Nagy napot fogott ki a Kisvárda vagány légiósa a Fradi ellen – videó

Az 56. percben lépett pályára, de ilyen rövid idő alatt is több parádés megmozdulást mutatott be a Ferencváros elleni Magyar Kupa-visszavágón a kisvárdai Gheorghe Grozav, akiről az is kiderült, hogy nem kifejezetten önmarcangoló típus.

A hazaiak román légiósa a 67. percben 0–1-nél (összesítésben háromgólos hátrányban) végezhetett el – és értékesített – tizenegyest, és annak ellenére döntött a panenkás megoldás mellett, hogy egyszer már csúnyán rafaragott erre. 2018 novemberében ugyanis éppen azért bontott vele szerződést a Dinamo Bucuresti, mert a harmadosztályú Csíkszereda elleni kupameccs tizenegyespárbajában csapata ötödik rúgójaként „fölépanenkázott” egy büntetőt. Ha berúgta volna, a bukaresti csapat jut tovább, így viszont folytatódott a párbaj és végül a Csíkszereda nyerte a párharcot.„Lehet, hogy le akarta venni a rontást erről a mozdulatról?” – tette fel a mérkőzés után a kérdést Molnár Mátyás, az M4 Sport műsorvezetője, aki szerint az sem lenne meglepő, ha egy ilyen eset után a játékos nemhogy panenkás tizenegyest nem vállal, hanem még a legendás cseh futballista nevét sem szeretné soha többé hallani.

Bozsik Péter szakértő szerint egyrészt nem teljesen hasonlítható össze a két szituáció, másrészt azért Grozav megmutatta, hogy a vagány játékosok közé tartozik. „Az egy tizenegyespárbaj volt, ahol komolyabb súlya van, ha kihagysz egy tizenegyest, itt meg rúgni kellett volna még három gólt. Kétféle típusú játékos van. Az egyik, amelyik az életben nem megy többet a tizenegyes pont környékére, nemhogy panenkás megoldást nem választ, de tizenegyest sem rúg. És van a Grozav-féle, akire azt mondhatjuk, hogy jó versenyzőtípus, egy vagány, dörzsölt, simlis csatár, aki meg merte csinálni még egyszer. Erre szokták mondani, hogy van vér ott, ahol kell, hogy legyen.”

A román válogatott középpályás a bukaresti szerződésbontás után érkezett Kisvárdára, eddig mind a négy tavaszi bajnoki fordulóban pályára lépett és adott két gólpasszt. Majdnem kiosztott egyet a keddi kupameccsen is, a belőtt büntető után két perccel ugyanis „rabonás” beadása pontosan Ilic fejére érkezett, akinek próbálkozását azonban Dibusz kivédte. „Játszik a Várda” – jegyezte meg elismerően Hajdú B. István, a mérkőzés kommentátora a zseniális mozdulat után, amely a tangó egyik tánclépéséről kapta argentin eredetű nevét, és amely során a játékos a támaszkodó lábán átnyúlva, a labdától távolabbi lábával lő.A 28 éves futballista nagy pillanatai még ekkor sem értek véget, újabb két perc elteltével mellre vett egy beívelést, az érkező ferencvárosi Szerető Krisztofert még a labda lepattanása előtt egy esernyőcsellel „befűzte”, majd kapásból lőtt. Más kérdés, hogy Dibusz ezúttal is a helyén volt, így újabb gól már nem született, a Ferencváros 3–1-es összesítéssel jutott be a Magyar Kupa negyeddöntőjébe.

Nem volt egyébként kevésbé látványos a Ferencváros gólja sem, Fernando Gorriarán ugyanis a 33. percben a felezővonal közeléből rúgta a labdát a kint álló kapus felett a hálóba.