Gulácsi makulátlan márciussal őrzi a helyét az európai elitben

Gulácsi Péter kapott gól nélkül hozta le a hétvégi német bajnokit, megint. Lassan már szinte meg sem lepődünk azon, hogy a Leipzig magyar válogatott kapusa lehúzta a rolót, azonban nem mehetünk el emellett szó nélkül, hiszen bőven a topligás élmezőnyben van a 2018/2019-es bajnokságban.

27 bajnoki mérkőzés, 14 kapott gól nélküli meccs.

Gulácsi Péter mérlege a Bundesliga-szezonban toronymagasan a német elsőosztályú bajnokság legjobbjává teszi a magyar kapust, a második legtöbb "clean sheet"-tel a Borussia Mönchengladbach portása, Yann Sommer rendelkezik, szám szerint 11-gyel.

A 28 éves Gulácsinak már több mint egy hónapja nem kellett a gólvonal mögül kiszednie a labdát tétmeccsen, legutóbb február 25-én, a Hoffenheim tudott túljárni az eszén, igaz, így is csak egy pontot tudtak hazavinni Lipcséből Szalai Ádámék.

Remek statisztikájával nemcsak a német bajnokságban nyújt kiemelkedőt, az európai topcsapatokat figyelembe véve is előkelő helyen áll a magyar válogatott elsőszámú kapusa.

A kapott gól nélküli meccsek tekintetében mindössze 3 kapustársa előzi meg Gulácsit, a Liverpool kapusa, Alisson, az Atlético Madrid szlovén kiválósága, Jan Oblak, valamint a Manchester City halóőre, Ederson.

 Lejátszott meccsKapott gól nélküli meccs         Lejátszott/kapott gól nélküli meccsÖsszes kapott gól Kapus értéke euróban1 gól/perc
Alisson321753,4%1865 millió160 perc
Jan Oblak281553,5%1980 millió132,63 perc
Ederson311548,3%2160 millió132,85 perc
Gulácsi Péter271451,8%2010 millió119,25 perc
Samir Handanovic291344,8%256 millió104,4 perc

Igaz ugyan, hogy a kapott gól nélkül lehozott meccsek tekintetében Gulácsi negyedik a listán, azonban ha az átlagot nézzük, akkor máris a harmadik helyen áll a hamarosan apai öröm elé néző kapus, akinek meccsei több mint 50%-án nem kellett bekapott gól miatt szomorkodnia.

Amellett szintén nem mehetünk el szó nélkül, hogy a három Gulácsit megelőző kapus értéke legalább hatszor! akkora, mint a magyar poszttársé. A magyar kapus emellett olyan kiválóságokat előz meg, mint a barcelonai Marc-André ter Stegen vagy a Juventusban védő Wojciech Szczesny.

Persze ahhoz, hogy egy kapus ilyen remek statisztikákkal rendelkezzen, olyan védelemnek is kell lennie előtte. Gulácsi Péter előtt a szintén magyar válogatott Willi Orban védekezik, aki nem mellesleg a lipcseiek csapatkapitánya is. A 26 éves középső védő 19 meccsen lépett pályára a szezonban és nemcsak remek védőmunkájával, hanem 4 góllal is hozzájárult ahhoz, hogy a Leipzig a BL-szereplést érő harmadik helyen áll a tabellán.