Musorujsag
Élő Eredmények

Kötelező győzelmekből lett fájó vereségek intenek óvatosságra Azerbajdzsán ellen

Kötelező győzelmekből lett fájó vereségek intenek óvatosságra Azerbajdzsán ellen

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Jó hír a szombati Európa-bajnoki selejtező előtt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Azerbajdzsán elleni statisztikája hibátlan, de a történelem már többször is bizonyította, nincs nehezebb egy kötelezőnek tűnő győzelemnél.

Az Azerbajdzsán–Magyarország Eb-selejtezőt június 8-án, szombaton 18 órától, a Magyarország–Wales mérkőzést pedig június 11-én, kedden 20:45-től közvetíti élőben az M4 Sport és az m4sport.hu. 

Fontos Eb-selejtezők előtt áll a magyar nemzeti csapat, amely június 8-án, Bakuban csap össze Azerbajdzsánnal, majd három nappal később, hazai pályán fogadja a walesi együttest.

Egyértelműen a világranglistán 108. azeriek elleni összecsapás ígérkezik könnyebbnek, a statisztikák alapján magyar győzelem várható. Marco Rossi szövetségi kapitány a májusi kerethirdetéskor ki is jelentette, azért lenne különösen fontos a bakui győzelem, mert Azerbajdzsán az egyetlen csapat a csoportunkban, amelyik ellen papíron is esélyesnek számít a magyar válogatott.

Azerbajdzsán futballistái többnyire hazájuk bajnokságában vagy alacsonyabb osztályú külföldi ligákban játszanak, a magyar válogatott azeriek elleni mérlege pedig százszázalékos, ráadásul gólaránya is remek. A csapat az eddigi öt meccsét mind megnyerte (két Eb- és két vb-selejtező, egy felkészülési meccs) szombati ellenfelével szemben, amely ellen 15-ször volt eredményes (mindig legalább két gólt szerzett az azeriek ellen a magyar együttes), s csak egyszer kapitulált.

Ráadásul a forma is a magyar válogatott mellett szól: a Rossi-csapat a legutóbbi öt meccsén (mind tétmérkőzés volt) csak egyszer kapott ki, háromszor nyert és egyszer játszott döntetlent. Azerbajdzsán viszont pont fordítva, legutóbbi öt találkozójából csak egyszer örülhetett (két döntetlen és két vereség mellett).

Csakhogy a történelem már többször is bizonyította, nincs nehezebb, mint egy kötelező, kötelezőnek tűnő győzelem.

Nem kell túl messzire visszamenni az időben, intő példának ott van a 2018-as világbajnoki selejtező, ahol ha idegenben is, de a 2016-os kontinenstornán nyolcaddöntőig jutó, világranglistán 19. magyar válogatott nem tudta legyőzni a sokkal gyengébb Feröert, a mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult (a visszavágó sem volt gyaloggalopp, hazai pályán is csak 1–0-ra tudott nyerni nemzeti együttesünk). Ennél már csak az Andorra elleni 1–0-s vereség volt fájóbb. De nem ezeken a meccseken ment el a kijutás, Portugália és Svájc utcahosszal nyerte a csoportot.

Budapest, 2017. október 10. Böde Dániel (k) gólt lő, jobbról a feröeri Gunnar Nielsen kapus (j3) a Magyarország - Feröer-szigetek labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2017. október 10-én. A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra győzött. MTI Fotó: Illyés Tibor Böde Dániel (k) gólt lő, jobbról a feröeri Gunnar Nielsen kapus (j3) a Magyarország – Feröer-szigetek labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2017. október 10-én. A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra győzött.
(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

2018-as vb-selejtező (zárójelben a világranglistás helyezés):

2016. szeptember 6., Feröer (135.)–Magyarország (19.) 0–0
2017. október 10., Magyarország (59.)–Feröer (93.) 1–0
2017. június 9., Andorra (186.)–Magyarország (33.) 1–0

Feröer ellen a 2016-os Eb-selejtezős sorozatban is megszenvedtünk, idegenben és hazai pályán is egy góllal nyert a magyar válogatott, amelynek nagyon jól jött, hogy hozni tudta a kötelezőket, így zárt a csoport harmadik helyén, s vívta ki a Norvégia elleni pótselejtezőn kettős győzelemmel az Eb-részvétel jogát.

2016-os Eb-selejtező:

2014. október 14., Feröer (179.)–Magyarország (54.) 0–1
2015. október 8., Magyarország (33.)–Feröer (85.) 2–1

Szélesi Zoltán debütálása (megbízott kapitányként) is mély nyomot hagyhatott a válogatott szurkolóiban, mikor Luxemburgban égett meg a nemzeti csapat.

Felkészülési mérkőzés:

2017. november 9., Luxemburg (93.)–Magyarország (53.) 2–1

Málta is többször borsot tört a magyar válogatott orra alá: a 2008-as Eb-selejtezős csoportban például kikaptunk a félprofi játékosokkal felálló törpeállamtól.

2010-es vb-selejtező:

2008. október 15., Málta (146.)–Magyarország (62.) 0–1

2008-as Eb-selejtező:

2006. október 11., Málta (111.)–Magyarország (76.) 2–1

Budapest, 2019. március 24. Szoboszlai Dominik (k) a horvát Marcelo Brozovic (b) és Luka Modric között a Magyarország - Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2019. március 24-én. A magyar válogatott 2-1-re győzött. MTI/Koszticsák Szilárd A magyar válogatott jobb formában, és a horvátok elleni győzelemnek köszönhetően lélektani előnyből várja az azeriek elleni összecsapást (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A magyar válogatott eredményei a 2020-as Eb-selejtezőkön:

Szlovákia–Magyarország 2–0
Magyarország–Horvátország 2–1

A csoport állása (zárójelben a világranglistás helyezés):

1. Szlovákia (32.)         2 1 – 1 2-1 3 pont
2. Wales (19.)                1 1 – – 1-0 3
3. Horvátország (5.)    2 1 – 1 3-3 3
4. Magyarország (51.)  2 1 – 1 2-3 3
5. Azerbajdzsán (108.) 1 – – 1 1-2 0

A magyar válogatott bő kerete:

Kapusok:

Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC)
Gróf Dávid (Budapest Honvéd)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Kovácsik Ádám (Mol-Vidi FC)

Védők:

Baráth Botond (Sporting Kansas KC)
Bese Barnabás (Le Havre)
Ferenczi János (DVSC)
Kádár Tamás (Dinamo Kijev)
Korhut Mihály (Árisz Szaloniki)
Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC)
Pávkovics Bence (DVSC)
Vinícius Paulo (Mo-Vidi FC)
Willi Orbán (RB Leipzig)

Középpályások:

Holman Dávid (Slovan Bratislava)
Kalmár Zsolt (DAC)
Kleinheisler László (NK Osijek)
Kovács István (Mol-Vidi FC)
Nagy Ádám (FC Bologna)
Pátkai Máté (Mol-Vidi FC)
Szoboszlai Dominik (RB Salzburg)

Támadók:

Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad)
Holender Filip (Budapest Honvéd)
Nagy Dominik (Legia Varsó)
Németh Krisztián (Sporting Kansas KC)
Szalai Ádám (TSG Hoffenheim)
Varga Roland (Ferencvárosi TC)
Vida Kristopher (DAC)
Zsótér Donát (Újpest FC)

További tartalmak