Musorujsag
Élő Eredmények

U17: Eb-elődöntőt és vb-szereplést érne egy bravúr a spanyolok ellen

m4sport.hu
Az írországi Európa-bajnokságon szereplő U17-es válogatott akár már hétfő este kvalifikálhatja magát a korosztály őszi világbajnokságára, amennyiben sikerrel veszi a Spanyolország elleni negyeddöntőt. A feladat rendkívül nehéz, hiszen a torna egyik favoritja az ellenfél – a sorsdöntő összecsapást 20 órától az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.
(fotó: MLSZ) (fotó: MLSZ)

Preisinger Sándor együttese eddig minden várakozást felülmúlva szerepel a tornán, a C-csoportot hibátlan teljesítménnyel nyerte meg, sorrendben Portugáliát (1–0), Izlandot (2–1), majd Oroszországot (3–2) legyőzve, kétszer a ráadás perceiben kiharcolva a győzelmet.

Az utolsó csoportmérkőzésnek ráadásul már a biztos negyeddöntős szereplés és első hely tudatában vágtak neki a fiatalok, ennek ellenére nem volt tét nélküli az oroszok elleni összecsapás. De ne szaladjunk ennyire előre!
A brazíliai világbajnokságon az Eb első öt helyezettje vehet részt szeptemberben, vagyis a negyeddöntők győztesei kivétel nélkül kvalifikálják magukat, illetve a vesztesek közül is ott lehet egy válogatott. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a mieink túljutnak a D csoportból érkező spanyolokon, a világbajnoki részvételt is biztossá válik.

A spanyolok tekintélyt parancsoló mérleggel érkeztek a legjobb nyolcba, azért találkoznak a magyarokkal, mert az utolsó banánhéjon elcsúsztak. Az Eb-selejtezőben kapott gól nélkül nyertek hatból hat meccset, a csoportkörben Ausztriát (3–0) és Németországot (1–0) is hasonló magabiztossággal verték, zárásként azonban 4–1-re kikaptak az olaszoktól, így csak másodikként léptek tovább. Azaz ők sem verhetetlenek.

„Egy lépésre vagyunk a célunk elérésétől, de ez lesz az eddigi legnehezebb feladat az egész Eb-sorozatban. A spanyol válogatott hasonló stílust képvisel, mint a portugál, csak erősebb kiadásban. Az eddig látottak alapján egyénileg és csapat szinten egyaránt jobbak a portugáloknál, négy-öt olyan labdarúgójuk is van, aki kiemelkedik az európai mezőnyből. A spanyol csapatokra jellemző gyors, pontos, sok passzos játék jellemzi őket, ez ellen csakis fegyelmezett, hibáktól mentes teljesítménnyel lehet esélyünk. Megvan a stratégiánk a mérkőzésre, bízom a játékosaimban és abban, hogy az eltervezett játékunk működni fog a pályán” – nyilatkozta az mlsz.hu-nak Preisinger Sándor.

(fotó: MLSZ) (fotó: MLSZ)

Vasárnap az is kiderült, amennyiben Magyarország bejut az elődöntőbe, ott a belgákat 3–0-ra legyőző Hollandia lesz az ellenfél. (Csak halkan tesszük hozzá, az Eb-selejtező elitkörében Belgium 4–2-re nyert a magyarok ellen Telkiben egy olyan mérkőzésen, amelyen már mindkét válogatott számára biztos volt az Eb-részvétel.)

(forrás: M4 Sport) (forrás: M4 Sport)

Abban az esetben válik igazán fontossá az oroszok legyőzése, – amely Németh András 94. percben szerzett góljával jött össze –, ha válogatottunk alulmarad Spanyolországgal szemben, hiszen a negyeddöntő négy vesztese közül a csoportkörben két legjobb eredményt elérő együttes egy playoff-mérkőzést játszhat az ötödik helyért. Mivel csak Olaszország és Magyarország tudta maximális pontszámmal zárni csoportját, mieink számára nincs olyan forgatókönyv, hogy ne léphetnének pályára a világbajnoki szereplésért.

A Magyar Labdarúgó Szövetség beszámolója hozzáteszi, Preisinger Sándor minden kerettagra számíthat a spanyolok ellen, sem sérülés, sem eltiltás nem nehezíti a csapat összeállítását.

A negyeddöntő programja:
hétfő:
17.30 Olaszország–Portugália
20.00 Magyarország–Spanyolország – élőben az M4 Sporton és az m4sport.hu-n
vasárnap
Belgium–Hollandia 0–3
Franciaország–Csehország 6–1

További tartalmak