzet kell egy találathoz).

A helyzetkihasználás mellett a passzjátékban is javultak a diósgyőriek: a Vidi ellen az átadásaik 84, a Honvéd ellen pedig 83%-a volt pontos, mindkét érték az egyik legjobb volt az NB I-ben.

Ami viszont a legszembeötlőbb, az a sikerrel vívott párharcok aránya, ezen belül is különösen a védekezésnél jeleskedtek a DVTK játékosai. A Vidi ellen a védekező párharcaiknak 65%-át nyerték meg a diósgyőri játékosok, ami a legjobb volt a mezőnyben, a Honvéd elleni 58%-os mutató pedig a harmadik legjobb volt a legutóbbi fordulóban, így mindkét esetben felülmúlták szezonbeli átlagukat, ami 54%.

Kisvárda, 2018. augusztus 12. Dajka László, a Kisvárda labdarúgócsapatát a későbbiekben irányító vezetőedző a nézőtéren a labdarúgó OTP Bank Liga 4. fordulójában játszott Kisvárda Master Good - Ferencvárosi TC mérkőzésen a kisvárdai Várkert Stadionban 2018. augusztus 11-én. A Ferencváros 2-0-ra győzött. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Úgy tűnik, Dajka László jól megszervezte a Kisvárda védekezését (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A DVTK-hoz hasonlóan a Kisvárda is pocsékul kezdte az OTP Bank Liga 2018/19-es szezonját, sorozatban négyszer kapott ki a csapat, majd az edzőváltást követően első pontját már Dajka Lászlóval a padon szerezte meg az ötödik fordulóban, de akkor még az utolsó helyen állt.

Jelenleg viszont a 11. pozíciót foglalja el az élvonal újonca és úgy tűnik, a Diósgyőrrel, valamint a Puskás Akadémiával fog csatázni a bentmaradásért.

A Kisvárda a legutóbbi hat bajnokiján veretlen (4 győzelem, 2 döntetlen), ezzel a legjobb formában lévő NB I-es csapat, hiszen ha a 16. forduló óta lejátszott meccsek alapján vázolnánk fel a tabellát, akkor a Dajka-legénység lenne a listavezető.

Ennek fényében érdekes, hogy a statisztikák alapján elsőre semmi kiugró nincs a várdaiak játékában, a legutóbbi hat bajnokin szerzett hét gól például nem acélos támadójátékról árulkodik. Azt viszont mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy utolsó veresége, azaz november 24. óta csak egy gólt kapott az együttes, ennél kevesebbel pedig egyetlen NB I-es csapat sem büszkélkedhet.

Ennek hátterében pedig az áll, hogy az utóbbi hat bajnokijából megnyert meccsein egy mutatóban biztos kivétel nélkül jobb volt a Kisvárda az ellenfeleinél: a megnyert párharcokban.

Összehasonlításképpen, az első hat, nyeretlenül megvívott bajnokiján négyszer is alulmaradt ebben az összevetésben az NB I-es újonc.

A Kisvárda legutóbbi hat bajnokija a megnyert párharcok alapján:

Kisvárda – Puskás Akadémia 1–0, 86-79 (52%)

DVTK–Kisvárda 1–1, 69-86 (55%)

Kisvárda–MTK 1–0, 98-76 (56%)

Haladás–Kisvárda 0–1, 96-96 (50%)

Kisvárda-Debrecen 3–0, 84-76 (53%)

Kisvárda–Paks 0–0, 90-100 (47%)

További tartalmak