Musorujsag
Élő Eredmények

Az elmúlt évek alapján a ZTE vagy a Kaposvár lesz az egyik biztos kieső

m4sport.hu
Mióta 12 csapatos az élvonalbeli bajnokság, a másodosztályból feljutók közül az egyik mindig bennmaradt, míg a kiesők közül egészen az idei szezonig az egyik mindig visszajutott.
Az MTK csak átszállójegyet vett az első osztályba, jövőre ismét a feljutásért harcolhat.MTI/Illyés Tibor Az MTK csak átszállójegyet vett az első osztályba, jövőre ismét a feljutásért harcolhat.MTI/Illyés Tibor

Véget ért az első-, és a másodosztályú labdarúgó-bajnokság is, a Haladás és az MTK búcsúzott az élvonaltól, míg a Zalaegerszeg és a Kaposvár egy osztállyal feljebb folytathatja. Ez a negyedik év, hogy 12 csapat alkotja az első osztályt, megnéztük, az elmúlt években mire jutottak az újoncok, illetve mennyire viselte meg a kiesés a búcsúzókat.

A tavalyi feljutók közül a Kisvárda és az MTK is az utolsó pillanatig veszélyes helyzetben volt, végül a fővárosi kék-fehéreknek nem sikerült megtartaniuk élvonalbeli tagságukat. Egy évvel korábban hasonló volt a helyzet, hiszen a két feljutó közül a Puskás Akadémiának sikerült megkapaszkodnia, míg a Balmazújváros csak átszállójegyet vett az első osztályba.

Mondhatni, hogy ez a megszokott, hiszen a 2015/16-os szezonban feljutó két csapat közül a Mezőkövesd azóta is a legmagasabb osztályban szerepel, míg a Gyirmót egy évnyi élvonalbeli szereplés után visszaesett a másodosztályba. Talán már mondani sem kell, de egy szezonnal korábban is hasonló volt a koreográfia, a feljutó Vasas és Békéscsaba közül előbbi bennmaradt, míg a békésiek sorsa hamar eldőlt, kiestek és azóta sem tudtak visszakerülni.

Szinte ugyanez a tendencia igaz a kiesőkre is. Az elmúlt években – az ideit leszámítva – a két kiesőből az egyik mindig azonnal visszajutott az élvonalba, míg a másiknak azóta sem sikerült visszaküzdenie magát.

A 2015/16-os szezonban a Puskás és a Békéscsaba búcsúzott, de amíg a felcsútiak azonnal visszaküzdötték magukat, a Csaba azóta is a másodosztályban szerepel, az elmúlt három évben 5., 3. és 6. helyezés jött össze nekik.

2017 nyarán az MTK és a Gyirmót esett ki, de amíg a kék-fehérek egy évvel később ismét első osztályúnak mondhatták magukat, a gyirmótiak azóta is a másodosztályban szerepelnek. Idén álltak a legközelebb a feljutáshoz, végül a 3. helyen végeztek, kilenc ponttal lemaradva a feljutást jelentő helyezéstől.

A tavalyi bajnokság végén a Vasas és a Balmazjváros esett ki, és most egyik csapatnak sem sikerült azonnal visszajutni. Az angyalföldiek a bajnokság hajrájában bukták el az esélyt, míg a Balmaznál annak is örülhettek, hogy sikerült kiharcolni a bennmaradást a másodosztályban.

Most a Halinak és az MTK-nak kellene bizonyítania, hogy első osztályúak, de nem lesz könnyű dolguk, hiszen valószínűleg élvonalbeli tervekkel vág neki a szezonnak a Vasas, a Gyirmót, a Békéscsaba, a Győr és a Nyíregyháza is.

További tartalmak