Musorujsag
Élő Eredmények

Sikersztori vagy sem Dárdai edzői munkája a Herthánál?

m4sport.hu
Kiesőjelölt csapatból csinált rövid időn belül Európa Ligában induló együttest, mindezt komolyabb sztárok nélkül.
Dárdai Pál eredményessége edzőkénti Dárdai Pál eredményessége edzőkénti

Bejött a német Kicker szaklap jóslata, Dárdai Pál a nyáron távozik a Hertha BSC vezetőedzői posztjáról. A magyar szakember 2015. február 5-én vette át a berlini klub szakmai irányítását. A Bundesliga jelenlegi edzői közül csak a Freiburgot irányító Christian Streich dolgozik hosszabb ideje adott csapatánál (2011. december 29-től).

A korábbi magyar szövetségi kapitánynak különleges, határozatlan idejű szerződése van a Herthánál, köszönhetően klubhűségének és annak, hogy nevéhez fűződik a legtöbb Bundesliga-szereplés a klub színeiben. Játékosként bronzérmet és két Német Ligakupát nyert a berliniekkel és háromszor a Bajnokok Ligájában is pályára lépett. Így ha nem vállal munkát más csapatnál, a berlinieknél az utánpótlásban minden bizonnyal számítanának rá.

Dárdai 2015 tavaszán, a klub utánpótlás edzőjeként a szezon közben vette át az akkor kieső, 17. helyen álló Herthát Jos Luhukaytól. Sikerült csapatával kivívnia a bennmaradást, ennek köszönhetően a folytatást is vele képzelték el a klubnál.

A következő szezonban az Európa Liga indulást jelentő 7. helyig vezette csapatát, majd egy évvel később még ezt is sikerült túlszárnyalnia, a Hertha 6. helyen végzett. Tavaly a 10. lett a csapat, míg a jelenlegi szezonban a 11. helyen állnak, 12 pontra az EL-indulást és 14 pontra a kiesést jelentő helytől. A nemzetközi porondon az első évben még a selejtezőben búcsúztak, egy évvel később viszont egészen a csoportkörig jutottak.

Dárdai Pál eddigi edzői pályája Dárdai Pál eddigi edzői pályája

A berliniek a magyar szakember irányításával 63 győzelem mellett 40 döntetlent és 64 vereséget tudtak felmutatni, ami 46%-os teljesítmény. A leghosszabb veretlenségi sorozatot (8 meccs, 7 bajnoki és egy kupameccs) 2015 decembere és 2016 februárja között produkálták, míg a mostanihoz hasonló rossz szériára (5 vereség zsinórban, 4 bajnoki és egy kupameccs) csak egyszer, 2017 áprilisában volt példa.

Dárdainak a bajnokságban a hatodik hely, míg a Német Kupában az elődöntő volt a legjobb eredménye. Az elmúlt években is mindig a tavaszi szezonja volt gyengébb a Herthának, azonban a mostanihoz hasonlóan gyenge második félévet még nem produkáltak (11 pont). Ugyanakkor korábban többször hangsúlyozta, csapata reálisan nézve a középmezőnybe tartozik, a nemzetközi kupaindulás nem reális elvárás.

A következő szezont előreláthatólag hat Bundesliga klub is új edzővel kezdi. Amíg a Lipcse (Julian Nagelsmann), Hoffenheim (Alfred Schreuder) és a Gladbach (Marco Rose) már bejelentette az új trénert, a Hertha BSC mellett a Wolfsburg és a Schalke még keresi.

További tartalmak