Lovrencsics Gergő: Megmutattuk, tudunk küzdeni a címerért

Önbizalmat ad a folytatásra a vb-ezüstérmes horvátok legyőzése, de nem szabad elszállni tőle – így foglalható össze a magyar labdarúgó-válogatott játékosainak véleménye a vasárnapi Eb-selejtezőt követően. Így értékelt Lovrencsics Gergő, Gulácsi Péter, Willi Orbán és Bese Barnabás az M4 Sportnak.

Budapest, 2019. március 24. Lovrencsics Gergő (b) és a horvát Andrej Kramaric a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2019. március 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd Lovrencsics Gergő és a horvát Andrej Kramaric a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


A magyar csapat hátrányból fordítva, Szalai Ádám és Pátkai Máté góljával győzte le Horvátország legjobbjait az Eb-selejtezők második fordulójában. A 2–1-es siker érthetően jót tett a magyarok lelkének, akik Lovrencsics Gergő szerint a szlovákiai vereség után meg akarták mutatni, hogy maximálisan oda tudják magukat tenni a világsztárokkal teletűzdelt horvátok ellen.

„Hazai közönség előtt tudtunk fordítani, ebből kell önbizalmat merítenünk, de nem szabad elszállnunk. Attól, hogy megvertük a vb-ezüstérmest, még nagyon nehéz mérkőzések várnak ránk, viszont a mai játékra lehet építeni.”

Lovrencsics – a horvát szövetségi kapitányhoz hasonlóan – úgy látta, a vezetés birtokában a horvátok picit visszább vettek a tempóból, mire ők még agresszívabban kezdtek játszani.

„Úgy mentünk bele a meccsbe, hogy nincs vesztenivalónk, és hogy most kell megmutatnunk, tudunk futballozni és küzdeni a címerért” – fogalmazott a védő.


„A csapat által elképzelt védekezés működött, azaz hogy szűkebben fogunk játszani a hátsó négyessel és a két szélsőnk visszazár” – szakmázott a vasárnapi meccs után Gulácsi Péter, aki úgy véli, nagyon stabil volt a csapat, és nyomás alá tudták helyezni az ellenfelet, valamint elkerülték azokat a helyzeteket, melyekből a szlovákok ellen a gólokat kaptak.

Az RB Leipzig kapusa szerint a válogatott visszatalált a helyes útra, és azon szeretne tovább haladni a júniusi folytatásban is.

„Ma a játék több elemében is újra ott tartottunk, ahol szeretnénk, és ahol a novemberi Nemzetek Ligája-meccsek után voltunk. Hogy a játékunk ma a vb-ezüstérmes ellen így nézett ki, ez önbizalmat kell, hogy adjon. Júniusban két sorsdöntő mérkőzés jön: Azerbajdzsán ellen idegenben, Wales ellen pedig itthon játszunk, jó lenne ott folytatni, ahol ma abbahagytuk.”


Gulácsi lipcsei csapattársa, Willi Orbán elárulta, a meccs előtt sokat tanakodtak, hogy milyen felállást válasszanak a vb-ezüstérmes ellen, és úgy véli, a legjobbat találták meg.

„Mindig téma a csapaton belül, hogy négy- vagy ötvédős rendszerrel álljunk fel, erre a mérkőzésre előbbit választottuk, ez mindig függ az aktuális ellenféltől is, de ez a 4-2-3-1-es felállás fekszik a mi csapatunknak.”

Kiemelte, a szinte hibátlan védekezés és a bátor játék volt a győzelem kulcsa.

„Tudtuk, hogy ez egy másik mérkőzés lesz, mint a szlovákiai. Nagyon koncentráltak voltunk, és jól védekeztünk. Az volt a kulcs, hogy bátran álltunk hozzá a mérkőzéshez. Jó mérkőzést játszottunk, helyzeteket alakítottunk ki, szerintem megérdemelt a győzelmünk. Nagyszerű érzés volt egy ilyen nagyszerű csapat ellen játszani, mint a horvát válogatott. Remekül szerepeltek a világbajnokságon, mi pedig legyőztük őket, ez nagy önbizalmat kell hogy adjon nekünk a következő mérkőzésekre. Újra versenyben vagyunk, van három pontunk, mint a másik három csapatnak, szóval meglátjuk, hogyan folytatódik.”


„Nehéz mérkőzés volt a kispadról és a pályán is. Természetesen nagyon örülünk az eredménynek, személy szerint örülök, hogy beszállhattam, még ha csak egy kicsit is és segíthettem a csapatot és részese lehettem ennek. Nagyon boldogok vagyunk!” – nyilatkozta a 85. percben, a 100. válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs cseréjeként pályára lépett Bese Barnabás, akit elsősorban a horvát beívelések semlegesítésére cserélt be Marco Rossi szövetségi kapitány.

„Százszázalékosan arra koncentráltam, hogy segítsem a csapatot. Azért küldött fel a kapitány, mert várhatók voltak a horvát beadások, én pedig magas vagyok, és jól fejelőnek mondhatom magam. Úgy gondolom, hogy sikerült is teljesíteni azt, amit kért tőlem, úgyhogy nagyon jó volt beszállni.”

„Ez egy teljesen más mérkőzés volt, mint a szlovákiai, onnan próbáltuk csak a pozitívumokat magunkkal hozni. Próbáltunk még egységesebben, még kompaktabban játszani, szerencsére sikerült. Nagyon pozitívak vagyunk most, várjuk a következő mérkőzést, és bízunk a legjobbakban” – tette hozzá.