Ezért győzte le a magyar válogatott Horvátországot – elemzés

A magyar labdarúgó-válogatott többek között Marco Rossi taktikájának és a Dzsudzsák Balázs, Szalai Ádám kettős teljesítményének is köszönhetően legyőzte Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a világbajnoki ezüstérmes horvátokat. Nézzük, melyek azok a tényezők, amelyek a Rossi-csapat sikeréhez vezettek.

Csodában bízott a közvélemény a horvátok elleni mérkőzés előtt, hiszen a Szlovákia elleni rossz selejtezős rajt után valóban szenzációra volt szükség a vb-ezüstérmes ellen. Habár ez első mérkőzésen párharcokban és lövési mutatóban is jobb volt ellenfelénél a magyar válogatott, összességében kevés komoly gólszerzési lehetőséget tudott kidolgozni, Kovács Istvánnak például nem volt passza Szalaihoz. Éppen ezért öt helyen is változtatott a kezdőn Marco Rossi, illetve a kísérleti fázisban lévő 3-5-2-es felállásról átállt a 4-4-2-re.

SVK_HUN KEZDO

190325_HUN-CRO_kezdo_M4

Nem kezdte jól a Horvátország elleni mérkőzést a válogatott, Perisicnek már az ötödik percben volt egy életerős lövése, nem sokkal később Kramaric maradt le centikkel egy beadásról, majd jött a „szerencsés” horvát vezető gól. Az első negyedórában mindössze 29 százalékban birtokolta a labdát a válogatott, érdekesség, hogy a Szlovákia elleni első 15 percben is csak 43 százalékban.

190325_FC_LABDABIRTOKLAS_HUN-CRO

190325_FC_LABDABIRTOKLAS_SVK-HUN

Baráth kezdőtagsága sokakat meglepett, azonban valószínűleg Marco Rossi tisztában volt olyan képességeivel, amivel a közvélemény nem. A Kansas City légiósa új csapatában is stabil pont a védelem közepén, vasárnapi párharcmutatója pedig megerősítette a szövetségi kapitány bizalmát. 13 párharcából 9-et megnyert, a levegőben pedig 6/6-os mérleggel zárt, ráadásul bátran kilépett a védelmi vonalból is a visszalépő támadókkal. Mellette Willi Orbán is hozta a tőle elvárt játékot (23/18-as párharcmutató). A csapat 10 elkövetett szabálytalansága is rendkívül alacsony (ebből 5 Szalaié), ráadásul ezekből egy sem volt a védekező harmadban.

190325_HUN_SZABALYTALANSAG_v2

Az egyik legkockázatosabb kapitányi húzás ugyanakkor a csapat magas védekezése volt, néhol 6 játékos próbált labdát szerezni az ellenfél térfelén, a négy középpályás, és a besegítő két támadó próbálták zárni a passzsávokat, ez pedig nem kedvezett a horvátok támadásépítésének. A második félidőben visszább állt a csapat, azonban a felerősödő nyomás ellenére sem adta fel a támadások lehetőségeit, labdaszerzések után volt, hogy négy játékos is elindult a magyar kontrákkal.

190325_FC_JATEKOSOK_ELHELYEZKEDESE_M4

Másik kulcspont Modric semlegesítése volt, az aranylabdás karmester 76/58-as passzmutatóval zárt (76%), ilyen rossz mérlege pedig 89! végigjátszott meccse nem volt (2017.11.12. Horvátország-Görögország 0-0, 44/34 (77%)). Ehhez mindössze 2 sikeres kulcspassz és 0 sikeres csel járult hozzá, a Real Madrid középpályására rendszeresen jól léptek ki a középpályások, elsősorban Nagy Ádám és Pátkai Máté.

190325_FC_MODRIC_M4

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a horvát válogatott igencsak dekoncentráltan játszott, főleg az első félidőben volt sok, látványosan elpasszolt labda, illetve technikai hiba.

Marco Rossi a támadások felépítésében ismét kulcsszerepet szánt Szalai Ádámnak. A támadó párharcmutatója a Rossi-érában jelentősen emelkedett, a meccsenkénti 30 feletti átlag kimagasló, főleg ha hozzátesszük, hogy korábban a Fehéroroszország elleni barátságos meccsen 64 perc alatt 12, a Lettország elleni vb-selejtezőn, 65 perc alatt 19, az Andorra elleni találkozó egészén pedig összesen 18 párharca volt (Kramaric például 7/2-es mutatóval zárt Budapesten). A szövetségi kapitány egy összecsapás után pedig egyértelműen jelezte a csapatnak, hogy a Szalaira felívelt lecsorgó labdákat („second ball”) próbálják összeszedni.

190325_FC_SZALAI_M4

A mérkőzés hőse azonban egyértelműen Dzsudzsák Balázs volt, amiben nagy szerepe volt Marco Rossi pedagógiai érzékének is. Az olasz szakember tisztában volt vele, hogy három nap alatt nem tud két meccsen kezdeni a 32 éves csapatkapitány, a rutinos játékosnak pedig extra motivációt fog jelenteni a 100. válogatott mérkőzése. Passzai döntő többsége konstruktív volt, a támadásépítést szolgálták, az első félidőben pedig több látványos villanása is akadt. A csapat átlagos helyezkedéséből kitűnik, hogy Dzsudzsák tükörszélsőként nem a vonal mellett játszott, támadásban rendszerint befelé hozta a labdát, illetve próbálta a szituációkat egy-két érintőből megoldani, védekezésben pedig besegített Pátkainak. A második félidei félpályás sprintje inkább a közönségnek szólt, hiszen a labda megszerzésére semmi esély nem mutatkozott, azonban ezzel is jelezte, hogy mindent megtesz a csapatért. Nem mellékesen adott két gólpasszt, amivel 2015 októbere után sikerült ismét fordítania a magyar-labdarúgó válogatottnak.

190325_FC_DZSUDZSAK_M4

Ahogy azt a meccs utáni nyilatkozatában Pátkai Máté is higgadtan kiemelte, nem kell túlértékelni a győzelmet, ugyanúgy 3 pontot lehetett szerezni a mérkőzésen, mint Szlovákiában. A rég nem látott sikert azonban igenis meg kell lovagolni, ehhez júniusban Azerbajdzsán és Wales ellen minimum 4 pontot kell majd szerezni.