Csak a Paks élte túl azt a bravúrt, ami a Kaposvárnak idén összejött

Tavaly ilyenkor még azt ünnepelték Kaposváron, hogy másodosztályúak lettek, most pedig már az élvonalra készülnek. De vajon hosszabb időre maradnak, vagy csak átszállójegyet váltottak az NB I-be?

Véget ért az első és a másodosztályú labdarúgó-bajnokság is, de amíg a Haladás és az MTK a kiesés miatt kesereg, a Zalaegerszeg és a Kaposvár a feljutásnak örülhet. Ráadásul a kaposváriak egy éven belül másodszor tehetik.

A somogyiak ugyanis az előző szezonban jutottak csak fel a másodosztályba, miután megnyerték az NB III. Nyugat csoportját. Így bő egy év alatt két osztályt ugrottak. Az elmúlt években ez korábban egy frissen feljutott együttesnek sem sikerült az NB II-ben. Az újoncok legjobb eredménye többnyire a középmezőny volt, a legelőkelőbb helyezést a Kisvárda érte el 2016-ban, amikor friss másodosztályúként a 4. lett. A 2000-es években ez a nagy ugrás csak három csapatnak sikerült.

Legutóbb ilyen nagy ugrásra a Dunaújváros volt képes, amikor 2013 nyarán feljutott a másodosztályba, egy évvel később pedig újabb osztályt lépett. Ott azonban már annak is örülnie kellett, hogy be tudta fejezni a bajnokságot, azonnal kiesett. Jelenleg az NB III Közép csoportjában szerepelnek.

Hasonlóan járt az Eger is, amely 2011-ben lett másodosztályú, 2012 nyarán pedig már élvonalbelinek mondhatta magát. Ez azonban nem volt egy nagy sikersztori, hiszen mindössze 3 győzelmet arattak a legjobbak között, és utolsóként estek ki. A legutóbbi szezont az NB III Keleti csoportjának középmezőnyében fejezték be.

A Paks 2005-ben az NB II Hummel csoportjából jutott fel az NB I/b-be, ami akkor a másodosztálynak felelt meg, rá egy évre pedig már az elsőosztályban szerepeltek, és azóta is tagjai a legfelső osztálynak. Eddigi legnagyobb sikereiket a 201/11-es szezonban érték el, amikor a második helyen végeztek és a Ligakupát is megnyerték.