Musorujsag
Élő Eredmények

Van, ahol biztosan jobbak vagyunk, mint a szlovákok és a horvátok

Van, ahol biztosan jobbak vagyunk, mint a szlovákok és a horvátok

m4sport.hu | Szerző: Bagi-Miklós Rita
Két nehéz Eb-selejtező vár a magyar labdarúgó-válogatottra ezen a héten. A szlovákok is, de főleg a horvátok nagyobb játékerőt képviselnek, mint a magyarok, mégis van egy olyan poszt, amelyen nem tudják megelőzni a Rossi-csapatot, ugyanis az elsőszámú kapus, Gulácsi Péter magasan a legjobb mutatókkal rendelkezik ellenfeleink kapusai közül.

A magyar válogatott csütörtökön 20.45-től csap össze a szlovákokkal Nagyszombatban, majd vasárnap 18 órától a horvátokat fogadja a Groupama Arénában. Az M4 Sport és az m4sport.hu mindkét meccset élőben közvetíti.

A magyar válogatott az egyik legnehezebb Eb-csoportba került a FIFA világranglistája alapján. Az ötfős csoportból az első két csapat jut ki a 2020-as kontinensviadalra, a selejtezők első szakaszában a csoportgyőzelem fő várományosával, a horvát, és a továbbjutásra szinten jó eséllyel pályázó szlovák válogatottal játszik Marco Rossi legénysége.

A magyar válogatott már gőzerővel készül a soron következő két Eb-selejtezőre A magyar válogatott már gőzerővel készül a soron következő két Eb-selejtezőre (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A vb-ezüstérmes horvát együttes a 4., a szlovák a 29. a világranglistán, míg a magyar válogatott az 52. helyen áll. Ráadásul, ha a mezőnyjátékosokat vesszük szemügyre, mindkét válogatott erősebb, mint a magyar. A horvátoknál játszik többek között az aktuális aranylabdás, Luka Modric, a Barcelona klasszisa, Ivan Rakitic, a Liverpool védője, Dejan Lovren és az Inter támadója, Ivan Perisic is. Egészen illusztris a névsor, ami még korántsem teljes. A szlovák csapat sem szégyenkezhet, igaz, nem olyan nevekkel büszkélkedik, mint a horvát, de mégiscsak ott van az Inter játékosa, Milan Skriniar vagy a már Kínában focizó Marek Hamsík és az EL-negyeddöntős Zenit középpályása, Robert Mak.

Van azonban egy poszt, amely nem szerepel az előbbi felsorolásban, nem véletlenül. A három csapat kapusai közül a magyar válogatott elsőszámú hálóőre, Gulácsi Péter rendelkezik a legjobb mutatókkal.

(fotó: Gulácsi Péter) Gulácsi Péter szinte minden mutatóban posztriválisai előtt áll (Fotó: Gulácsi Péter)

A szlovákoknál a Premier League-ben szereplő Newcastle kapusa, Martin Dubravka, a horvátoknál az angol másodosztályú Aston Villát erősítő Lovre Kalinic, míg a magyaroknál minden bizonnyal a Bundesliga tabelláján harmadik helyen álló RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter hallgathatja a pályán állva a magyar himnuszt. (A horvát csapattal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy az elsőszámú kapusuk, Danijel Subasic a világbajnokság után, 34 évesen visszavonult a válogatottságtól, az ő helyét vette át Championshipben játszó Kalinic.)

Gulácsi nem csupán kerettag a német együttesnél. A 2018/2019-es szezon minden meccsén kezdőként lépett pályára, egy kivételével az összeset végigjátszotta – akkor is csak sérülés miatt kellett lecserélni.

És ha ez sem lenne elég, a 26 bajnoki mérkőzés felén, vagyis 13 meccsen gólt sem kapott, tehát a találkozók 50 %-án érintetlen maradt a kapuja. Ez a mutató a Bundesligában a legjobb, de európai szinten is kiemelkedő, mindössze a Liverpool kapusa, Allison (54,8%) és az Atlético Madrid hálóőre, Jan Oblak (53,5%) előzi meg.

 Bajnoki meccsek száma  Játékperc Kapott gól nélküli meccs  Kapott gól Kapott gól/meccs átlag Kapott gól/Várhatóan kapott gól
Gulácsi Péter 26 2295 13 20 0,76 20 – 28,52
Lovre Kalinic 21 1800 4 36 1,7
Martin Dubravka 31 2790 9 40 1,3 40 – 50,19

A fenti táblázat alapján is látható, hogy Gulácsi Péter kiemelkedik kapustársai közül.

Nem beszélve arról, hogy az understat.com nevű statisztikai oldal adatai alapján a lipcseiek kapusának kapott gól/várhatóan kapott gól átlaga is a legjobb a német bajnokságban. Az adatok szerint a Lipcsének 28,52 gólt kellett volna kapnia, ehelyett csak 20-at szedett be, ami két dolgot jelenthet: vagy az ellenfelek gyengék – ezt azonban a Bundesligában kijelenteni nagy felelőtlenség lenne – vagy Gulácsi Péter teljesített bravúrosan. A tényeket figyelembe véve az utóbbi a realitás.

Ebben a mutatóban a szlovákok kapusa is kitűnően teljesít. Az 50,19-es várható gólszám helyett csak 40-et kapott, ami több mint 10 góllal kevesebb. Dubrovkát az öt topbajnokság közül csak a Torino és a Levante kapusa előzi meg.

Martin Dubravka, a Newcaslte és a szlovák válogatott kapusa. (fotó: GettyImages) Martin Dubravka, a Newcaslte és a szlovák válogatott kapusa. (fotó: GettyImages)

Egyébként a játékosok áraiban is megmutatkozik a különbség a kapusok között. A Transfermarkt szerint Martin Dubrovka értéke 5 millió euró, Lovre Kalinic 6,5 millió, míg Gulácsi Péter kétszer annyit ér, mint szlovák poszttársa, vagyis 10 millió eurót.

Természetesen nem mindegy, milyen csapat játszik a kapus előtt, azonban ez fordítva is igaz, ha olyan hálóőr van a mezőnyjátékosok mögött, akiben maximálisan megbíznak, teljesen máshogy megy a játék is. A magyar válogatottnál ez adott, így a jó teljesítményhez vezető út egy kis részét már kipipálhatja a Rossi-csapat.

Borítókép: Gulácsi Péter MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak