Magyar foci UEFA EURO 2020 Válogatott UEFA EURO 2020 - Hírek

Hét kulcselem a magyar válogatott Wales elleni sikerének hátterében

| Forrás: m4sport.hu | Szerző: Áder András, a Vasas Kubala Akadémia videoelemzője
„A hat pont csúcs lenne, de szerintem a négy is jó” – így vélekedett a júniusi Eb-selejtezők előtt Dárdai Pál, korábbi szövetségi kapitány, kijelentésével pedig a legtöbb futballszurkoló egyetértett. Habár titkon mindenki bízott a bakui sikerben, a Wales ellen győzelem előzetesen még hazai pályán is bravúrnak számított. A magyar válogatott azonban Horvátország után ismét egy papíron erősebb ellenfelet múlt felül a Groupama Arénában – cikkünkben annak jártunk utána, milyen taktikai elemek és kiemelkedő teljesítmények vezettek az újabb rendkívül fontos diadalhoz.

(fotó: MTI/Kovács Tamás)

A mérkőzés előtt talán az volt a legnagyobb kérdés, hogyan muzsikál majd a csapat az eltiltott Marco Rossi távollétében, de már a mérkőzés elejétől bátran és dinamikusan futballozott. A szombati Eb-selejtezőhöz képest a kezdőcsapatban csak két változást eszközölt a szövetségi kapitány, a pálya közepén Kleinheisler László helyét Pátkai Máté foglalta el, a jobb oldalon pedig Holender Filip kapott lehetőséget Nagy Dominik helyett.

Az első 20 percben Szalai Ádám több nehéz labdát is meg tudott tartani a pálya közepén (vagy szabálytalankodtak ellene), a mérkőzés végén pedig a legfontosabb párharcot is megy tudta nyerni.

 

Az első félidőben két, eddig szokatlan elemet lehetett felfedezni a felépítésekben. Egyrészt, pontos keresztlabdákkal sikerült üres területekre juttatni a labdát, másrészt az utolsó harmadban többször is kombinatív, egyérintős játékkal került helyzetbe az együttes.

 

Az egész mérkőzésen 55 százalékban birtokolta a magyar csapat a labdát, – ami önmagában nem lenne kiemelendő adat, – azonban a 30 másodpercnél hosszabb ideig összesen 19-szer volt nálunk a labda, amire 25 meccse nem volt példa (Andorra 4-0, 2016.11.13.).

(forrás: M4 Sport)

(forrás: M4 Sport)

A magas labdabirtokláshoz hozzátartozik a walesi válogatott meglepő passzivitása. A 101 párharc rendkívül alacsonynak számít (percenként alig több, mint 1), amióta részletes elemzést végez az Instat (52 magyar válogatott találkozó), soha nem volt ennyire alacsony adat. A 2016-os Németország elleni 0-2 alkalmával volt 114, viszont a görögök elleni idegenbeli vereség  (0-1, 2018.10.12.) alkalmával például 200.

(forrás: M4 Sport)

(forrás: M4 Sport)

A labdabirtoklás mellett a csapatszintű védekezés is kulcsfontosságú volt, erre Szalai Ádám is kitért a lefújást követően adott interjújában.

A középső területeken jól lezártuk a passzsávokat, a széleken pedig rendre besegített Holender Filip és Dzsudzsák Balázs, így Walesnek maradtak az ívelések, amit Baráth Botond és Willi Orbán rendre hatástalanított. (Orbán 69, Baráth 67 százalékos párharcmutatóval zárt).

Ryan Giggs együttesének mindössze 9 támadása volt a pálya közepén, siker nélkül.

(forrás: M4 Sport)

(forrás: M4 Sport)

A két belső középpályás a futómennyiség mellett ezúttal (már) a támadásban is részt tudott venni, ráadásul ketten 18 lecsorgó szabadlabdát (free ball pick ups) szedtek össze. Mindkettőjüknél a passzok fele konstruktív volt, Nagy Ádám mindössze egy(!) rontott passzal zárt, Pátkai Máté pedig ismét győztes gólt szerzett, ezúttal már akcióból.

(forrás: M4 Sport)

(forrás: M4 Sport)

A két védekező középpályás mellett Dzsudzsák Balázs is új erényeket mutatott meg, az amúgy ezúttal tükörszélsőként játszó csapatkapitány többször a pálya közepén tűnt fel, adott egy zseniális passzt Szalainak, és még a védekezésben is rendre visszazárt.

 

Azt érdemes azért leszögezni, hogy Ryan Giggs csapata erős fiatalításon megy keresztül, többen első teljes felnőtt szezonjukon vannak túl. James, Ampadu és Brooks is nagy tehetségek, azonban 20 évesen még nem voltak sokat játékban, keveset tudták sebességüket kamatoztatni.

(forrás: M4 Sport)

(forrás: M4 Sport)

Ahogy Gareth Bale is, akiről a mérkőzés után Giggs is elmondta, nincs játékban. A Real Madrid játékosának nem volt se csele, sem elszenvedett szabálytalansága.

(forrás: M4 Sport)

(forrás: M4 Sport)

Összességében – ahogyan a bakuit, úgy – ezt a győzelmet sem szabad túlértékelni, hiszen a csoportban eddig csak az történt, hogy Azerbajdzsánt mindenki megverte, illetve a többi csapat győzött hazai pályán. Ugyanakkor ilyen jó pozícióból rég nem várta a „második félidőt” a magyar válogatott, a 9 megszerzett pont és a csoportelsőség mellett pedig már a játékban is több bizakodásra okot adó elem van.

Folytatás szeptember 9-én, Szlovákia ellen.

További Hírek