Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

Tíz éve nem látott jó formában várja a Wales elleni Eb-selejtezőt a magyar válogatott

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Sokszor érte az a vád a külföldön játszó magyar játékosokat, hogy csak a padot koptatják, a jelenlegi magyar labdarúgó-válogatott idegenlégiósai azonban rácáfolnak erre, átlagban közel ugyanannyit töltöttek a pályán a 2018/19-es klubszezonban, mint következő Európa-bajnoki selejtezős ellenfelünk, Wales játékosai. Ha ehhez hozzávesszük, hogy rég nem látott jó formában van a nemzeti csapat, amely Marco Rossi szövetségi kapitánnyal hazai pályán százszázalékos, úgy jó esély mutatkozik rá, hogy a magyar válogatott kedden pontot vagy pontokat szerezzen az elmúlt időben gyengébben teljesítő Wales ellen.
 

A Magyarország–Wales Európa-bajnoki selejtezőt június 11-én, kedden 20:45-től közvetíti élőben az M4 Sport és az m4sport.hu.

A magyar nemzeti csapat szombaton, Bakuban 3–1-re verte Azerbajdzsánt, így jelenleg vezeti Eb-selejtezős csoportját, kedden viszont komoly erőpróba előtt áll a válogatott, amely a walesi együttest fogadja a Groupama Arénában.

Az egymás elleni mérleget tekintve a világranglistán 19. helyen álló Sárkányok felé billen a mérleg, nemzeti csapatunk (51.) tíz találkozóból csak háromszor tudott győzni, két döntetlen mellett ötször kikapott, a gólarány 15:14 Wales javára.

Csakhogy a magyar együttes a horvátok és az azeriek elleni győzelmének köszönhetően lélektanilag jó helyzetből és a csoport éléről, ráadásul jó formában várja a Wales elleni összecsapást: Marco Rossi együttese a legutóbbi öt mérkőzésén (mind tétmeccs volt!) négyszer nyert és csak egyszer kapott ki. Legutóbb 2008. szeptembere és 2009. áprilisa között fordult elő, hogy a magyar válogatott öt tétmeccséből négyet megnyerjen, a 2010-es vb-selejtezőben zsinórban négyszer győzött.

További jó hír, hogy a válogatottbeli rutin tekintetében nincs nagy eltérés a két keret között: a walesi 592, a magyar 480 válogatottságot számlál (ha a két selejtezőre összehívott bő kereteket nézzük). A szezonban pályán töltött percek alapján pedig a magyar csapat áll jobban, keretünk 28 játékosa összesen 76639 percet játszott, míg a walesi 66051-et.

Ami viszont számottevő különbség, hogy a walesieknél szinte mindenki erős külföldi bajnokságokban (Premier League-ben, vagy az angol másod- és harmadosztályban) szerepel, míg a magyar keretből 12-en az NB I-ben játszanak. Marco Rossi azonban érthetően a légiósokra építi kezdőjét (a szlovákok és a horvátok ellen 9-9, az azeriek ellen 10 külföldön játszó futballista kezdett), így nézzük, ha az idegenlégiósainkat vesszük, a szezonban lejátszott percek fényében hogy állunk Waleshez képest.

Szoboszlai Dominik (Fotó: twitter.com) Szoboszlai Dominik a 2018/19-es idényben 20 meccsen is pályára lépett a Salzburg felnőtt csapatában (Fotó: twitter.com)

Sokszor érte az a vád a külföldön játszó magyar futballistákat, hogy csak a padot koptatják, de a 2018/19-es szezonban a mostani keretben található 16 légiósunk összesen 37941 percet töltött a pályán, ez játékosonként átlagosan 2371 perc (a walesieknél 2838), ami azt jelenti, hogy a mieink átlagban 26 meccset (a walesi játékosok 31-et) játszottak végig a most zárult idényben.

A magyar válogatott légiósainak teljesítménye a 2018/19-es klubszezonban (minden sorozatot figyelembe véve):

Gulácsi Péter (Leipzig, német élvonal): 40 mérkőzés, 3585 játékperc (meccsenként átlagban 89,6 perc), 19 kapott gól nélküli mérkőzés

Willi Orbán (Leipzig, német élvonal): 39 mérkőzés, 3382 játékperc (meccsenként átlagban 86,7 perc), 4 gól, 1 gólpassz

Kádár Tamás (Dinamo Kijev, ukrán élvonal): 35 mérkőzés, 2933 játékperc (meccsenként átlagban 83,5 perc), 1 gólpassz

Baráth Botond (Sporting Kansas KC, észak-amerikai élvonal): 11 mérkőzés (16 a Honvédban,) 876 játékperc (1374 az NB I-ben), (meccsenként átlagban 79,6 perc az MLS-ben), 1 gól (Honvédban), 1 gólpassz (Sporting Kansasben)

Bese Barnabás (Le Havre, francia másodosztály): 35 mérkőzés, 2917 játékperc (meccsenként átlagban 83,3 perc), 1 gól

Korhut Mihály (Árisz Szaloniki, görög élvonal): 25 mérkőzés, 2086 játékperc (meccsenként átlagban 83,4 perc), 2 gól

Szoboszlai Dominik (Salzburg, osztrák élvonal): 20 mérkőzés, 925 perc (meccsenként átlagban 46, 25 perc), 5 gól, 6 gólpassz (mindez a felnőtt csapatban), 9 mérkőzés, 764 perc (meccsenként átlagban 84,8 perc) 6 gól, 4 gólpassz (a másodosztályban)

Nagy Ádám (Bologna, olasz élvonal): 16 mérkőzés, 1073 játékperc (meccsenként átlagban 67 perc)

Kleinheisler László (NK Osijek, horvát élvonal): 24 mérkőzés, 2073 játékperc (meccsenként 86,4 perc), 3 gól, 2 gólpassz

Kalmár Zsolt (DAC, szlovák élvonal): 35 mérkőzés, 2919 játékperc (meccsenként 83,4 perc), 10 gól, 8 gólpassz

Holman Dávid (Slovan Bratislava, szlovák élvonal): 28 mérkőzés, 1940 játékperc (meccsenként 69,3 perc), 6 gól, 7 gólpassz

Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad, egyesült arab emírségekbeli élvonal): 21 mérkőzés, 1821 játékperc (meccsenként 86,7 perc), 5 gól, 8 gólpassz

Szalai Ádám (Hoffenheim, német élvonal): 37 mérkőzés, 2016 játékperc (meccsenként 54,5 perc), 6 gól, 5 gólpassz

Nagy Dominik (Legia Varsó, lengyel élvonal): 38 mérkőzés, 2689 játékperc (meccsenként 70,7 perc), 5 gól, 8 gólpassz

Németh Krisztián (Sporting Kansas KC, észak-amerikai élvonal): 17 meccs, 1359 játékperc (meccsenként 80 perc), 11 gól, 2 gólpassz

Vida Kristopher (DAC, szlovák élvonal): 37 mérkőzés, 2922 játékperc (meccsenként 79 perc), 12 gól, 9 gólpassz

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a keret NB I-es tagjai alapemberei klubcsapatuknak, kijelenthető, nem küzdenek meccshiánnyal válogatott játékosaink. A keddi mérkőzésen tehát leginkább az egyéni képességek és a bajnokságok közti színvonalkülönbség, na meg a nemzetközi kupaporondon szerzett tapasztalatok jelenthetik a különbséget, amiben Wales kétségtelenül jobban áll.

A walesi Gareth Bale a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Portugália - Wales mérkőzésen Lyonban 2016. július 6-án. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh) Sem Gareth Bale, sem a walesi válogatott nincs kiugró formában (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Ryan Giggs kapitány a 4-2-3-1 vagy a 4-4-1-1-es felállást részesíti előnyben, a walesiek szerint pedig nagyjából így áll össze a legerősebb válogatott:

Wayne Hennessey (Crystal Palace, Premier League) – Connor Roberts (Swansea City, angol másodosztály), Chris Mepham (Bournemouth, Premier League), James Lawrence (RSC Anderlecht, belga élvonal), Neil Taylor (Aston Villa, angol másodosztály) – Joe Allan (Stoke City, angol másodosztály), Matt Smith (Manchester City U23, a szezont kölcsönben a holland másodosztályt megnyert FC Twenténél töltötte) – Harry Wilson (Liverpool/kölcsönben az angol másodosztályú Derby Countyban játszott), David Brooks (Bournemouth, Premier League), Daniel James (Swansea City, angol másodosztály) – Gareth Bale (Real Madrid, spanyol élvonal)

Jól látható, erős bajnokságokban játszanak a brit futballisták, ennek ellenére reménykedhet a magyar csapat és szurkolótábora, hiszen egyrészt az alapembernek számító Aaron Ramsey biztosan nem lesz ott a budapesti találkozón, az együttes legnagyobb klasszisa, Gareth Bale nincs élete formájában (nem sokat játszott a Real Madridban), másfelől Marco Rossi szövetségi kapitánnyal hazai pályán százszázalékos a válogatott.

Ráadásul Wales a legutóbbi öt tétmeccsén (három Nemzetek Ligája-találkozó és két Eb-selejtező) nem brillírozott, két győzelemre három vereség jut, ami nagyban betudható annak is, hogy a góllövő formája nem az igazi, legutóbbi nyolc találkozóján csupán hatszor talált be (kétszer nem szerzett gólt, hat meccsen pedig 1-1 alkalommal talált be).

A vb-ezüstérmes horvátokat meglepte (2–1) a magyar válogatott, miért ne sikerülhetne ez Walesszel szemben is?

A magyar válogatott eredményei a 2020-as Eb-selejtezőkön:

Szlovákia–Magyarország 2–0
Magyarország–Horvátország 2–1
Azerbajdzsán–Magyarország 1–3

A csoport állása (zárójelben a világranglistás helyezés):

1. Magyarország (51.)   3  2 – 1  5-4 6 pont
2. Horvátország (5.)     3  2 – 1  5-4 6
3. Szlovákia (32.)          2  1 – 1  2-1 3
4. Wales (19.)                 2  1 – 1  2-2 3
5. Azerbajdzsán (108.) 2  – – 2  2-5 0

A magyar válogatott bő kerete:

Kapusok:

Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC)
Gróf Dávid (Budapest Honvéd)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Kovácsik Ádám (Mol-Vidi FC)

Védők:

Baráth Botond (Sporting Kansas KC)
Bese Barnabás (Le Havre)
Ferenczi János (DVSC)
Kádár Tamás (Dinamo Kijev)
Korhut Mihály (Árisz Szaloniki)
Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC)
Pávkovics Bence (DVSC)
Vinícius Paulo (Mo-Vidi FC)
Willi Orbán (RB Leipzig)

Középpályások:

Holman Dávid (Slovan Bratislava)
Kalmár Zsolt (DAC)
Kleinheisler László (NK Osijek)
Kovács István (Mol-Vidi FC)
Nagy Ádám (FC Bologna)
Pátkai Máté (Mol-Vidi FC)
Szoboszlai Dominik (RB Salzburg)

Támadók:

Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad)
Holender Filip (Budapest Honvéd)
Nagy Dominik (Legia Varsó)
Németh Krisztián (Sporting Kansas KC)
Szalai Ádám (TSG Hoffenheim)
Varga Roland (Ferencvárosi TC)
Vida Kristopher (DAC)
Zsótér Donát (Újpest FC)