Marco Rossi: Emelt fővel jöhettünk le a pályáról

A magyar labdarúgó-válogatott egy Szlovákiában elszenvedett 2–0-s vereséggel rajtolt a részben hazai rendezésű 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében, Marco Rossi szövetségi kapitány szerint azért, mert mindkét félidőben elkövettünk egy-egy nagy hibát és ajándékoztunk ellenfelünknek két gólt. A kapitány hozzátette, játékosai mindent beleadtak és a vereség ellenére emelt fővel vonulhattak az öltözőbe.„Nem játszottunk rossz mérkőzést, sok szempontból kiegyenlített összecsapás volt, 1–0 után több tiszta helyzetünk is volt az egyenlítéshez. Mindkét félidőben elkövettünk egy-egy nagy hibát, a különbséget az jelentette, hogy a szlovákok berúgták a helyzeteiket. Nem volt nekik sok, de hatékonyabbak voltak, a középpályán pedig kiváló játékosaik vannak” – értékelt a szövetségi kapitány az M4 Sportnak.

„Nagyon nehezen tudtuk túltenni magunkat a hibáinkon és ez kihatott a játékunkra. Nem azt akarom mondani, hogy féltünk, de több önbizalommal kell futballoznunk a hasonló szituációkban. Emelt fővel hagyhattuk el a pályát, hiszen mindent beleadtunk, de ez most kevés volt. A ki nem kényszerített hibák tekintetében javulnunk kell, nem engedélyezhetünk ilyen lehetőségeket az ellenfélnek. Taktikailag jól teljesítettünk, a 3–5-2-es felállásból jól váltottunk 4-3-3-ra és megvoltak a helyzeteink, de nem voltunk elég hatékonyak.”

Marco Rossi (fotó: MTI/Illyés Tibor)A cserékről azt mondta Rossi, hogy Kalmárt azért hozta le, mert már volt egy sárga lapja és nem élete mérkőzését játszotta. „Kleinheisler izomproblémákkal küzdött, Lang és Holender cseréje taktikai célt szolgált. Szoboszlai Dominik remek játékos, akire hosszú távon számíthat a válogatott, de időt kell biztosítani a fiataloknak.”

„Szoboszlai Dominikkel türelmesnek kell lenni. Nem tetszett, hogy sokan azonnal a kezdőcsapatba követelték” – mondta Rossi az 54. percben becserélt újoncról arra utalva, hogy a Salzburg 18 éves középpályása csak az elmúlt hetekben mutatkozott be a klubjában is. „A következő tíz évben meghatározó játékosa lesz a válogatottnak is, de időt kell neki hagyni, lépésről lépésre, meccsről meccsre kell felépíteni, nem szabad túl nagy terhet rakni rá”.

A kapitány az MTI-nek hozzátette, egyesek valós tudásuknál gyengébben játszottak, de mindenki példás mentalitással futballozott. Újságírói kérdésre válaszolva Rossi a széljátékkal volt elégedetlen, mert úgy vélte, egyrészt túl keveset használták, másrészt amikor használták, akkor sem elég agresszíven. Pozitívumként a hozzáállás mellett azt emelte ki, hogy játékosai jól támadták az üres területeket.

Az ellenfélről úgy nyilatkozott, hogy kivétel nélkül eltalálta a kezdő tizenegyét, így a szlovákok egyáltalán nem tudták meglepni az együttesét, amely tudta mire számíthat. Hozzátette, ennek ellenére a riválisnak középpályán sikerült érvényesítenie nagyobb tudását, amit el kell ismerni.

Szlovákia-Magyarország 2-0 (1-0)
gól: Duda (42.), Rusnák (85.)