Musorujsag
Élő Eredmények

El vannak átkozva a kupadöntő „hazai” csapatai a Groupamában

m4sport.hu
A Honvéd–Vidi kupadöntővel szombaton véget ér a magyar klubfutball 2018/2019-es idénye. A Groupama Arénában 19:30-kor kezdődő finálét az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

A két finalista útja a döntőig abból a szempontból mindenképpen érdekes, hogy míg a fehérváriak rögös úton, a későbbi bajnok Ferencváros és a bronzérmes Debrecen kiejtésével jutottak el a sorozat végéig, addig a kispestieknek egyetlen élvonalbeli csapattal sem kellett megküzdeniük: a megyei I. osztályú Bőny, a harmadosztályú Jászberény és a Tiszaújváros után három NB II-es csapatot, sorrendben a Duna Aszfalt TVSE-t, a Budaörsöt és a Soroksárt búcsúztatták.

Székesfehérvár, 2019. április 3. A gólszerző székesfehérvári Boban Nikolov a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjében játszott MOL Vidi FC - Ferencvárosi TC visszavágó mérkőzésen a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó stadionban 2019. április 3-án. A MOL Vidi FC 2-0-ra győzött, és 4-1-es összesítéssel továbbjutott.  MTI/Koszticsák Szilárd Székesfehérvár, 2019. április 3.
A gólszerző székesfehérvári Boban Nikolov a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjében játszott MOL Vidi FC – Ferencvárosi TC visszavágó mérkőzésen a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó stadionban 2019. április 3-án. A MOL Vidi FC 2-0-ra győzött, és 4-1-es összesítéssel továbbjutott.
MTI/Koszticsák Szilárd

Bármelyik csapat is veszít szombat este, nem kell lemondania a nemzetközi kupaszereplésről, hiszen a bajnoki ezüstérmes Vidi sikere esetén az OTP Bank Liga negyedik helyezettje, azaz a Honvéd is indulhat az Európa-liga selejtezőjében, fordított esetben pedig a kispestiek kupagyőztesként, a fehérváriak bajnoki ezüstérmesként vehetnek részt a második számú európai sorozat kvalifikációjában.

Az NB I. gólkirályát három szezon óta a Honvéd adta, sorrendben Eppel Márton, Davide Lanzafame és Holender Filip – utóbbi az azóta ferencvárosi Lanzafaméval holtversenyben – végzett az élen a mesterlövészek versenyében, ezúttal pedig könnyen lehet, hogy a Magyar Kupában is kispesti lesz a gólkirály. A lista élén ugyanis hat-hat találattal a Fraditól télen távozott Kjartan Finnbogason és a kispesti David N’Gog áll. A Honvédból a Magyar Kupa előző kiírásának gólkirálya, az Újpesttől tavaly nyáron érkezett Tischler Patrik, míg a Vidiből Huszti Szabolcs áll hozzájuk a legközelebb négy-négy góllal.

Érdekes kérdés, hogy ki fogja védeni a Honvéd kapuját. 2016. szeptember 17. óta minden egyes bajnokin, valamint a klub mind a hat nemzetközi kupamérkőzésén Gróf Dávid állt a kapuban, viszont a Magyar Kupa mostani kiírásában a cserekapus, Horváth András védett végig. Gróf ugyanakkor néhány napja a Facebookon elköszönt a szurkolóktól, így beállítása esetén a szombati lehet a búcsúmeccse a Honvéd színeiben.

A Honvéd nyolcadszor, a Vidi másodszor hódíthatja el a Magyar Kupát.

Az MK-fináléban mindkét gárdának negatív a mérlege: a Honvéd eddig 17 alkalommal küzdhetett meg a trófeáért, ebből hétszer hódította el, míg a Vidi öt próbálkozásból egyszer emelhette a magasba. A 110 éves Honvéd legutóbb tíz éve játszott döntőt, akkor győzött is, míg a Vidi legutóbbi két fináléját elbukta 2011-ben és 2015-ben, az egyetlen diadalát 2006-ban aratta. A két csapat még nem találkozott egymással az MK-döntőben.

Szintén érdekesség, hogy bár Supka Attila háromszor vezette Magyar Kupa-döntőbe a Honvédet, a szombati mégis csak a második fináléja lesz, mivel a 2007/2008-as idényben a finálé előtt – a Vasas ellen elvesztett bajnoki után – lemondott. Supka tehát csak a 2007-es fináléban ült a kispestiek kispadján, azt meg is nyerte a csapat.

Supka Attila (Fotó: honvedfc.hu) Supka Attila (Fotó: honvedfc.hu)

Az OTP Bank Ligában elért helyezés és a keret erőssége alapján a MOL Vidi FC számít favoritnak, ugyanakkor a csapat kissé leeresztett a bajnokság végére, legalábbis ezt mutatja, hogy az utolsó öt fordulóban csupán a kiesett MTK Budapest ellen nyert, pedig négy riválisa is a bennmaradásért küzdött. Ezzel szemben a bronzéremért harcoló, de arról végül lemaradó fővárosiak hat veretlenül megvívott találkozóval zárták az NB I. küzdelmeit.

A két csapat előző három idénybeli összecsapásán egyaránt a Vidi győzött, ráadásul ezeken a meccseken gólt sem kapott, pedig kétszer a Honvéd volt a pályaválasztó. Az elmúlt két idényben egyetlen döntetlen mellett ötször a piros-kékek diadalmaskodtak, viszont a Honvéd legutóbbi sikere a két együttes történetének legemlékezetesebb összecsapása volt: 2017. május 17-én a Bozsik Stadionban bajnoki döntőt vívott egymással a két fél az utolsó fordulóban, s akkor a kispestiek 1–0-s sikerükkel bajnokok lettek.

Eddig mindig a „vendégcsapat” nyerte a kupadöntőt a Groupamában

A Magyar Labdarúgó Szövetség a 2009/2010-es szezonban tért vissza ahhoz a rendszerhez, hogy a kupagyőzelem egy mérkőzésen dől el. A döntőnek négyszer a Puskás Ferenc Stadion, egyszer pedig a Bozsik Stadion adott otthont, míg a 2014/2015-ös idény óta a Groupama Aréna a döntő helyszíne, tehát a mostani lesz az ötödik kupadöntő a Ferencváros új otthonában. Az eddigi négy mérkőzésen mindig a hivatalos párosítás szerinti „vendégcsapat” nyert, ezúttal a Honvéd számít pályaválasztónak.

A labdarúgó Magyar Kupa trófeája - MTI Fotó: Illyés Tibor A labdarúgó Magyar Kupa trófeája – MTI Fotó: Illyés Tibor

A Vidiben több kupagyőztes is játszik, Juhász Roland 2000-ben az MTK-val nyert Magyar Kupát, 2008-ban pedig az Anderlechttel lett kupagyőztes Belgiumban. Elek Ákos 2017-ben a Kajrat színeiben győzött Kazahsztánban, Anel Hadzic 2011-ben az SV Rieddel lett kupagyőztes Ausztriában, Armin Hodzic 2016-ban és 2018-ban Horvát Kupát nyert a Dinamo Zágrábbal, míg Huszti Szabolcs 2010-ben a Zenittel lett Orosz Kupa-győztes.

A Honvéd keretében hárman mondhatják magukat kupagyőztesnek: Kálnoki-Kis Dávid és Tischler Patrik 2018-ban nyert az Újpesttel, Batik Bence pedig 2015 és 2017 között háromszor emelhette magasba a serleget a Ferencváros labdarúgójaként, és ez azt is jelenti, hogy még nem veszített kupadöntőt.

További tartalmak