Az U17-esek eddigi legjobb Eb-szereplése vb-részvételt ért

Egyszer, 34 éve már szerepeltek az U16-os tornán, mint meghívott csapat.

(fotó: MLSZ) Az U17-es válogatott (fotó: MLSZ)Az U17-es labdarúgó-válogatott hihetetlen izgalmak után, 1-1-es rendes játékidőt követően tizenegyes-párbajban legyőzte Belgiumot az írországi Európa-bajnokságon, így ötödik lett és kijutott az őszi, brazíliai világbajnokságra.

Ez a korosztály korábban még soha nem harcolta ki a vb-szereplést. 1985 és 91 között még az U16-os csapatoknak rendeztek világbajnokságot és a magyar együttes az első, Kínában rendezett tornán mint meghívott válogatott kapott részvételi jogot.

Ott egy Mexikó elleni döntetlent (0-0) követően Brazíliát (1-0) és Katart (3-0) legyőzve megnyerte a csoportját, a negyeddöntőben azonban kikapott (1-3) a későbbi győztes Nigériától. Azóta nem volt vb-n ez a korosztály.

A mostani Európa-bajnokságon szerzett ötödik hely is a legjobb amit U17-es Eb-n elért a magyar együttes. Eddig 37 kontinensvetélkedőt rendeztek (2002 előtt U16, azután U17) és a magyar együttes 14 alkalommal tudott részt venni rajta.

A mostani volt a harmadik, hogy a negyeddöntőig eljutottak, de amíg 1993-ban a hetedik, 2017-ben a hatodik helyen végeztek, így a mostani ötödik hely ez eddigi legjobb szereplés. Ráadásul ezt úgy érte el Preisinger Sándor csapata, hogy öt meccset játszott, de egyszer sem tudták legyőzni, hiszen az elődöntőre készülő spanyolok is csak 11-es párbaj után tudták kiverni őket.