Musorujsag
Élő Eredmények

Rebrov szerint túl drágák a Fradi által kiszemelt magyar fiatalok

M4 Sport
A Ferencváros vezetőedzője szerint a magyar futball utánpótlásának fejlődése érdekében szükség lenne egy erős U19-es bajnokságra. A ritkán megnyíló Szerhij Rebrov az M4 Sport Góóól!2 című műsorában adott felszabadult, mosolygós interjút, amelyben azt is elmondta, hogy azok a fiatal magyar tehetségek, akik iránt a Fradi érdeklődik, hirtelen megdrágulnak.

„Ahhoz, hogy a fiatal játékosok fejlődjenek, nagyon fontos egy jó U21-es bajnoksággal rendelkezni, mert a 19 évesek még nem állnak készen arra, hogy az első csapatokban lehetőséget kapjanak – válaszolta az ukrán szakember arra a kérdésre, hogy miért nincs magyar fiatal a Ferencváros kezdőcsapatában. – Ha lenne egy U21-es csapatom, akkor lennének olyanok, akik már tudnának küzdeni az első csapatba kerülésért, és ha nálam valaki kiesik, akkor be tudnám őket hívni. Jelen pillanatban dolgozunk U19-esekkel, de ez a korosztály még túl fiatal, nem lehet őket nagy célokért bedobni. Ha a bajnoki címért küzdünk, és minden egyes mérkőzésen a győzelemért harcolunk, akkor nekik több időre van szükségük, hogy felnőjenek az első csapat szintjére. Ettől függetlenül próbálkozunk a legjobb U19-es játékosokkal, és ha ők megfelelően használják a tehetségüket, lesz jövőjük.”

Rebrov a keret nyáron várható átalakításáról konkrétumokat nem árult el, arra azonban utalt, hogy távozók és érkezők is lesznek. „A szezon végén leülünk az elnökkel és átbeszéljük azokat a pozíciókat, ahol erősítésre van szükség, és meghatározzuk azokat a futballistákat, akik esetleg elvesztették a motivációt vagy nem látunk náluk fejlődést. Ez teljesen természetes azoknál a kluboknál, amelyek nagy célokat állítanak maguk elé.”

A 44 éves edző hozzátette, hogy a Ferencváros számára nem könnyű fiatal magyar játékost igazolni. „A probléma az, hogy azok a magyar fiatalok, akik nem a Ferencvárosban játszanak, nagyon drágák. Abban a pillanatban, hogy a klubok meghallják, hogy a Ferencváros érdeklődik, azonnal három-négyszerese lesz az ár. Természetesen figyeljük az összes fiatal tehetséget, hiszen fontos nem csak külföldi játékost igazolni, hanem fiatal játékosokat is szeretnék, csak ez nem olyan egyszerű.”

Szerhij Rebrov (Fotó: m4sport.hu) Szerhij Rebrov (Fotó: m4sport.hu)

Az interjúban szóba került az a hétvégén napvilágot látott hír, amely szerint a kölcsönben a zöld-fehéreknél szereplő Ivan Petrjak annak ellenére a Vidiben folytatja pályafutását, hogy a Ferencváros szóban megállapodott a Sahtar Donyeckkel. Rebrov ennek kapcsán elárulta, hogy honfitársa nem az események miatt került ki az Újpest elleni kezdőből. „A Honvéd elleni játékán láttam, hogy milyen hangulatban és állapotban van. Még ha nem történt volna az, ami történt, akkor sem lett volna kezdő, esetleg csere.”

A történtekről az edző azt mondta, hogy a Sahtar elégedett volt a Ferencváros ajánlatával, a játékos azonban – szerinte az ügynökei hatására – mégis a székesfehérváriak ajánlatát fogadta el. „A csapat megtette az ajánlatot a Sahtar felé, a Sahtar elégedett volt ezzel, a játékos pedig úgy döntött, hogy inkább a Vidihez megy. Én beszéltem a Sahtarral, beszéltem Ivannal, de az ügynökök a Ferencváros és Ivan háta mögött előkészítettek egy szerződést és ő azt aláírta. Ez nem szép dolog, de így döntött, majd az idő fogja megmutatni, hogy jó döntés volt-e vagy sem.”

Rebrov számára azért különösen bántó Petrjak döntése, mert a honfitársáról van szól. „Nagyon bánt, mert ukrán játékosról beszélünk, akivel mindennap beszéltem. A fociban rengeteg ügynök van, akik próbálnak beleplántálni valamit a játékosok fejébe. Néha hallgatnak rá, néha nem. Ivan egy nagyon becsületes, nagyon rendes gyerek, nem hiszem, hogy magától hozta volna meg ezt a döntést” – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva a tréner úgy fogalmazott, hogy „nincs már értelme” arról beszélni, hogy a Ferencváros mindent megtett-e a futballista megtartása érdekében. „Megállapodtunk a Sahtarral, Petrjakkal még a fizetést nem beszéltük meg. Egy kicsivel többet akart, folytak a tárgyalások, és egyszer csak hirtelen aláírt egy másik szerződést, és erről nekem nem szólt. Úgy gondolom, hogy a Ferencváros eleget tett.”

A BL-selejtező első fordulójának csapatai (Forrás: M4 Sport) A BL-selejtező első fordulójának csapatai (Forrás: M4 Sport)

Rebrov szerint a már bebiztosított bajnoki cím ellenére fontos a hátralévő két mérkőzés, mivel a BL-selejtező előtt ezek lesznek az utolsó tétmeccsek. „Ezeket maximálisan ki kell használnunk a felkészüléshez, de persze lesznek barátságos mérkőzések is.”

A Thomas Dollt augusztusban váltó szakember elmondta, érkezése óta lát pozitív változásokat a Ferencváros teljesítményében. „A bajnokság első felében nem minden játékos értette az elvárásokat vagy szokott hozzá. Ehhez idő kell, és a szezon második felében láttam ezeket a változásokat, a játékosok egyre nagyobb önbizalommal léptek pályára. Nyilván voltak hibák, de egyre magabiztosabban játszottunk és egy esetleges bekapott gól után is intenzívebben játszottunk.”

Az ukrán szakember az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte a magyar futball „rohamléptekben” fejlődik, hazájához képest a magyar kormány jóval több támogasát nyújt a labdarúgásnak. „Vannak olyan csapatok, amelyek akár tíz légióst is tudnak foglalkoztatni, Ukrajnában ezt talán csak két-három csapat engedheti meg magának.”

A magyar foci színvonalával kapcsolatban Rebrov azt is megjegyezte, hogy a csapatok megfelelően vannak felkészítve, jó szakemberek által, az Újpest teljesítményét pedig külön is kiemelte. „Az Újpestet szerettem volna megdicsérni, az egész szezon során nagyon intenzív játékot játszanak. Lehet, hogy nincsenek ugyanolyan színvonalú játékosaik, de nagyon tetszik, ahogy játszanak, megpróbálják elvenni a labdát, letámadni, szerintem ez a foci jövője. A nézők akkor jönnek ki a mérkőzésre, ha van küzdelem, senkit nem érdekel, ha az egész csapat a tizenhatoson belül áll.”

Szergej Rebrov (Fotó: m4sport.hu) Szergej Rebrov (Fotó: m4sport.hu)

Rebrov az interjúban arról is beszélt, hogy korábbi mestere, a legendás Valerij Lobanovszkij tanításai közül a fegyelmet és a fizikai felkészítést tartja a mai futballban is fontosnak. „A fegyelmezett játékot. Azt, hogy minden egyes játékos ismerje a pályán a szerepét, és hogy a fizikai állapotuk tökéletes legyen. Lobanovszkij tudta, hogy nagyon nehéz versenyezni az európai csapatokkal technikai felkészültségben, ezért a mi csapatunk fizikailag ideálisan volt felkészítve, minden egyes játékos pontosan tudta, hogy mit kell csinálni támadásban és védekezésben.”

A Fradi vezetőedzője azt is elárulta, ő és a családja is nagyon jól érzi magát Magyarországon. „Az elmúlt években Szaúd-Arábiában dolgoztam, ahhoz képest a családom számára Budapest egy igazi mennyország. Nagyon örülök, hogy a családon jól érzi magát. Úgy látom, hogy hasznot hozok a munkahelyemnek, örülök annak is, hogy egyre több szurkoló jön ki a meccsekre. Minden egyes játékosnak és trénernek jó ilyen környezetben dolgozni, szerintem ez nagyon fontos.”

További tartalmak