2–1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn."/>

Szalai: Imádok magyarnak lenni az ilyen pillanatokért

A magyar válogatott egyenlítő gólját szerző Szalai Ádám szerint „óriásit ment” a csapat a horvátok ellen 2–1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn.

„Sok más választásom nem volt – válaszolta a csatár az M4 Sportnak arra a kérdésére, hogy a gól előtt egyből eldöntötte-e, hogy ellövi a labdát. – Gondolkodtam rajta, hogy esetleg belövöm élesen a kapu elé, de szerencsére az első gondoltatot választottam.”

A Hoffenheim légiósa szerint jól kezdtek a magyarok a vb-ezüstérmes ellen, ennek ellenére hátrányba kerültek. „Jól kezdtünk, aztán kaptunk egy ilyen gólt, de nem volt semmi, ahogy visszajöttünk utána és döntetlennel tudtunk fordulni. Egy kis szerencse is kellett, de jobb így bemenni az öltözőbe.”

„Van olyan, amikor meg kell beszélni a dolgokat, amik aztán máshogy alakulnak” – utalt Szalai a szlovákok elleni vereség után megfogalmazott kritikájára, amely elmondása szerint a csapaton belül nem váltott ki akkora visszhangot. „A csapaton belül ez teljesen máshogy jött le, mint kívülről, szerintem ez látszott rajtunk.”

A 31 éves támadó szerint mindegyik csapatrész megérdemli a dicséretet. „Óriásit ment a csapat, le a kalappal mindenki előtt. Dzsudzsák Balázsnak a századik meccséért, Szoboszlai Dominiknak a hihetetlenül érett mecséért. A hátsó védősor egyszerűen félelmetes volt, mindent elfejelt, mindenbe beleugrott, mindenbe belelépett. A középpálya végig harcolt, Pátkai Máté pedig ma tudta meg, hogy kezdő lesz, ehhez képest eldöntötte a mérkőzést. Ha pár napja odacsaptunk az asztalra, akkor most mindenképpen dicséret illeti a fiúkat.”

Szalai úgy véli, hogy az ellenfeleket tekintve nem rossz teljesítmény az Eb-selejtező első két mérkőzésén szerzett három pont, a csapat számára pedig plusz motivációként szolgál, hogy továbbjutás esetén hazai közönség előtt szerepelhet a kontinensviadalon. „Ha megnézzük, hogy kikkel játszottunk, akkor az első két meccsen szerzett három pont rendben van. Fontos, hogy versenyben maradjunk, szerintem látszott a fiúkon, hogy mit jelentene az, ha itthon, egy ilyen szurkolótábor előtt játszhatnánk egy Eb-t. Amit Szlovákiában műveltek, az egyszerűen félelmetes volt, a szurkolótáborunk világszínvonalú, ezért is volt nagyon rossz érzés a vereség. Ezen a mérkőzésen is olyan hangulatot csináltak akkor is, amikor 1–0 volt a horvátoknak, hogy a hideg ráz még mindig. Imádok magyarnak lenni az ilyen pillanatokért és köszönöm minden szurkolónknak ezt a pár napot.”

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot a Groupama Arénában.


A második gólt szerző Pátkai Máté visszafogottan emlékezett vissza a meccsed eldöntő találatra. „Mondhatni, bátor voltam, nem foglalkoztam azzal, hogy jön vagy nem jön a kapus, ilyenkor oda vetődni és bekotorni a labdát.”

A Vidi középpályása az M4 Sportnak elárulta, meglepetésként érte, hogy bekerült a kezdőcsapatba, mivel a szombati edzésen még nem erről volt szó. „Tegnap öt védővel gyakoroltunk, ehhez képest négy védővel játszottunk ma az egész mérkőzésen. Nem voltam benne a kezdőcsapatban, reggelre bekerültem, úgyhogy az egész meglepetés volt, álomszerűre sikeredett.”

Pátkai szerint a magyar válogatott összeszedettebb volt a vb-ezüstérmes horvátoknál, de nem szabad túlértékelni a sikert. „Magyarországon sajnos hajlamosak a játékosok, a szurkolók és az újságírók hol túlértékelni egy sikert, hol pedig alulértékelni egy-egy rosszabb teljesítményt. Én nem szeretnék ebbe a hibába esni. Természetesen nagyon örülök a három pontnak, ahhoz, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra, kellenek ezek a bravúrok. A helyén kell kezelni ezeket a sikereket. Ettől még a horvát válogatott egy erősebb válogatott, ma jobb napunk volt, összeszedettebbek voltunk, talán egy kicsit le is becsültek bennünket. Ennek ellenére nagyon kell örülni a sikernek és ezen a megkezdett úton kell tovább haladni.”